Bilde: Colourbox

Tapet med effekt

Tapet

Tapetet du velger kan påvirke andre til å tro at et lite rom er stort og et kjølig rom er varmt. Men hvordan?

Smak og behag er ofte de viktigste kriteriene når vi velger ut tapet, men det kan være lønt å tenke på elementer som lys, farge og romvirkning.

– Ved valg av tapet må man være oppmerksom på at tapeter gir et annet inntrykk på et mindre felt enn på en hel vegg eller i et helt rom. Det er best å vurdere tapetet i det rommet hvor det skal brukes, for å se hvordan det passer til lysforhold, møblering og til fargevalget i rommet for øvrig, skriver SINTEF Byggforsk i anvisningen Tapeter. Typer og egenskaper.

I Byggforskserien finner du også en egen anvisning for hvordan tapetsering bør foregå. Anvisningen heter Tapetsering. Utførelse.


Ikke helt som du tenkte? Store mønster krever store rom.

Mønster og proposjoner
Mønsteret på tapetet kan påvirke romfølelsen, gjerne i samspill med farger på gulv og tak. Du kan få et lite rom til å virke større ved å bruke en lys og småmønstret tapet, mens et stort rom kan forminskes ved å velge en stormønstret tapet i kraftige farger. Husk dog at stormønstrede tapeter fort kolliderer med mønster på møbler, tekstiler og bilder. Skal du ha et stormønstret tapet, bør resten av interiøret i rommet være relativt nøytralt og ensfarget.

Vi har tidligere skrevet om lignende effekter ved gjennomtenkt bruk av flisestørrelser i artikkelen Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

– Et lavt rom kan virke høyere hvis himlingen er malt i en lys farge og tapetet har loddrette striper. Et høyt rom virker lavere hvis tapetmønsteret er vannrett og himlingen er malt i en mørkere farge enn veggen, står det i anvisningen.

Fargevalg
Når du skal velge hvilken farge tapetet skal ha, bør du ta med i beregningen hvilket rom det skal henges opp i. Et rom med sydvendt vindu får mye sollys. Her kan du gjerne bruke kalde farger i den blågrønne skalaen. I rom med nordvendte vinduer kan du gi en illusjon av varme ved å la deg inspirere av den rødgule paletten.

Fargevalg alene kan påvirke hvordan man oppfatter proporsjonene i et rom. Det kan du utnytte ved å bruke tapet kun på den ene veggen, en fondvegg.

– For eksempel virker et langt, smalt rom kortere hvis endeveggen er mørk og de tilstøtende veggene er lyse, skriver SINTEF Byggforsk.

Kilde: Byggforskserien 573.271 Tapeter. Typer og egenskaper

25 februar 2010

Dette er vårens tapettrender

Test noe nytt på veggen i vår! Nå vil vi ha lekne mønstre og tydelig struktur. Vi viser deg vårens tapettrender.

Lek med magnet-tapet

Nå kan du bokstavelig talt «ha noe på tapetet», i form av magnetknotter eller figurer rett på en magnet-tapet. Bruk veggen som oppslagstavle, som lekear...

Slik lykkes du med bildeopphenget

Hvis du har sans for symmetri og orden kan bildene dine få en ny og bedre tilværelse på veggen med noen enkle grep. Bjørg Emilie Moen fra Norske Grafike...

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Tapet - slik velger du riktig

Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når...

Tapeter som passer til rommet

Papirtapet? Vinyltapet? Tekstil- eller fibertapet? Det gjelder å velge riktig tapeter til riktig rom.

Svanemerke til Mjøspanel

Mjøspanel har nå fått Svanemerket på sine populære veggplater.

Nytt og spennende på tapetfronten

Tapetverden har utviklet seg mye de siste årene og nytt og kreativt design har virkelig blomstret på markedet. Her er tapetene du sjelden har sett...

Kreativ veggdekor

Er du lei av de nakne, kjedelige veggene dine? Både maling og tapet kan være gode løsninger, men hvorfor ikke prøve noe helt nytt?

Fototapet til minstemann

Mange tenker maling i rosa eller lyseblå pastell når barnerommet skal innredes. Men hvorfor ikke friske opp en av veggene med et tøft eller morsomt...

Hvilken tapet skal du velge?

Når du sitter med tapetprøvebøkene i handa er du utsatt for en overveldende følelse av uendelige valgmuligheter og en rekke dilemma knyttet til farge-...

Design dine egne klistremerker

Design dine egne klistremerker og få akkurat det utrykket du ønsker.

Tid for tapet

Ikke noe gjør så mye med et rom som ny tapet på veggen. Store mønstre og sterke farger er fortsatt populært!

Et dekkende alternativ

Veggtrekking kan være et alternativ hvis du ønsker deg ny tapet og samtidig vil oppnå bedre lyd- og varmeisolasjon uten å foreta store byggningstekniske...

Tryll med tapet

Gamle tapetrester kan rekonstrueres og komme til heder og verdighet igjen i sin originale drakt. På Yttersø gård ved Larvik har tapetmaker Victoria...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no