Rosa er en typisk jentefarge, men det kan godt hende prinsessen foretrekker blått allikevel. Fra kolleksjonen Just4Kids.
Rosa er en typisk jentefarge, men det kan godt hende prinsessen foretrekker blått allikevel. Fra kolleksjonen Just4Kids. Bilde: Fantasi interiør

Må man velge rosa eller blått?

Tapet

Barnerom preges oftest av hvem som bor der, men kjønnsspesifikke fargevalg har lange tradisjoner. Det er imidlertidig alle muligheter for å velge annerledes med det utvalg av tapeter som finnes idag.

Det hersker ingen tvil om at jenterommene i stor grad preges av rosa og rødtoner, mens gutterommene domineres av blått. Det kan være snakk om valg av maling, taper, gardiner, sengetøy, og selvfølgelig alle mulige slags klær og leker.

Vi står fritt til å velge hva vi vil, men friheten er begrenset. ”Gutte- og jentefargede” produkter har gjerne innslag som hester, prinsesser, biler og fly, som i tillegg er kjønnsbestemmende og som i mange tilfeller utelukker alternative fargevalg.

For eksempel er det nok ikke så mange jenter som har lyst på et blått tapet, hvis det i tillegg er bilder av racerbiler på det.

Kommersielle hensyn må tas

Produsenter og forhandlere forholder seg til det markedet etterspør. Det betyr at kjønnsforskjellene innenfor mange produktgrupper er et selvforsterkende fenomen som gjør det kommersielt umulig å ignorere.

Når barnerommet skal pusses opp kan man fort støte på begrensninger i valgmulighetene til å velge bort mer kjønnsbestemte produkter.

Dette er forhold som kun de færreste ser som noe likestillingsproblem, men det er like fullt et dilemma at enkelte farger kombineres med kjønnsspesifikke elementer som ”umuliggjør” å velge på tvers av kjønn.

La barna velge farger selv

Jenters tiltrekning mot rosa og rødt og guttenes gode forhold til blåfarger er ikke bare et resultat av mote og tradisjoner. Forskere har funnet ut at kvinner har flere fotoreseptorer i hjernen enn menn.

Jo flere av disse man har, jo bedre fargesyn har man – spesielt når det gjelder rødt, oransje og rosa. Guttas prioritering av blått over rosa kan med andre ord ha å gjøre med at de ikke oppfatter rødfargene like godt som jentene.

Men ingen barn er like, og selv om man heter Emma eller Julie er det ikke gitt at rommet bør males rosa fra gulv til tak.

La barna delta i fargeutvelgelsen og malejobben – oppussingen av barnerommet kan bli en morsom aktivitet for hele familien.

Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

 Kart er kult! Borge er leverandør av Mr Perswalls tapeter i Norge.

Tapetet "Kompis" fra Inspirasjon Interiør er både rødt og blått.

Den pastellfargede kolleksjonen "Lilleby" kommer fra Borge.

Med grønne elefanter fra Marimekko trenger man ikke telle sauer.

Barnekolleksjonen "Little Stars" fra Storeys er blant annet rutete.

Green Apple er leverandør av dette tapetet, som passer litt eldre barn.

Humoristisk jungeltema for den minste i familien, fra Storeys.

09 august 2013
Mer om Tapet

Tapetsering med høstens nye tapeter

Tapet Om du har planer om å tapetsere i høst bør du ta en titt på høstens spennende tapeter!

Tapetseringen er i gang

Tapet Les nyeste del av Merethes Hus her!

Høstens stiligste tapeter!

Tapet Gi boligen en enkel oppdatering med nye vegger! Her er våre favoritter fra høstens tapetnyheter, blandet med klassikere som vi aldri går lei av å hvile...

Nytt og spennende på tapetfronten

Tapet Tapetverden har utviklet seg mye de siste årene og nytt og kreativt design har virkelig blomstret på markedet. Her er tapetene du sjelden har sett maken til.

Høstens tapetnyheter

Tapet Med tapet er det enkelt å forandre en vegg eller et helt rom. Her er noen av høstens lekre nyheter

Tapet - slik velger du riktig

Tapet Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når...

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Tapet Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Lek med magnet-tapet

Tapet Nå kan du bokstavelig talt «ha noe på tapetet», i form av magnetknotter eller figurer rett på en magnet-tapet. Bruk veggen som oppslagstavle, som lekear...

Få rett og nymalt vegg på 1-2-3 med smartpanel

Tapet Nå trenger du ikke lenger gips- eller sponplater for å skape slette og rette vegger. Nå finnes endelig veggplater som til og med er ferdigmalt i høstens...

Slik lykkes du med bildeopphenget

Tapet Hvis du har sans for symmetri og orden kan bildene dine få en ny og bedre tilværelse på veggen med noen enkle grep. Bjørg Emilie Moen fra Norske Grafikere hjelper til.

Fjerne gammel tapet

Tapet Slik fjerner du gammel tapet og glassfiberstrie.

Slik fjerner du luftbobler under tapetet

Tapet Har du fått bobler av luft under tapetet? Det kan du fikse med en injeksjonssprøyte eller en tapetkniv.

Tyvstart våren inne!

Tapet Er du syk av lengsel etter våren? Vi har medisinen: Mal eller tapetser vegger og møbler i vårens nye trendfarger, og dekorer med friske blomster eller botaniske tapeter.

Slik velger du riktig tapet

Tapet Få oversikten over høstens tapet-trender, og finn ut hvilken type tapet som passer best i husets ulike rom. 

Tapeter som passer til rommet

Tapet Papirtapet? Vinyltapet? Tekstil- eller fibertapet? Det gjelder å velge riktig tapeter til riktig rom.