Hyppigere støvsuging enn noen gang med den nye støvsugeren fra Bosch
Hyppigere støvsuging enn noen gang med den nye støvsugeren fra Bosch

Test: Med denne får du rene gulv hele uka

Rengjøring og inneklima

Bosch har kommet med en ny, kraftig trådløs støvsuger ved navn Athlet. Men suger den like godt som en vanlig støvsuger, og hvor lenge varer batteriet? Vi i villa har testet.

Når man bor i hus kan det være et ork å dra frem støvsugeren – særlig om du har flere etasjer. Ledningen har alltid litt for kort rekkevidde, og støvsugeren er tung å drasse opp og ned trappa, så ofte blir det til at vi bare lukker øynene for smuler og skitt i hverdagen. 

Trådløse modeller har jeg ikke testet siden mamma og pappa fikk seg smulestøvsuger en gang på nittitallet. Den sugde riktignok opp smulene, men smulene hadde en tendens til å falle ut igjen med én gang man trykket på av-knappen, og da er liksom poenget borte.

 Bosch Athlet er laget for å takle alle slags underlag. 

Bosch Athlet ankom huset omtrent samtidig som vår nye valp. Det viste seg å være en optimal testsituasjon, all den tid valpen på rekordtid skitnet til gulvene med sandete poter, jord fra blomsterpotter og smuler fra tørrfôr. 

Å ha en seksåring i hus bidrar også til en god del rusk og rask på gulvene, så her var det bare å åpne esken og sette sammen den nye trådløse støvsugeren. Vi var sugne på å komme i gang.

Les også:

Test: Er dette virkelig verdens mest stillegående støvsuger?

Med skitt og støv følger også ofte en bråkete støvsuger. Vi har derfor testet "verdens mest stillegående støvsuger".

Poseløs løsning

Monteringen er enkel, og det var ikke nødvendig å gløtte på bruksanvisningen for å klikke de tre delene av skaftstøvsugeren sammen. Bosch Athlet er som sagt uten ledninger, og den har heller ingen støvsugerpose. Det du suger opp, havner i stedet i en beholder som tømmes når den er full.

Kapasiteten til dette kammeret er på 0,9 liter. Dette er mye mindre enn vanlige støvsugerposer, men fordelen er at du lett kan se når beholderen begynner å bli full, siden dekselet er gjennomsiktig. Dessuten er det en forlokkende tanke å aldri gå tom for støvsugerposer. 

Suger den?

Bosch Athlet har tre innstillinger med varierende effekt: 1, 2 og Turbo. På det første nivået suger den, på det andre trinnet starter i tillegg den roterende børsten, og på det kraftigste nivået setter den alle kluter til.

Vi opplevde at det første trinnet fungerer fint når du bare skal støvsuge opp fine partikler som støv og sand. Er du på jakt etter større smuler, kjeksbiter eller gresstrå, bør du gå opp til trinn 2. 

Les også:

Einer – en eventyrlig busk

Vanlig einer er en karakterplante i Norge, og den vokser over hele landet opp til 1700 m høyde. De største artene kan bli opp til 6 meter høye og nærmer...

Turbofunksjonen er suverent best, og den eneste løsningen når valpen har gått amok blant potteplantene, men da tømmer du batteriet rimelig raskt.

Hvor langt kommer du?

Vi klarte maks et kvarters bruk med støvsugeren på full effekt. Batteriet lades også raskere ut når du støvsuger tepper enn på et helt flatt gulv.  

Vi har brukt støvsugeren mest på trinn 2, og til hverdagsbruk er den en ypperlig medhjelper for å sveipe over gulvene i en fei. Sant å si – etter to ukers testing – står den gamle Miele-støvsugeren fortsatt og samler støv i kottet.

Skal du støvsuge alle gulvene i et stort hus, må Bosch Athlet ha en ladepause. Ifølge bruksanvisningen skal batteriet lades til 80% kapasitet i løpet av tre timer, så om du skal bruke støvsugeren til storrengjøring, er du nødt til å ta det i to økter.

Les også:

Gjør det selv: Slik vedlikeholder du terrassen

Terrassen din blir ekstra trivelig om du årlig sørger for godt vedlikehold.

Under møblene er det litt kronglete å komme til.

Lettvint å håndtere

Den nye skaftstøvsugeren til Bosch er lett å bruke med én hånd, og vi opplevde at den er lett å styre og at den skled fint rundt på gulvet uten særlige anstrengelser. Det er utrolig deilig å slippe å drasse på en støvsugerkropp som stadig deiser inn i møbler – for ikke å snakke om at man slipper begrensningen en ledning gir. 

Det eneste aberet er om du støter på så store objekter at du må løfte munnstykket litt opp fra underlaget for å komme til. Siden hele stasen veier 3 kilo, er den litt tung å løfte på. Å kjøre den rundt er ingen sak, men i trapper kjennes den litt uhåndterlig ut. 

