Bilde: Colourbox

Vifter for et bedre innemiljø

Rengjøring og inneklima

Lei av dugg på speilet når du kommer ut av dusjen? Redd for fukt og mugg? Fuktstyrte vifter på badet gjør at både du og huset ditt får det bedre.

Når speil og vinduer dugger, er det like mye fukt på gulv, vegger og tak. Dette gjelder overalt i huset, men spesielt i våtrom, som badet ditt. Med en våtromsvifte forsvinner dugget raskt og effektivt, og viften forebygger både fukt og muggproblemer i huset. Fukten ventileres bort.

Mugg kan forårsake kostbare reparasjoner, og kan til og med føre til allergi. Ved hjelp av god ventilasjon ved hjelp av vifter og ventiler vil muggen mistrives. Ventilene gir en kontrollert tilførsel av frisk luft, og viftene skaper et bedre innemiljø ved hjelp av tilpasset utførsel av dårlig luft.
Plages dere med dårlig lukt på badet, kan en vifte med innebygget tidsstyring eller en kombinert fukt- og tidsstyring være tingen.

PAX er en av leverandørene, som i 50 år har utviklet vifter for blant annet våtrom. De leverer vifter med elektronisk fukt- og tidsstyring, som er spesielt tilpasset baderommet. Vifter montert i yttervegg bør ha kaldrasspjeld eller gå kontinuerlig for å oppnå en grunnventilasjon.

Ikke steng for ventilasjonen

Mekaniske vifter på badet får fukten raskt ut etter en dusj, men har den ulempen at de stenger den naturlige ventilasjonen resten av døgnet.

- Problemet med disse viftene er at de har et spjeld som stenger ventilen helt når viften slås av. Dermed blir den naturlige luftgjennomstrømmingen i boligen stengt mesteparten av døgnet, sier Stein Norstein i Anticimex. Firmaet inspiserer svært mange norske boliger hvert år.

Slipp ut fukten
I de fleste boliger fungerer badet som avtrekk for luft som tilføres gjennom ventiler i soverom, stue og kjeller. Luftstrømmen drives av trykkforskjellene og sørger for at gammel luft byttes ut med ny. På grunn av trykkforskjellen siver luften alltid inn av en kjellerventil og ut av et avtrekk over tak fra en høyereliggende etasje. ??

- På inspeksjonene våre ser vi ofte at huseieren har revet ut den naturlige ventilasjonen på badet og satt inn ventil med vifte. De tror det er en god løsning, men risikerer å ende opp med mugg og sopp fordi fukt fra klestørk og annet ikke slipper ut fra resten av boligen, sier Norstein.

La avtrekket gå konstant
Dersom et bad har et avtrekk gjennom taket, men i tillegg har en ventil i veggen eller vinduet, vil avtrekket kun fjerne den friske uteluften som siver inn gjennom ventilen like ved. Resten av inneluften i boligen blir ikke fraktet ut.

Sørg derfor for at ventilasjonen på badet fungerer hele døgnet. På grunn av høydeforskjellen er lufting over tak bedre enn gjennom vegg. Ikke sett opp baderomsdøra etter en dusj, da siver fuktig luft ut og setter seg på kalde vegger.

- Hvis du pusser opp et bad i øverste etasje, skal du ikke undervurdere den passive ventilasjonen som ligger i avtrekket. Det kan være at det faktisk er ganske bra. Pass bare på at det er et avtrekk som går hele tiden og at det er lufting under baderomsdøra, sier Norstein.

Fuktstyrt er best

Men det aller beste er en vifte som kan settes inn i luftekanalen, og som går stille og jevnt hele døgnet, men som slår seg på og går kraftigere når det er mye damp i rommet.

Pax fører de fleste typer våtromsvifter, og leverer både de enkleste grunnmodellene uten styringsmekanismer, gjør-det-selv-modeller for selvmontering og de mer avanserte viftene. Du får tidsstyrte avtrekksvifter du kan stille inn til ditt behov, foreksempel at viften kjører utlufting hver 12. time.

Velger du Pax 230 får du som anbefalt en vifte som slår seg på når rommet er fuktig, og som stopper igjen når det er tørt. Har du kanalstrekk uten naturlig avtrekk, finnes Pax 231, en fukt- og tidsstyrt avtrekksvifte. Pax har også vifter som er turtallstyrt i tillegg til fuktstyrt. Da får du trinnløs innstilling av grunnventilasjonsstrøm, og automatisk pådrag når fuktnivået høynes i rommet.

31 januar 2011

8 geniale husmortriks du ikke vil gå glipp av

Vi har samlet 8 uunnværlige husmortriks som gjør hverdagen din enklere.

5 effektive inneklimatips

Inneklima er en av de viktigste årsaker til økningen astma, allergi og eksem i Norge, mener Norges Astma- og Allergiforbund. Men det finnes heldigvis...

7 ting du bør vaske hver dag

Ingen flere unnskyldninger, folkens!

7 rengjøringsvaner som vil holde deg frisk gjennom vinteren

Vil du komme deg gjennom vinteren, uten å være syk hele tiden? Her er ekspertens 7 enkle råd for gode rengjøringsvaner.

Trikset som fjerner døde insekter fra bilen

Det er umulig å ikke treffe flyvende insekter når man er ute å kjører bil på sommerstid. Her er trikset som fjerner innsmurte insekter fra frontrute og...

Inneklimaet er viktig for helsa

Folk flest tar ikke fram støvkluten like ofte som før. Det er dårlig nytt for helsa.

8 bakteriebomber i hjemmet

Okei, med hånden på hjertet - hvor ofte rengjør du egentlig disse tingene og stedene i hjemmet? Her er 8 møkkete ting og steder som bakteriene elsker!

Hvor ofte skifter du støvsugerpose?

At det i støvsugerposen kan leve sitt eget liv, er helt sant!

Her er det mest bakterier i hjemmet

Vi vasker hendene flere ganger daglig, men ofte forgjeves. Når du bruker mobilen er du like møkkete igjen - om ikke mer. Les mer om de mest bakterifylte...

Effektive tips for renere inneluft

Enkle tiltak kan gi deg sunnere luft innendørs. Sjekk vår liste, og se om du kan gjøre bedre inneklimavalg for deg og dine.

Dette bør du gjøre før du vinterstenger hytta

Lag deg en liste over hva du bør gjøre når du forlater hytta. Vi har tolv forslag til hva som bør være med på listen.

Slik får du julerent hus på én time!

Dropp storvasken med god samvittighet - med disse smarte tipsene shiner du huset i rekordfart!

Få vekk støvet

Nå vil vi ha støvet ut av huset fort og grundig! Her får du en oversikt over de beste støvsugernyheter på markedet.

Tipsene som får plastboksene dine til å vare

Mange oppbevarer middagsrester i plastbokser - slik unngår du at de blir misfarget eller får stygge merker.

I år vil ekstra mange mus inn i kjelleren din

I år er det et ekstremt museår, men lufteluker i kjellere bør likevel stå åpne, mener eksperter.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no