Rosa er en typisk jentefarge, men det kan godt hende prinsessen foretrekker blått allikevel. Fra kolleksjonen Just4Kids.
Rosa er en typisk jentefarge, men det kan godt hende prinsessen foretrekker blått allikevel. Fra kolleksjonen Just4Kids. Bilde: Fantasi interiør

Må man velge rosa eller blått?

Tapet

Barnerom preges oftest av hvem som bor der, men kjønnsspesifikke fargevalg har lange tradisjoner. Det er imidlertidig alle muligheter for å velge annerledes med det utvalg av tapeter som finnes idag.

Det hersker ingen tvil om at jenterommene i stor grad preges av rosa og rødtoner, mens gutterommene domineres av blått. Det kan være snakk om valg av maling, taper, gardiner, sengetøy, og selvfølgelig alle mulige slags klær og leker.

Vi står fritt til å velge hva vi vil, men friheten er begrenset. ”Gutte- og jentefargede” produkter har gjerne innslag som hester, prinsesser, biler og fly, som i tillegg er kjønnsbestemmende og som i mange tilfeller utelukker alternative fargevalg.

For eksempel er det nok ikke så mange jenter som har lyst på et blått tapet, hvis det i tillegg er bilder av racerbiler på det.

Kommersielle hensyn må tas

Produsenter og forhandlere forholder seg til det markedet etterspør. Det betyr at kjønnsforskjellene innenfor mange produktgrupper er et selvforsterkende fenomen som gjør det kommersielt umulig å ignorere.

Når barnerommet skal pusses opp kan man fort støte på begrensninger i valgmulighetene til å velge bort mer kjønnsbestemte produkter.

Dette er forhold som kun de færreste ser som noe likestillingsproblem, men det er like fullt et dilemma at enkelte farger kombineres med kjønnsspesifikke elementer som ”umuliggjør” å velge på tvers av kjønn.

La barna velge farger selv

Jenters tiltrekning mot rosa og rødt og guttenes gode forhold til blåfarger er ikke bare et resultat av mote og tradisjoner. Forskere har funnet ut at kvinner har flere fotoreseptorer i hjernen enn menn.

Jo flere av disse man har, jo bedre fargesyn har man – spesielt når det gjelder rødt, oransje og rosa. Guttas prioritering av blått over rosa kan med andre ord ha å gjøre med at de ikke oppfatter rødfargene like godt som jentene.

Men ingen barn er like, og selv om man heter Emma eller Julie er det ikke gitt at rommet bør males rosa fra gulv til tak.

La barna delta i fargeutvelgelsen og malejobben – oppussingen av barnerommet kan bli en morsom aktivitet for hele familien.

Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

 Kart er kult! Borge er leverandør av Mr Perswalls tapeter i Norge.

Tapetet "Kompis" fra Inspirasjon Interiør er både rødt og blått.

Den pastellfargede kolleksjonen "Lilleby" kommer fra Borge.

Med grønne elefanter fra Marimekko trenger man ikke telle sauer.

Barnekolleksjonen "Little Stars" fra Storeys er blant annet rutete.

Green Apple er leverandør av dette tapetet, som passer litt eldre barn.

Humoristisk jungeltema for den minste i familien, fra Storeys.

9 august 2013

Dette er vårens tapettrender

Test noe nytt på veggen i vår! Nå vil vi ha lekne mønstre og tydelig struktur. Vi viser deg vårens tapettrender.

Lek med magnet-tapet

Nå kan du bokstavelig talt «ha noe på tapetet», i form av magnetknotter eller figurer rett på en magnet-tapet. Bruk veggen som oppslagstavle, som lekear...

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Tapet - slik velger du riktig

Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når...

Tapeter som passer til rommet

Papirtapet? Vinyltapet? Tekstil- eller fibertapet? Det gjelder å velge riktig tapeter til riktig rom.

Svanemerke til Mjøspanel

Mjøspanel har nå fått Svanemerket på sine populære veggplater.

Nytt og spennende på tapetfronten

Tapetverden har utviklet seg mye de siste årene og nytt og kreativt design har virkelig blomstret på markedet. Her er tapetene du sjelden har sett...

Kreativ veggdekor

Er du lei av de nakne, kjedelige veggene dine? Både maling og tapet kan være gode løsninger, men hvorfor ikke prøve noe helt nytt?

Tapet med effekt

Tapetet du velger kan påvirke andre til å tro at et lite rom er stort og et kjølig rom er varmt. Men hvordan?

Fototapet til minstemann

Mange tenker maling i rosa eller lyseblå pastell når barnerommet skal innredes. Men hvorfor ikke friske opp en av veggene med et tøft eller morsomt...

Hvilken tapet skal du velge?

Når du sitter med tapetprøvebøkene i handa er du utsatt for en overveldende følelse av uendelige valgmuligheter og en rekke dilemma knyttet til farge-...

Design dine egne klistremerker

Design dine egne klistremerker og få akkurat det utrykket du ønsker.

Tid for tapet

Ikke noe gjør så mye med et rom som ny tapet på veggen. Store mønstre og sterke farger er fortsatt populært!

Et dekkende alternativ

Veggtrekking kan være et alternativ hvis du ønsker deg ny tapet og samtidig vil oppnå bedre lyd- og varmeisolasjon uten å foreta store byggningstekniske...

Tryll med tapet

Gamle tapetrester kan rekonstrueres og komme til heder og verdighet igjen i sin originale drakt. På Yttersø gård ved Larvik har tapetmaker Victoria...