Tapet – slik velger du riktig

Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe tapet.


Tenk gjennom hvor du skal ha tapeten, og hvordan du bruker dette rommet. Hvor mye slitasje og fare for skitt er det? På barnerommet vil en tykkere og mer slitesterk og vaskbar vinyltapet eller fiber være smart – selv om det finnes papirtapeter som tåler støt bedre enn andre. Tenk over om du pleier å sette ting opp mot veggen der du skal tapetsere. Det gir med tiden slitasje, ifølge Tapetgalleriet.

– Det finnes tapeter som kan brukes i alle rom. Våtrom er eneste rommet som krever en egen tapet. Noen tapeter er mer vaskbare enn andre, sier tapetentusiast og malerekspert Heidi Sørensen hos Maleriet Fargehandel i Hønefoss.

(Saken fortsetter under bildet)

Det beste trikset er å se på produktlappen på tapetet i butikken. Tapeter er merket med symboler, omtrent som på en vaskelapp. 

Tapet i våtsone?
Du tenkte kanskje at fliser var det eneste alternativet? Mellom kjøkkenbenk og overskap kan du tapetsere med meget slitesterke vinyltapeter som både tåler matos og en fuktig klut. Men skal du henge tapet over komfyren bør du dekke til med en plate av herdet glass.

Noen fibertapeter kan også brukes, men gå over med to strøk vanntynnbar klarlakk. Da blir den slitesterk. Dette kan også vurderes på badet, så lenge du unngår å tapetsere i dusj-sonen.

Hvilken stil?
Du må finne en tapet som du både liker og syns er pen. Er rommet ferdig møblert må du ta hensyn til at det skal passe sammen med stil og farger som allerede eksisterer.

Sjekk om tapetprodusenten også har matchende stoffer, til gardiner, duker og møbler.

Følg din egen stil, men gjør samtidig litt research slik at du åpner horisonten din. Kanskje finnes det mer tidløse varianter, som gjør det mindre sannsynlig at du blir lei fort.

– Striper er et typisk tapetmønster som aldri går av moten, uansett så vil en 100 prosent fibertapet gi muligheten til å sette ny tapet over uten å fjerne den gamle. Dermed blir det å bytte ut en tapet du er lei av, ikke lenger en stor jobb, sier tapetentusiasten. 

Usikker på valget?
Og hvordan vet man at man har valgt riktig tapet?

– Det en fordel å låne med seg tapetprøver eller -bøker hjem, fordi lyset i våre hjem ofte er av en helt annen karakter enn det som er i de fleste butikker.

Da kan man i ro og mak se i tapetbøkene, og se hvordan dagslys og kveldslys påvirker fargen.

– De fleste vet når de har funnet den rette tapeten, for da ser man ikke annet, smiler Sørensen.

– Det som er viktig er å besøke en faghandel som kan tapet, da vil du kunne få råd og tips som gjør at den tapeten du velger er egnet for ditt bruk. Husk at alle tapeter er merket med symboler i tapetbøkene som forklarer hvordan den settes, vaskbarheten, lysfastheten og lignende.

Er underlaget egnet?
Underlaget må være egnet for tapet. Det vil si slette overflater som er grunnet, slik at ikke lim trekker inn i eksempelvis sparkelflekker.

– Gips, som er et dødt materiale, er perfekt underlag for tapet for å unngå at tapetene sprekker i skjøter, sier Heidi Sørensen.

Er jeg handy nok?
Noen tapeter er lettere å sette opp enn andre. Papirtapet burde en tapetserer ta seg av, vinyltapet med papir bakside kan en nevenyttig forbruker selv klare å sette.

– Tapeter med fiber-bakside anbefales dersom forbrukeren skal sette tapeten selv. Dette er det et meget godt utvalg i om dagen. Setter du en tapet av fiber, ruller du bare lim på veggen, for så å sette tapeten rett på kant i kant uten å fukte tapetens bakside, forklarer Sørensen. 

Husk å grunne veggen med en fargetone som er den samme som bunnfargen i valgt tapet.

Ikke bare på veggen?
Som tapetelsker av en annen verden finner Heidi Sørensen ikke noen negative sider med bruk av tapet.

– Vi bruker det masse selv, både på møbler, bordplater, istedenfor fliser, dekor med mer. Vær kreativ, og besøk gjerne vår blogg Malingsdamene. Her ligger det mange eksempler på bruk av tapeter på annet enn bare vegger og beskrivelse av hvordan du går frem, sier Heidi Sørensen.