Tapet - slik velger du riktig

Tapet

Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe tapet.

Tenk gjennom hvor du skal ha tapeten, og hvordan du bruker dette rommet. Hvor mye slitasje og fare for skitt er det? På barnerommet vil en tykkere og mer slitesterk og vaskbar vinyltapet eller fiber være smart - selv om det finnes papirtapeter som tåler støt bedre enn andre. Tenk over om du pleier å sette ting opp mot veggen der du skal tapetsere. Det gir med tiden slitasje, ifølge Tapetgalleriet.

- Det finnes tapeter som kan brukes i alle rom. Våtrom er eneste rommet som krever en egen tapet. Noen tapeter er mer vaskbare enn andre, sier tapetentusiast og malerekspert Heidi Sørensen hos Maleriet Fargehandel i Hønefoss.

(Saken fortsetter under bildet)

Det beste trikset er å se på produktlappen på tapetet i butikken. Tapeter er merket med symboler, omtrent som på en vaskelapp. 

Tapet i våtsone?
Du tenkte kanskje at fliser var det eneste alternativet? Mellom kjøkkenbenk og overskap kan du tapetsere med meget slitesterke vinyltapeter som både tåler matos og en fuktig klut. Men skal du henge tapet over komfyren bør du dekke til med en plate av herdet glass.

Les også:

Dette er vårens tapettrender

Test noe nytt på veggen i vår! Nå vil vi ha lekne mønstre og tydelig struktur. Vi viser deg vårens tapettrender.

Noen fibertapeter kan også brukes, men gå over med to strøk vanntynnbar klarlakk. Da blir den slitesterk. Dette kan også vurderes på badet, så lenge du unngår å tapetsere i dusj-sonen.

Hvilken stil?
Du må finne en tapet som du både liker og syns er pen. Er rommet ferdig møblert må du ta hensyn til at det skal passe sammen med stil og farger som allerede eksisterer.

Sjekk om tapetprodusenten også har matchende stoffer, til gardiner, duker og møbler.

Følg din egen stil, men gjør samtidig litt research slik at du åpner horisonten din. Kanskje finnes det mer tidløse varianter, som gjør det mindre sannsynlig at du blir lei fort.

- Striper er et typisk tapetmønster som aldri går av moten, uansett så vil en 100 prosent fibertapet gi muligheten til å sette ny tapet over uten å fjerne den gamle. Dermed blir det å bytte ut en tapet du er lei av, ikke lenger en stor jobb, sier tapetentusiasten. 

Usikker på valget?
Og hvordan vet man at man har valgt riktig tapet?

Les også:

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

- Det en fordel å låne med seg tapetprøver eller -bøker hjem, fordi lyset i våre hjem ofte er av en helt annen karakter enn det som er i de fleste butikker.

Da kan man i ro og mak se i tapetbøkene, og se hvordan dagslys og kveldslys påvirker fargen.

- De fleste vet når de har funnet den rette tapeten, for da ser man ikke annet, smiler Sørensen.

- Det som er viktig er å besøke en faghandel som kan tapet, da vil du kunne få råd og tips som gjør at den tapeten du velger er egnet for ditt bruk. Husk at alle tapeter er merket med symboler i tapetbøkene som forklarer hvordan den settes, vaskbarheten, lysfastheten og lignende.

Er underlaget egnet?
Underlaget må være egnet for tapet. Det vil si slette overflater som er grunnet, slik at ikke lim trekker inn i eksempelvis sparkelflekker.

- Gips, som er et dødt materiale, er perfekt underlag for tapet for å unngå at tapetene sprekker i skjøter, sier Heidi Sørensen.

Les også:

Disse ekle bakteriene visste du ikke at nye klær inneholdt

Visste du at nye klær kan være skitne? Så skitne at det er mer sikkert å handle i bruktbutikken.

Er jeg handy nok?
Noen tapeter er lettere å sette opp enn andre. Papirtapet burde en tapetserer ta seg av, vinyltapet med papir bakside kan en nevenyttig forbruker selv klare å sette.

- Tapeter med fiber-bakside anbefales dersom forbrukeren skal sette tapeten selv. Dette er det et meget godt utvalg i om dagen. Setter du en tapet av fiber, ruller du bare lim på veggen, for så å sette tapeten rett på kant i kant uten å fukte tapetens bakside, forklarer Sørensen. 

Husk å grunne veggen med en fargetone som er den samme som bunnfargen i valgt tapet.

Ikke bare på veggen?
Som tapetelsker av en annen verden finner Heidi Sørensen ikke noen negative sider med bruk av tapet.

- Vi bruker det masse selv, både på møbler, bordplater, istedenfor fliser, dekor med mer. Vær kreativ, og besøk gjerne vår blogg Malingsdamene. Her ligger det mange eksempler på bruk av tapeter på annet enn bare vegger og beskrivelse av hvordan du går frem, sier Heidi Sørensen.

10. januar 2012
Mer om Tapet

Dette er vårens tapettrender

Tapet Test noe nytt på veggen i vår! Nå vil vi ha lekne mønstre og tydelig struktur. Vi viser deg vårens tapettrender.

Slik velger du riktig tapet

Tapet Få oversikten over høstens tapet-trender, og finn ut hvilken type tapet som passer best i husets ulike rom. 

10 kreative måter å piffe opp møblene med tapet

Tapet Har du tenkt på at du kan bruke tapetrestene dine til noe fornuftig? Her er 10 inspirasjonstips til tapetsering av møbler!

Forny kjøkkenet med kjøkkentapet

Tapet En rull tapet koster ikke mer enn noen hundrelapper og kan sette ekstra krydder på kjøkkeninteriøret. Her viser vi deg noen friske eksempler.

Høstens stiligste tapeter!

Tapet Gi boligen en enkel oppdatering med nye vegger! Her er våre favoritter fra høstens tapetnyheter, blandet med klassikere som vi aldri går lei av å hvile...

Tapet på ny måte

Tapet Tapetet er ikke lenger bare en kulisse på veggen. Med nye mønstre og nye bruksområder, trer det fram og spiller hovedrollen i den nye innredningen – på...

Må man velge rosa eller blått?

Tapet Barnerom preges oftest av hvem som bor der, men kjønnsspesifikke fargevalg har lange tradisjoner. Det er imidlertidig alle muligheter for å velge annerledes med det utvalg av tapeter som finnes idag.

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Tapet Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Tapeter som passer til rommet

Tapet Papirtapet? Vinyltapet? Tekstil- eller fibertapet? Det gjelder å velge riktig tapeter til riktig rom.

Svanemerke til Mjøspanel

Tapet Mjøspanel har nå fått Svanemerket på sine populære veggplater.

Nytt og spennende på tapetfronten

Tapet Tapetverden har utviklet seg mye de siste årene og nytt og kreativt design har virkelig blomstret på markedet. Her er tapetene du sjelden har sett...

Kreativ veggdekor

Tapet Er du lei av de nakne, kjedelige veggene dine? Både maling og tapet kan være gode løsninger, men hvorfor ikke prøve noe helt nytt?

Tapet med effekt

Tapet Tapetet du velger kan påvirke andre til å tro at et lite rom er stort og et kjølig rom er varmt. Men hvordan?

Hvilken tapet skal du velge?

Tapet Når du sitter med tapetprøvebøkene i handa er du utsatt for en overveldende følelse av uendelige valgmuligheter og en rekke dilemma knyttet til farge-...

Design dine egne klistremerker

Tapet Design dine egne klistremerker og få akkurat det utrykket du ønsker.