Velg effektive hjelpere til vindusvask

Rengjøring og inneklima

Med våren kommer solen lysende inn av vinduene, og vi gremmes litt fordi vinduene har vært forsømt. Med riktig utstyr kan vindusvasken gjøres enkelt og gi oss skinnende, blanke vinduer. I handelen i dag finnes produkter som lar oss vaske vinduene enkelt med godt resultat.


Har du ikke allerede gjort det; skaff deg en vaskepels i mikrofiber, kombinert med nal og eventuelt forlenger-skaft.

Vindusvask er gjerne en nedarvet kunst, og mange vasker vinduene slik mor gjorde det i sin tid. Omstendelig med rikelig rengjøringsmiddel, skylling og bruk av kluter eller pusseskinn. Kunsten å bruke avispapir for å få skinnende rene vinduer er heller ikke utdødd. I handelen i dag finnes imidlertid produkter som lar oss vaske vinduene mye enklere, og uten å måtte sette av en halv dag. Vær ikke redd for å prøve nye produkter, til og med svigermor vil la seg imponere av dine skinnende rene vinduer.

Vidunderlige hjelpere
Mikrofiber har revolusjonert rengjøringen, og har også gode produkter til vinduene. Har du ikke allerede gjort det; skaff deg en vaskepels i mikrofiber, kombinert med nal og eventuelt forlengerskaft. I forhold til gamlemetoden vasker du nå vinduene raskere og vel så bra. Dypp vaskepelsen i en bøtte vann, gjerne avlang bøtte, dra av vannet med hånden og vask vinduene. Tørk over til slutt med nal eller mikrofiberklut. Er ikke vinduene så veldig skitne, kan man bare fukte vaskepelsen og gå over vinduene. Etterpå trenger man nesten ikke gå over med tørr klut.


Mikrofiber har revolusjonert rengjøringen, og har også gode produkter til vinduene.
Mikrofiber på vinduene
Vaskepels har man sett i butikkene noen år, og de senere år også i mikrofiber. Man får skinnende rene vinduer på kortere tid og med mindre skrubbing. Mikrofiber suger effektivt vann og gir mindre vannsøl. Bitte små fibre trenger inn i mikroskopiske porer og fjerner smuss, fett og vann mer effektivt enn en vanlig klut. Mikrofiber loer ikke, og godt oppvridd skal den ikke etterlate striper på vinduene. Vaskepelsen festes til et håndtak eller træs rundt en vanlig nal. Dermed når man over vinduene raskt, og rekker gjerne hele vindusrekken i en sveiv. Profesjon-elle vindusvaskere har brukt vaskepels og nal i mange år, og en del husstander har tatt i bruk samme metode. Ikke overraskende kaller SINI sin vaskepels i mikrofiber ”Sinisalabim”, og vi kan forstå hvorfor. Denne finnes i en kombivariant med vaskepels i ene enden og nal i andre. Både vaskepelsen og nalen kan enkelt taes av og på med et klikksystem. En lignende vaskepels i mikrofiber lages av Jordan og produktene fåes kjøpt i jernvarehandelen og i større dagligvarebutikker.
Etter bruk av vaskepels går man over med en tørr mikrofiberklut, eller en nal om man vil være mer effektiv. Å bruke nal krever litt øvelse, men med litt trening er dette en metode som går raskt uten å etterlate striper. Ha vaskepelsen i den ledige hånden og dra overflødig vann fra nalen over på vaskepelsen. Nalen dras horisontalt over vinduet eller i svinger om du vil vaske som de profesjonelle. Dra nalen horisontalt fra karm til karm og tørk av overflødig vann. ”Overlapp” med et par cm neste gang og alt vannet dras av uten å etterlate striper. Ekte vinduspussere drar nalen over hele vinduet i en eneste lang bevegelse. Man starter øverst i venstre hjørne og beveger seg horisontalt nedover med store svinger, eller vendinger, ved karmene. Ha en klut eller et kjøkkenhåndkle tilgjengelig for å tørke over karmen nederst – og jobben er ferdig.
Høye vinduer
Både vaskepels og nal kan settes på et forlengerskaft for lettere å rekke opp i høyden. Gardena har en vaskekost man kan koble til hageslangen for de virkelig høye og store vinduene. Forlengerskaftet gir også en bedre arbeidsstilling og mindre vannsøl på personen som vasker. Egen sikkerhet er også bedre enn om man skulle stå og vakle på toppen av en stige. Se gjerne etter et standardisert forlengerskaft som kan brukes til andre ting også.
Vaskepelsen i mikrofiber er også godt egnet andre steder i huset som til vask av speil, glassbord, fliser og eventuelt malte flater i huset.

