Hyppigere støvsuging enn noen gang med den nye støvsugeren fra Bosch
Hyppigere støvsuging enn noen gang med den nye støvsugeren fra Bosch

Test: Med denne får du rene gulv hele uka

Rengjøring og inneklima

Bosch har kommet med en ny, kraftig trådløs støvsuger ved navn Athlet. Men suger den like godt som en vanlig støvsuger, og hvor lenge varer batteriet? Vi i villa har testet.

Når man bor i hus kan det være et ork å dra frem støvsugeren – særlig om du har flere etasjer. Ledningen har alltid litt for kort rekkevidde, og støvsugeren er tung å drasse opp og ned trappa, så ofte blir det til at vi bare lukker øynene for smuler og skitt i hverdagen. 

Trådløse modeller har jeg ikke testet siden mamma og pappa fikk seg smulestøvsuger en gang på nittitallet. Den sugde riktignok opp smulene, men smulene hadde en tendens til å falle ut igjen med én gang man trykket på av-knappen, og da er liksom poenget borte.

 Bosch Athlet er laget for å takle alle slags underlag. 

Bosch Athlet ankom huset omtrent samtidig som vår nye valp. Det viste seg å være en optimal testsituasjon, all den tid valpen på rekordtid skitnet til gulvene med sandete poter, jord fra blomsterpotter og smuler fra tørrfôr. 

Å ha en seksåring i hus bidrar også til en god del rusk og rask på gulvene, så her var det bare å åpne esken og sette sammen den nye trådløse støvsugeren. Vi var sugne på å komme i gang.

Poseløs løsning

Monteringen er enkel, og det var ikke nødvendig å gløtte på bruksanvisningen for å klikke de tre delene av skaftstøvsugeren sammen. Bosch Athlet er som sagt uten ledninger, og den har heller ingen støvsugerpose. Det du suger opp, havner i stedet i en beholder som tømmes når den er full.

Kapasiteten til dette kammeret er på 0,9 liter. Dette er mye mindre enn vanlige støvsugerposer, men fordelen er at du lett kan se når beholderen begynner å bli full, siden dekselet er gjennomsiktig. Dessuten er det en forlokkende tanke å aldri gå tom for støvsugerposer. 

Suger den?

Bosch Athlet har tre innstillinger med varierende effekt: 1, 2 og Turbo. På det første nivået suger den, på det andre trinnet starter i tillegg den roterende børsten, og på det kraftigste nivået setter den alle kluter til.

Vi opplevde at det første trinnet fungerer fint når du bare skal støvsuge opp fine partikler som støv og sand. Er du på jakt etter større smuler, kjeksbiter eller gresstrå, bør du gå opp til trinn 2. 

Turbofunksjonen er suverent best, og den eneste løsningen når valpen har gått amok blant potteplantene, men da tømmer du batteriet rimelig raskt.

Hvor langt kommer du?

Vi klarte maks et kvarters bruk med støvsugeren på full effekt. Batteriet lades også raskere ut når du støvsuger tepper enn på et helt flatt gulv.  

Vi har brukt støvsugeren mest på trinn 2, og til hverdagsbruk er den en ypperlig medhjelper for å sveipe over gulvene i en fei. Sant å si – etter to ukers testing – står den gamle Miele-støvsugeren fortsatt og samler støv i kottet.

Skal du støvsuge alle gulvene i et stort hus, må Bosch Athlet ha en ladepause. Ifølge bruksanvisningen skal batteriet lades til 80% kapasitet i løpet av tre timer, så om du skal bruke støvsugeren til storrengjøring, er du nødt til å ta det i to økter.

Under møblene er det litt kronglete å komme til.

Lettvint å håndtere

Den nye skaftstøvsugeren til Bosch er lett å bruke med én hånd, og vi opplevde at den er lett å styre og at den skled fint rundt på gulvet uten særlige anstrengelser. Det er utrolig deilig å slippe å drasse på en støvsugerkropp som stadig deiser inn i møbler – for ikke å snakke om at man slipper begrensningen en ledning gir. 