Om du skal støvsuge under møblene, er du avhengig av at det er et mellomrom på 16 centimeter ned til gulvet. Selve møblene er heller ikke så enkle å støvsuge, men du får kjøpt ekstrautstyr med slange og ulike munnstykker som gjør Bosch Athlet brukbar også her – og ikke minst i bilen. 

Vi testet for øvrig støvsugeren også ute på verandaen, og den virket helt ypperlig selv på ruglete terrassebord. Både pollen og barnåler forsvant inn i beholderen. 

Det er enkelt å klikke beholderen av og på når den skal tømmes.

Vaskbart filter  

Bosch-støvsugeren har innebygd filter som kan taes ut og vaskes. Dette filteret har livstidsgaranti. Støvsugeren har en effekt på 25.2 V, og vi synes den fikk med seg utrolig mye støv. Større partikler måtte imidlertid noen ganger kjøres over et par ganger før de forsvant i dragsuget.

I det store og hele er dette en svært praktisk støvsuger å ha stående f.eks på kjøkkenet. Den er pen å se på (og kommer i syv ulike farger), og den står greit av seg selv opp mot en vegg. Den har ikke ladestativ, bare en enkel lader med ledning. 

Konklusjon:

Om du har et lite hus eller bor i leilighet, kan du klare deg med denne som eneste støvsuger, i hvert fall hvis du investerer i ekstrautstyr som slange og ekstra munnstykker.

Prisen er dessverre nokså stiv for en ekstra-støvsuger (kr 2899), men vi er så hekta på denne lettvinte og effektive løsningen at vi er villige til å betale en god slump for å slippe drass og ledninger. Her i huset støvsuges det i hvert fall mye oftere enn før ... 

FAKTA OM BOSCH ATHLET

* Håndholdt støvsuger i skaftmodell, uten ledning og pose. 

* En LED-lampe tennes når filteret må vaskes.

* Effekt: 25.2 V.

* Fungerer på både tepper og glatte gulv takket være en roterende børste.

* Batteriet varer i 60 minutter på laveste effekt.

* Veiledende pris: Kr 2899.  

* Kommer i syv ulike farger. 

1. juli 2015
Mer om Rengjøring og inneklima

4 tips til vinduspuss på vinteren

Rengjøring og inneklima Å vaske vinduer på vinteren er ofte kaldt og kronglete. Men her får du 4 tips som jobben lettere.

Slik får du typen til å gjøre mer husarbeid

Rengjøring og inneklima Er du lei av å rydde og vaske alene mens typen ligger på sofaen? Her får du 9 tips til å snu på flisa.

Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Rengjøring og inneklima Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel.

Derfor bør du ikke vaske dongeribuksa

Rengjøring og inneklima Holder du dongeribuksa unna vaskemaskinen holder den seg penere og du sparer miljøet. 

Slik får du ulltøyet rent - uten å ødelegge det

Rengjøring og inneklima Visste du at ulltøy kan kokes og kjøres på full sentrifugering? Her får du vite hvordan du vasker ull.

Slik unngår du tette rør i jula

Rengjøring og inneklima Desember er høytid for tette sluk. Disse tipsene hjelper deg å pne avløpsrørene før eller etter uhellet er ute.

Slik rengjør du silikonfuger

Rengjøring og inneklima Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

10 tips som gjør gamle sko til nye

Rengjøring og inneklima Alle har vel opplevd at fullt brukbare sko blir stygge eller umulige å vaske. Men med disse tipsene gjør du skoene dine gode som nye.

Disse rommene bør du alltid rengjøre først

Rengjøring og inneklima Gjør deg ferdig med rengjøringen av de verste og kjedeligste rommene først, så får du mer motivasjon til å fortsette med resten av huset.

10 geniale rengjøringstips

Rengjøring og inneklima Her er ti hacks, tips og triks som gjør livet og hverdagen enklere.   

Derfor bør du aldri gå inn med uteskoene på

Rengjøring og inneklima Utesko er fulle av bakterier. Sett dem igjen utenfor døra eller på skohylla hvis du vil unngå å dra med deg bakterier inn i hjemmet.

5 ting du kan vaske med klorin

Rengjøring og inneklima Klorin kan gjøre huset ditt skinnende og rent på flere måter.

Derfor blir t-skjortene dine hullete

Rengjøring og inneklima Har du lurt på hvorfor det stadig dukker opp små hull i t-skjortene dine? Og ja, det kan unngås.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på rengjøring

Rengjøring og inneklima En ny kanadisk studie viser at penger kan gjøre deg lykkeligere - så sant du bruker de på de riktige tingene.

Derfor bør du kaste kjøkkensvampen NÅ!

Rengjøring og inneklima Kjøkkensvampen er stappfull av bakterier og bør byttes ut omtrent en gang i uka.