Klut og nal

Gardena har en vaskekost man kan koble til hageslangen for de virkelig høye og store vinduene.

Mikrofiberkluter egner seg veldig godt til mindre vinduer og flekkfjerning. Kluten etterlater lite vann, men man bør likevel gå over med nal eller en tørr mikrofiberklut. Kluten skylles og tørkes etter bruk, og vaskes i maskin ved behov. Husk at skyllemiddel og blekemiddel ikke skal brukes på mikrofiber, det ødelegger de gode egenskapene i kluten.

Rengjøringsmidler
Brukes mikrofiber er det vanligvis tilstrekkelig med bare vann for å få rene vinduer. Fibrene blir stive når de er kalde, så det anbefales faktisk å bruke kaldt vann til vindusvasken. Vask uten rengjøringsmidler er skånsomt for flatene, naturen, hendene og inneklimaet. Dessuten er dette en god løsning for allergikere, og godt for samvittigheten også.
Er vinduene ekstra skitne kan det være greit å gå på med litt rengjøringsmiddel i vannet. En god blanding kan man lage selv med litt zalo og salmiakk sammen i vannet. Begge rengjøringsmidlene er fettløselige og gode til vinduer. Det er tilstrekkelig med noen dråper zalo og bare en liten skvett salmiakk i vannet, da unngår man også jobben med å skylle etterpå. Bruk gjerne gummihansker i vannet for å beskytte hendene, salmiakk er sterkt for huden og tørrer ut hendene. Pass på å lufte godt ved bruk av salmiakk inne i huset, benytt gjerne anledningen til å gjennomlufte huset. En god vane kan være å bruke rengjøringsmidler til vårpussen, og bare vann resten av året.
Vil man ha ekstra blanke vinduer, og liker å investere litt tid i rengjøringen, kan man ta en runde med skyllevann iblandet litt eddik. Da får man veldig fine og blanke vinduer. Poler med en klut til slutt, så kan man nyte solen som skinner inn av vinduene.

Effektive tips
Flekkfjerning på vinduene skal ikke undervurderes. Spray med rengjøringsmiddel for glass direkte på flekkene og tørk over med mikrofiberklut. Ikke planlegg å ta frem bøtte, vann og alt utstyret – noen få flekker taes enkelt med spray og tørr klut.
Enklere flekker kan man ta med en fuktig mikrofiberklut, her trenger man nesten ikke å gå over med tørr klut etterpå.
Et annet alternativ er å gå over med engangskluter for glass og tørke over med mikrofiberklut. Enkelt og effektivt.
Har man barn i huset blir det mye fingermerker, men fordelen er at det bare er på nederste delen av vinduet. Ikke planlegg å vaske alle vinduene, ta heller en mikrofiberklut og tørk over den delen av vinduene som er mest utsatt. Dra over med en nal, og vinduene ser nyvasket ut. Et tips er å gjøre dette når barnet ikke ser på, ellers vil du kanskje få en hjelper som går over vinduene dine på nytt.
Har man sprosser i vinduet kan man fortsatt klare jobben med en nal. Kutt av nalskinnen slik at den er et par millimeter kortere enn vinduet, og la nalen være et par millimeter utenfor på hver side.
Mot støvete persienner i vinduet kan man prøve støvfangere. Dette er et plasthåndtak med utskiftbar støvfanger som ligner en langhåret, lett liten mopp. De finnes også i en flerfarget, lang variant som kan vaskes og gjenbrukes.

En del hageredskap er praktisk å ha lett tilgjengelig.
  • Gardena, tlf. 64 83 40 50, www.gardena.no
  • Jordan, tlf. 22 78 80 00, www.jordan.no
  • Lilleborg, tlf. 80 03 34 44,www.lilleborg.no
  • SINI, tlf. 23 17 57 57, www.sinituote.fi


23. oktober 2008
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Rengjøring og inneklima Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Rengjøring og inneklima Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.   

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no