Rosa er en typisk jentefarge, men det kan godt hende prinsessen foretrekker blått allikevel. Fra kolleksjonen Just4Kids.
Rosa er en typisk jentefarge, men det kan godt hende prinsessen foretrekker blått allikevel. Fra kolleksjonen Just4Kids. Bilde: Fantasi interiør

Må man velge rosa eller blått?

Tapet

Barnerom preges oftest av hvem som bor der, men kjønnsspesifikke fargevalg har lange tradisjoner. Det er imidlertidig alle muligheter for å velge annerledes med det utvalg av tapeter som finnes idag.

Det hersker ingen tvil om at jenterommene i stor grad preges av rosa og rødtoner, mens gutterommene domineres av blått. Det kan være snakk om valg av maling, taper, gardiner, sengetøy, og selvfølgelig alle mulige slags klær og leker.

Vi står fritt til å velge hva vi vil, men friheten er begrenset. ”Gutte- og jentefargede” produkter har gjerne innslag som hester, prinsesser, biler og fly, som i tillegg er kjønnsbestemmende og som i mange tilfeller utelukker alternative fargevalg.

For eksempel er det nok ikke så mange jenter som har lyst på et blått tapet, hvis det i tillegg er bilder av racerbiler på det.

Kommersielle hensyn må tas

Produsenter og forhandlere forholder seg til det markedet etterspør. Det betyr at kjønnsforskjellene innenfor mange produktgrupper er et selvforsterkende fenomen som gjør det kommersielt umulig å ignorere.

Når barnerommet skal pusses opp kan man fort støte på begrensninger i valgmulighetene til å velge bort mer kjønnsbestemte produkter.

Dette er forhold som kun de færreste ser som noe likestillingsproblem, men det er like fullt et dilemma at enkelte farger kombineres med kjønnsspesifikke elementer som ”umuliggjør” å velge på tvers av kjønn.

La barna velge farger selv

Jenters tiltrekning mot rosa og rødt og guttenes gode forhold til blåfarger er ikke bare et resultat av mote og tradisjoner. Forskere har funnet ut at kvinner har flere fotoreseptorer i hjernen enn menn.

Jo flere av disse man har, jo bedre fargesyn har man – spesielt når det gjelder rødt, oransje og rosa. Guttas prioritering av blått over rosa kan med andre ord ha å gjøre med at de ikke oppfatter rødfargene like godt som jentene.

Men ingen barn er like, og selv om man heter Emma eller Julie er det ikke gitt at rommet bør males rosa fra gulv til tak.

La barna delta i fargeutvelgelsen og malejobben – oppussingen av barnerommet kan bli en morsom aktivitet for hele familien.

Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

 Kart er kult! Borge er leverandør av Mr Perswalls tapeter i Norge.

Tapetet "Kompis" fra Inspirasjon Interiør er både rødt og blått.

Den pastellfargede kolleksjonen "Lilleby" kommer fra Borge.

Med grønne elefanter fra Marimekko trenger man ikke telle sauer.

Barnekolleksjonen "Little Stars" fra Storeys er blant annet rutete.

Green Apple er leverandør av dette tapetet, som passer litt eldre barn.

Humoristisk jungeltema for den minste i familien, fra Storeys.

9. august 2013

Mer om Tapet

Dette tapet-trikset er genialt – og helt gratis

Tapet Her er et tips som gjør tapetpåføringen mye enklere. Uten at det koster deg en krone ekstra. 

Tre ting du kan lage av tapet

Tapet Tapeter kan brukes til mye annet enn vegger.

Dette er vårens tapettrender

Tapet Test noe nytt på veggen i vår! Nå vil vi ha lekne mønstre og tydelig struktur. Vi viser deg vårens tapettrender.

10 kreative måter å piffe opp møblene med tapet

Tapet Har du tenkt på at du kan bruke tapetrestene dine til noe fornuftig? Her er 10 inspirasjonstips til tapetsering av møbler!

Forny kjøkkenet med kjøkkentapet

Tapet En rull tapet koster ikke mer enn noen hundrelapper og kan sette ekstra krydder på kjøkkeninteriøret. Her viser vi deg noen friske eksempler.

Høstens stiligste tapeter!

Tapet Gi boligen en enkel oppdatering med nye vegger! Her er våre favoritter fra høstens tapetnyheter, blandet med klassikere som vi aldri går lei av å hvile øynene på.

Tapet på ny måte

Tapet Tapetet er ikke lenger bare en kulisse på veggen. Med nye mønstre og nye bruksområder, trer det fram og spiller hovedrollen i den nye innredningen – på...

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Tapet Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Svanemerke til Mjøspanel

Tapet Mjøspanel har nå fått Svanemerket på sine populære veggplater.

Nytt og spennende på tapetfronten

Tapet Tapetverden har utviklet seg mye de siste årene og nytt og kreativt design har virkelig blomstret på markedet. Her er tapetene du sjelden har sett...

Kreativ veggdekor

Tapet Er du lei av de nakne, kjedelige veggene dine? Både maling og tapet kan være gode løsninger, men hvorfor ikke prøve noe helt nytt?

Tapet med effekt

Tapet Tapetet du velger kan påvirke andre til å tro at et lite rom er stort og et kjølig rom er varmt. Men hvordan?

Hvilken tapet skal du velge?

Tapet Når du sitter med tapetprøvebøkene i handa er du utsatt for en overveldende følelse av uendelige valgmuligheter og en rekke dilemma knyttet til farge-...

Design dine egne klistremerker

Tapet Design dine egne klistremerker og få akkurat det utrykket du ønsker.