Det eneste aberet er om du støter på så store objekter at du må løfte munnstykket litt opp fra underlaget for å komme til. Siden hele stasen veier 3 kilo, er den litt tung å løfte på. Å kjøre den rundt er ingen sak, men i trapper kjennes den litt uhåndterlig ut. 

Om du skal støvsuge under møblene, er du avhengig av at det er et mellomrom på 16 centimeter ned til gulvet. Selve møblene er heller ikke så enkle å støvsuge, men du får kjøpt ekstrautstyr med slange og ulike munnstykker som gjør Bosch Athlet brukbar også her – og ikke minst i bilen. 

Vi testet for øvrig støvsugeren også ute på verandaen, og den virket helt ypperlig selv på ruglete terrassebord. Både pollen og barnåler forsvant inn i beholderen. 

Det er enkelt å klikke beholderen av og på når den skal tømmes.

Vaskbart filter  

Bosch-støvsugeren har innebygd filter som kan taes ut og vaskes. Dette filteret har livstidsgaranti. Støvsugeren har en effekt på 25.2 V, og vi synes den fikk med seg utrolig mye støv. Større partikler måtte imidlertid noen ganger kjøres over et par ganger før de forsvant i dragsuget.

I det store og hele er dette en svært praktisk støvsuger å ha stående f.eks på kjøkkenet. Den er pen å se på (og kommer i syv ulike farger), og den står greit av seg selv opp mot en vegg. Den har ikke ladestativ, bare en enkel lader med ledning. 

Konklusjon:

Om du har et lite hus eller bor i leilighet, kan du klare deg med denne som eneste støvsuger, i hvert fall hvis du investerer i ekstrautstyr som slange og ekstra munnstykker.

Prisen er dessverre nokså stiv for en ekstra-støvsuger (kr 2899), men vi er så hekta på denne lettvinte og effektive løsningen at vi er villige til å betale en god slump for å slippe drass og ledninger. Her i huset støvsuges det i hvert fall mye oftere enn før ... 

FAKTA OM BOSCH ATHLET

* Håndholdt støvsuger i skaftmodell, uten ledning og pose. 

* En LED-lampe tennes når filteret må vaskes.

* Effekt: 25.2 V.

* Fungerer på både tepper og glatte gulv takket være en roterende børste.

* Batteriet varer i 60 minutter på laveste effekt.

* Veiledende pris: Kr 2899.  

* Kommer i syv ulike farger. 

1 juli 2015

5 ting du kan vaske med klorin

Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Slik fjerner du lett flekker fra rustfritt stål

Med disse 3 enkle triksene fjerner du enkelt skitt og fettmerker fra rustfritt stål.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.

8 geniale husmortriks du ikke vil gå glipp av

Vi har samlet 8 uunnværlige husmortriks som gjør hverdagen din enklere.

5 effektive inneklimatips

Inneklima er en av de viktigste årsaker til økningen astma, allergi og eksem i Norge, mener Norges Astma- og Allergiforbund. Men det finnes heldigvis...

7 ting du bør vaske hver dag

Ingen flere unnskyldninger, folkens!

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

7 rengjøringsvaner som vil holde deg frisk gjennom vinteren

Vil du komme deg gjennom vinteren, uten å være syk hele tiden? Her er ekspertens 7 enkle råd for gode rengjøringsvaner.

Inneklimaet er viktig for helsa

Folk flest tar ikke fram støvkluten like ofte som før. Det er dårlig nytt for helsa.

8 bakteriebomber i hjemmet

Okei, med hånden på hjertet - hvor ofte rengjør du egentlig disse tingene og stedene i hjemmet? Her er 8 møkkete ting og steder som bakteriene elsker!

Hvor ofte skifter du støvsugerpose?

At det i støvsugerposen kan leve sitt eget liv, er helt sant!

Her er det mest bakterier i hjemmet

Vi vasker hendene flere ganger daglig, men ofte forgjeves. Når du bruker mobilen er du like møkkete igjen - om ikke mer. Les mer om de mest bakterifylte...

Effektive tips for renere inneluft

Enkle tiltak kan gi deg sunnere luft innendørs. Sjekk vår liste, og se om du kan gjøre bedre inneklimavalg for deg og dine.