Horizons fra Omexco/Intag i en rød variant.
Horizons fra Omexco/Intag i en rød variant. Bilde: Produsenten

Tekstiltapet gjør comeback

Tapet

Etter flere tiår med laber interesse, er teksiltapetene på vei inn igjen i norske stuer. 

1980-årene var tekstiltapetenes glansdager. Hvilken 30-åring i dag har ikke vokst opp i et hjem med tekstiltapet – om ikke overalt, så i det minste på veggene i stuen eller spisestuen?

Nå gjør tekstiltapetene comeback, men i en ny og bedre versjon. Dagens overflater med fine tråder og populære design i ornamenter og medaljonger, har lite til felles med forgjengerens ensfargede høyder med grove tråder og store knuter. 

Illusions fra Omexco er en vakker tekstiltapetkolleksjon.

Eksklusiv kvalitet

Både de urbane yngre og de godt voksne har nå begynt å se etter farger og materialer som kan gjøre de tidligere så minimalistiske interiørene mer lune og elegante. De har lyst på en forandring, søker kvalitet, vil ha noe som stikker seg ut, og er åpen for å bruke farger og tekstiler på en måte vi ikke har sett de siste 10-15 årene.

Trenden startet i utelivet – på restauranter, barer og hoteller, og spres nå videre til boliger.

Les også:

Her får du hjelp til å velge riktig tapet!

Høsten byr på mange nye tapettrender. Det finnes i tillegg flere forskjellige typer tapet å velge mellom – vi forklarer hva som skiller dem og hva du...

- Mange ønsker nå å bruke mye tekstil, gardiner fra gulv til tak, og mange puter. Det skal være mer kvalitet og mer eksklusivt. Materialitet ligger veldig i tiden. Vi søker noe naturlig, noe å ta på, noe som er eller ser ut som naturelementer, og som kan tilføre dybde til rommet. I åpne planløsninger har rommene ingen grenser. Med farger og materialer kan man gi hjemmet konturer og få tilbake romfølelsen, sier Birgit Torkildsby, produktsjef i Borge. 

Aureus fra Borge er et fint eksempel på tekstiltapet i ny form.

For flere vegger

Og her kommer tekstiltapetene inn. Det er ikke et fondveggstapet. Det brukes på alle vegger i et rom, og gir en raffinert og elegant stil. Dessuten blir akustikken i rommet bedre.

- Tekstiltapet skaper hygge, sier Jannicke Sveen, daglig leder i INTAG Interiøragenturer J. Sveen.

Les også:

Tapetseringen er i gang

Les nyeste del av Merethes Hus her!

- Lunheten og den varme atmosfæren merker man med en gang man kommer inn i et rom med tekstiltapet, sier Inge Arthur Aasen, og legger til: - Jeg elsker tekstiltapet og vil gjerne ha den tilbake på markedet.

Lunhet, fargespill og eleganse er tre nøkkelord for å beskrive hva et tekstiltapet gir rommet. De mange forskjellige kvalitetene og tekstile materialene dekker manges behov – fra det klassiske ornamentale, til nøytrale og moderne design.

Sentiant Pure fra Fantasi Interiør.

Mer å velge i

Flere kolleksjoner med moderne tekstiltapeter er kommet på markedet, og det er tegn på voksende interesse i hele Europa for denne typen veggpryd.

I vår lanserte Borge en helt ny tekstilbok med både moderne og klassiske design, og i høst kom enda en tekstil kolleksjon fra Cole & Son.

Les også:

Høstens stiligste tapeter!

Gi boligen en enkel oppdatering med nye vegger! Her er våre favoritter fra høstens tapetnyheter, blandet med klassikere som vi aldri går lei av å...

For første gang på mange år, kommer også Fantasi Interiør i høst med en bok med tekstiltapet. Også Storeys og Green Apple med flere fører tekstiltapeter.

Bedre kvalitet

Dagens tekstiltapeter skiller seg vesentlig fra sine forgjengere – både fremsider og baksider har utviklet seg mye. Det selges riktignok fortsatt en del vanlig entrådig renningtapet, der tråder av lin, silke eller viskose er limt til et baksidemateriale.

