Et dekkende alternativ

Veggtrekking kan være et alternativ hvis du ønsker deg ny tapet og samtidig vil oppnå bedre lyd- og varmeisolasjon uten å foreta store byggningstekniske inngrep.



Jørgen Jahres villa i Sandefjord har fått nye eiere som har startet en forsiktig oppussing av den gamle skipsredervillaen.
Veggtrekking er ikke noe nytt fenomen. Det startet allerede i steinalderen med skinnfeller på huleveggene. Senere ble bruken mer sofistikert, da middelaldermenneskene begynte å benytte veggtepper. De fungerte både som isolasjon og som dekorasjon. Siden har teknikken, helt fram til vår tid, fulgt de forskjellige tidsperiodenes ulike stilarter. I forrige århundre var det i første rekke de bemidlede som benyttet seg av metoden. Men rimeligere stoffer, enklere arbeidsmetoder og større interesse for interiør og design har ført til at det i dag er et alternativ alle kan benytte seg av. Ikke minst har teknikken falt i smak hos Hi-Fi-entusiaster. Den kan nemlig bidra til å gi et rom et helt annet lydbilde enn det i utgangspunktet er utstyrt med. Veggtrekking kan også bidra til å gjøre oppussingsjobben enklere. Stoffet spennes opp på et veggtrekkingssystem eller et listverk. Dermed kan en ru og bulket vegg bli rett uten hjelp av nye plater, sparkel eller sliping.
Isolerer
Isolasjon er et stikkord når det gjelder veggtrekking. Er arbeidet
Spisestuen er trukket med silke satt opp på et listverk. Under er det lagt inn et lag med filt.
Spisestuen er trukket med silke satt opp på et listverk. Under er det lagt inn et lag med filt.

fagmessig utført, kan det gi stor varmegevinst. Isolasjonsevnen avgjøres av dimensjonen på rammen, som kan variere fra tre millimeter og opp til den dimensjonen du måtte ønske. Mellom veggkledningen og den gamle veggen legges det inn isolerende materiale. Dermed oppnår du en forbedring av veggenes isolasjonsevne. I tillegg varmes stofftrukne vegger lettere opp, og de holder lenger på varmen. Denne effekten oppnås fordi mellomrommet lagrer betydelige mengder luft som lett varmes opp.

Er arbeidet riktig utført, vil ikke denne luften sirkulere, samtidig som tekstilmaterialene muliggjør luftopptak.

Valg av stoff
Enkle bomullsstoffer er det som er lettest å arbeide med når veggene skal trekkes. De holder seg stramme i mange år. Men det finnes egentlig ingen begrensninger for hvilke stoffvarianter som kan benyttes. Har du for eksempel et ønske om å bruke silke på veggene, finnes det egne veggtrekkingssystemer beregnet til dette.

Det er heller ingen tvil om at stoffvalget er avgjørende for sluttresultatet. Tekstilene gir rommet ønsket atmosfære, og avspeiler stil og status. Er drømmen et rom designet helt ut fra dine egne forutsetninger, er det bare kreativiteten som setter begrensninger. Kanskje vil du bare trekke en vegg, eller kanskje alle veggene skal trekkes i forskjellige farger og mønstre. Og hva med himlingen – kanskje en baldakinløsning er tingen? Det er bare å sette seg ned og starte planleggingen. Ekspertisen – den kan du hente hos en bygningstapetserer.

Forbrukerinfo:
www.textile-wallcovering.com tlf: 33 05 30 36