Bilde: Colourbox

Tapet med effekt

Tapet

Tapetet du velger kan påvirke andre til å tro at et lite rom er stort og et kjølig rom er varmt. Men hvordan?

Smak og behag er ofte de viktigste kriteriene når vi velger ut tapet, men det kan være lønt å tenke på elementer som lys, farge og romvirkning.

– Ved valg av tapet må man være oppmerksom på at tapeter gir et annet inntrykk på et mindre felt enn på en hel vegg eller i et helt rom. Det er best å vurdere tapetet i det rommet hvor det skal brukes, for å se hvordan det passer til lysforhold, møblering og til fargevalget i rommet for øvrig, skriver SINTEF Byggforsk i anvisningen Tapeter. Typer og egenskaper.

I Byggforskserien finner du også en egen anvisning for hvordan tapetsering bør foregå. Anvisningen heter Tapetsering. Utførelse.


Ikke helt som du tenkte? Store mønster krever store rom.

Mønster og proposjoner
Mønsteret på tapetet kan påvirke romfølelsen, gjerne i samspill med farger på gulv og tak. Du kan få et lite rom til å virke større ved å bruke en lys og småmønstret tapet, mens et stort rom kan forminskes ved å velge en stormønstret tapet i kraftige farger. Husk dog at stormønstrede tapeter fort kolliderer med mønster på møbler, tekstiler og bilder. Skal du ha et stormønstret tapet, bør resten av interiøret i rommet være relativt nøytralt og ensfarget.

Vi har tidligere skrevet om lignende effekter ved gjennomtenkt bruk av flisestørrelser i artikkelen Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

Les også:

Garasjens bakside ble en innbydende pergola

Med litt fantasi kan en bygning få et uventet bruksområde. Her viser Vi i Villas leser hvordan han forandret garasjens nakne bakside til en trivelig...

– Et lavt rom kan virke høyere hvis himlingen er malt i en lys farge og tapetet har loddrette striper. Et høyt rom virker lavere hvis tapetmønsteret er vannrett og himlingen er malt i en mørkere farge enn veggen, står det i anvisningen.

Fargevalg
Når du skal velge hvilken farge tapetet skal ha, bør du ta med i beregningen hvilket rom det skal henges opp i. Et rom med sydvendt vindu får mye sollys. Her kan du gjerne bruke kalde farger i den blågrønne skalaen. I rom med nordvendte vinduer kan du gi en illusjon av varme ved å la deg inspirere av den rødgule paletten.

Fargevalg alene kan påvirke hvordan man oppfatter proporsjonene i et rom. Det kan du utnytte ved å bruke tapet kun på den ene veggen, en fondvegg.

– For eksempel virker et langt, smalt rom kortere hvis endeveggen er mørk og de tilstøtende veggene er lyse, skriver SINTEF Byggforsk.

Kilde: Byggforskserien 573.271 Tapeter. Typer og egenskaper

Les også:

Stickers er den nye interiørtrenden

Stickers er den nye trenden i interiørverdenen. Dekorer slettveggen på 1-2-3 og skap din helt unike look.

25. februar 2010
Mer om Tapet

Dette tapet-trikset er genialt – og helt gratis

Tapet Her er et tips som gjør tapetpåføringen mye enklere. Uten at det koster deg en krone ekstra. 

Tre ting du kan lage av tapet

Tapet Tapeter kan brukes til mye annet enn vegger.

Dette er vårens tapettrender

Tapet Test noe nytt på veggen i vår! Nå vil vi ha lekne mønstre og tydelig struktur. Vi viser deg vårens tapettrender.

10 kreative måter å piffe opp møblene med tapet

Tapet Har du tenkt på at du kan bruke tapetrestene dine til noe fornuftig? Her er 10 inspirasjonstips til tapetsering av møbler!

Forny kjøkkenet med kjøkkentapet

Tapet En rull tapet koster ikke mer enn noen hundrelapper og kan sette ekstra krydder på kjøkkeninteriøret. Her viser vi deg noen friske eksempler.

Høstens stiligste tapeter!

Tapet Gi boligen en enkel oppdatering med nye vegger! Her er våre favoritter fra høstens tapetnyheter, blandet med klassikere som vi aldri går lei av å hvile øynene på.

Tapet på ny måte

Tapet Tapetet er ikke lenger bare en kulisse på veggen. Med nye mønstre og nye bruksområder, trer det fram og spiller hovedrollen i den nye innredningen – på...

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Tapet Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Tapet - slik velger du riktig

Tapet Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe tapet.

Svanemerke til Mjøspanel

Tapet Mjøspanel har nå fått Svanemerket på sine populære veggplater.

Nytt og spennende på tapetfronten

Tapet Tapetverden har utviklet seg mye de siste årene og nytt og kreativt design har virkelig blomstret på markedet. Her er tapetene du sjelden har sett...

Kreativ veggdekor

Tapet Er du lei av de nakne, kjedelige veggene dine? Både maling og tapet kan være gode løsninger, men hvorfor ikke prøve noe helt nytt?

Hvilken tapet skal du velge?

Tapet Når du sitter med tapetprøvebøkene i handa er du utsatt for en overveldende følelse av uendelige valgmuligheter og en rekke dilemma knyttet til farge-...

Design dine egne klistremerker

Tapet Design dine egne klistremerker og få akkurat det utrykket du ønsker.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no