- Forskjellen nå, er at baksiden er av fiber eller papir av god kvalitet, og at trådene holder høyere kvalitet, de er jevnere og finere, sier Birgit Torkildsby, produktsjef i Borge.

De fleste tekstiltapeter lages nå av vevde tekstiler, enten mønstervevde, ensfargede eller med trykte mønstre. Det er en myte at tekstiltapeter er kostbare. Her finnes kvaliteter for alle lommebøker.

- Tekstiltapet kan være så mangt, sier Jannicke Sveen. Vi fører tekstiltapet i naturmaterialer som bomull, jute, silke og lin, men de lages også av viskose, polyester, og cellulosematerialer – og ulike kombinasjoner av dette. De lages av enkelttråder, vevde stoffer eller naturmaterialer med papir- eller fiberbakside. Silketapet er luksus. Du ser umiddelbart at silke har en unik glans, bare noen få viskoser kan komme i nærheten av å etterligne det. 

Fordeler

  • Gir lunhet og varme til interiøret
  • Finnes i mange prisklasser
  • Tykke kvaliteter kan ta opp og skjule små ujevnheter i underlaget
  • Kan spaltes
  • De fleste tekstiltapeter er impregnert, noen er avtørkbare, og lysekte
  • Elegant og eksklusiv
  • Paneleffekt

Ulemper

  • Vil endre seg over tid. Tekstiltapeter tåler i varierende grad solens UV-ståler. Silke forvitrer, lin blekes og også andre tekstile materialer kan falme av sollys.
  • Tåler ikke limsøl – forsiktig oppsetting
  • Grov struktur kan samle støv. De fleste tåler ikke å vaskes – tørr rengjøring med støvsuger i trådretningen anbefales

Kilde: ifi.no

28 august 2014
Mer om Tapet

Tapetsering med høstens nye tapeter

Tapet Om du har planer om å tapetsere i høst bør du ta en titt på høstens spennende tapeter!

Tapetseringen er i gang

Tapet Les nyeste del av Merethes Hus her!

Høstens stiligste tapeter!

Tapet Gi boligen en enkel oppdatering med nye vegger! Her er våre favoritter fra høstens tapetnyheter, blandet med klassikere som vi aldri går lei av å hvile...

Nytt og spennende på tapetfronten

Tapet Tapetverden har utviklet seg mye de siste årene og nytt og kreativt design har virkelig blomstret på markedet. Her er tapetene du sjelden har sett maken til.

Høstens tapetnyheter

Tapet Med tapet er det enkelt å forandre en vegg eller et helt rom. Her er noen av høstens lekre nyheter

Må man velge rosa eller blått?

Tapet Barnerom preges oftest av hvem som bor der, men kjønnsspesifikke fargevalg har lange tradisjoner. Det er imidlertidig alle muligheter for å velge annerl...

Tapet - slik velger du riktig

Tapet Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe tapet.

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Tapet Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Lek med magnet-tapet

Tapet Nå kan du bokstavelig talt «ha noe på tapetet», i form av magnetknotter eller figurer rett på en magnet-tapet. Bruk veggen som oppslagstavle, som lekear...

Få rett og nymalt vegg på 1-2-3 med smartpanel

Tapet Nå trenger du ikke lenger gips- eller sponplater for å skape slette og rette vegger. Nå finnes endelig veggplater som til og med er ferdigmalt i høstens trendfarger.

Slik lykkes du med bildeopphenget

Tapet Hvis du har sans for symmetri og orden kan bildene dine få en ny og bedre tilværelse på veggen med noen enkle grep. Bjørg Emilie Moen fra Norske Grafike...

Fjerne gammel tapet

Tapet Slik fjerner du gammel tapet og glassfiberstrie.

Slik fjerner du luftbobler under tapetet

Tapet Har du fått bobler av luft under tapetet? Det kan du fikse med en injeksjonssprøyte eller en tapetkniv.

Tyvstart våren inne!

Tapet Er du syk av lengsel etter våren? Vi har medisinen: Mal eller tapetser vegger og møbler i vårens nye trendfarger, og dekorer med friske blomster eller...

Slik velger du riktig tapet

Tapet Få oversikten over høstens tapet-trender, og finn ut hvilken type tapet som passer best i husets ulike rom.