Unngå pollenmareritt hjemme

Det hjelper ikke alltid å flykte innendørs i pollensesongen. Slurver du med renholdet, kan inneluften bli mer forurenset av pollen og støv enn luften utenfor huset.

For nær én million nordmenn er våren spesielt og sommeren ensbetydende med nysing, kløende øyne og slapphet. Selv om mange pollenallergikere prøver å holde seg mest mulig innendørs, forsvinner ofte ikke plagene av den grunn.

– Inneluften forurenses av partikler som vi selv drar med oss inn. I tillegg kommer pollen og støv inn gjennom åpne vinduer og luftekanaler. Til enkelte tider av døgnet kan luften inne i huset bli mer forurenset av pollen og støv enn luften utenfor huset, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Pollenspredningen fra ord og hassel begynte to uker tidligere enn normalt i år. Sesongen varer vanligvis fra mars til august, men den blir stadig lengre på grunn av mildere klima.

Det er mulig å stenge noen av partiklene ute ved å bruke pollenfilter foran vinduer og lufteventiler, samt ved å holde vinduene mest mulig lukket.

– Likevel vil huset sakte, men sikkert fylles opp av pollen og støv. Vi frakter det med inn, og det samler seg på overflater, i tepper, på inventar, på klær og i grove tekstiler. Våre bevegelser i rommet bidrar til å virvle opp pollen og støv som pustes inn eller havner på øynene og slimhinnene, sier Gustavsen.

Luftrenser kan hjelpe deg

Vi omgir oss med utrolig mange ting som trekker til seg støv og pollen, for eksempel skjermer og tørkestativer.

Hvis du er allergiker kan en luftrenser være nyttig. Disse fjerner bakterier, virus og pollen fra luften.

Vær oppmerksom på at luftrenseren bare fungerer i det rommet den står i, men kan lett flyttes rundt. Bruk den derfor i det rommet du bruker mest, for eksempel soverommet.

Luftrensere kan du for eksempel få kjøpt hos Elkjøp.

Finn fram støvsugeren

Et svært effektivt tiltak mot pollen innendørs er å støvsuge grundig og ofte.

– God luft inne er også avhengig av godt renhold. Støvsugere med partikkelfilter (HEPA-filter) bidrar til at luften som blåses ut av støvsugeren nesten ikke inneholder støvpartikler. Du kan også bruke en tørr mikrofiberklut. Du bør støvsuge lufteventilene over vinduer og i ytterveggen, slik at pollen, støv og døde insekter fjernes fra luftekanalene, sier Kai Gustavsen i NAAF.

Det er nesten umulig å fjerne all pollen i et hus. I stedet foreslår Kai Gustavsen at man prøver å gjøre ett rom i huset til en pollenfri sone.

– Da har du i alle fall ett fristed hvor du får redusert allergiplagene, sier Gustavsen.

Råd mot pollenplager i huset

  • Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide, og før symptomene blir for sterke.
  • Vask ansikt og hender når du har vært ute i høysesong.
  • Skyll hår og skift putevar før leggetid.
  • Pollenpartiklene samler seg på overflater, i tepper og grove tekstiler. De virvles opp og pustes inn. Godt renhold hjelper.
  • Unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst. Luft på kveldstid eller natt, eller på dager med regn.
  • Ikke tørk klær eller sengetøy ute midt på dagen.
  • Ha ikke allergifremkallende blomster, bjerkeris og ”gåsunger” innendørs.
  • Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen.
  • Katter, hunder og andre pelsdyr får pollen i pelsen ute. En dusj hjelper.
  • Bruk pollenfilter foran vinduer og lufteventiler.
  • Lag deg et pollenfritt rom ved å stenge vinduer og ventiler. Montér tetningslister rundt døra. Støvsug ofte og plasser en luftrenser i rommet. Husk å dusje og ta på pollenfrie inneklær før du går inn.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund