Horizons fra Omexco/Intag i en rød variant.
Horizons fra Omexco/Intag i en rød variant. Bilde: Produsenten

Tekstiltapet gjør comeback

Tapet

Etter flere tiår med laber interesse, er teksiltapetene på vei inn igjen i norske stuer. 

1980-årene var tekstiltapetenes glansdager. Hvilken 30-åring i dag har ikke vokst opp i et hjem med tekstiltapet – om ikke overalt, så i det minste på veggene i stuen eller spisestuen?

Nå gjør tekstiltapetene comeback, men i en ny og bedre versjon. Dagens overflater med fine tråder og populære design i ornamenter og medaljonger, har lite til felles med forgjengerens ensfargede høyder med grove tråder og store knuter. 

Illusions fra Omexco er en vakker tekstiltapetkolleksjon.

Eksklusiv kvalitet

Både de urbane yngre og de godt voksne har nå begynt å se etter farger og materialer som kan gjøre de tidligere så minimalistiske interiørene mer lune og elegante. De har lyst på en forandring, søker kvalitet, vil ha noe som stikker seg ut, og er åpen for å bruke farger og tekstiler på en måte vi ikke har sett de siste 10-15 årene.

Trenden startet i utelivet – på restauranter, barer og hoteller, og spres nå videre til boliger.

Les også:

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

- Mange ønsker nå å bruke mye tekstil, gardiner fra gulv til tak, og mange puter. Det skal være mer kvalitet og mer eksklusivt. Materialitet ligger veldig i tiden. Vi søker noe naturlig, noe å ta på, noe som er eller ser ut som naturelementer, og som kan tilføre dybde til rommet. I åpne planløsninger har rommene ingen grenser. Med farger og materialer kan man gi hjemmet konturer og få tilbake romfølelsen, sier Birgit Torkildsby, produktsjef i Borge. 

Aureus fra Borge er et fint eksempel på tekstiltapet i ny form.

For flere vegger

Og her kommer tekstiltapetene inn. Det er ikke et fondveggstapet. Det brukes på alle vegger i et rom, og gir en raffinert og elegant stil. Dessuten blir akustikken i rommet bedre.

- Tekstiltapet skaper hygge, sier Jannicke Sveen, daglig leder i INTAG Interiøragenturer J. Sveen.

Les også:

Ser du TV-en i dette bildet?

Joda, det er en TV her. Bare se godt etter.

- Lunheten og den varme atmosfæren merker man med en gang man kommer inn i et rom med tekstiltapet, sier Inge Arthur Aasen, og legger til: - Jeg elsker tekstiltapet og vil gjerne ha den tilbake på markedet.

Lunhet, fargespill og eleganse er tre nøkkelord for å beskrive hva et tekstiltapet gir rommet. De mange forskjellige kvalitetene og tekstile materialene dekker manges behov – fra det klassiske ornamentale, til nøytrale og moderne design.

Sentiant Pure fra Fantasi Interiør.

Mer å velge i

Flere kolleksjoner med moderne tekstiltapeter er kommet på markedet, og det er tegn på voksende interesse i hele Europa for denne typen veggpryd.

I vår lanserte Borge en helt ny tekstilbok med både moderne og klassiske design, og i høst kom enda en tekstil kolleksjon fra Cole & Son.

Les også:

Pusset opp furutrappa: – Var som vi fikk et helt nytt hus!

– Det var som om vi fikk et helt annet hus.

For første gang på mange år, kommer også Fantasi Interiør i høst med en bok med tekstiltapet. Også Storeys og Green Apple med flere fører tekstiltapeter.

Bedre kvalitet

Dagens tekstiltapeter skiller seg vesentlig fra sine forgjengere – både fremsider og baksider har utviklet seg mye. Det selges riktignok fortsatt en del vanlig entrådig renningtapet, der tråder av lin, silke eller viskose er limt til et baksidemateriale.

- Forskjellen nå, er at baksiden er av fiber eller papir av god kvalitet, og at trådene holder høyere kvalitet, de er jevnere og finere, sier Birgit Torkildsby, produktsjef i Borge.

De fleste tekstiltapeter lages nå av vevde tekstiler, enten mønstervevde, ensfargede eller med trykte mønstre. Det er en myte at tekstiltapeter er kostbare. Her finnes kvaliteter for alle lommebøker.

- Tekstiltapet kan være så mangt, sier Jannicke Sveen. Vi fører tekstiltapet i naturmaterialer som bomull, jute, silke og lin, men de lages også av viskose, polyester, og cellulosematerialer – og ulike kombinasjoner av dette. De lages av enkelttråder, vevde stoffer eller naturmaterialer med papir- eller fiberbakside. Silketapet er luksus. Du ser umiddelbart at silke har en unik glans, bare noen få viskoser kan komme i nærheten av å etterligne det. 

Fordeler

  • Gir lunhet og varme til interiøret
  • Finnes i mange prisklasser
  • Tykke kvaliteter kan ta opp og skjule små ujevnheter i underlaget
  • Kan spaltes
  • De fleste tekstiltapeter er impregnert, noen er avtørkbare, og lysekte
  • Elegant og eksklusiv
  • Paneleffekt

Ulemper

  • Vil endre seg over tid. Tekstiltapeter tåler i varierende grad solens UV-ståler. Silke forvitrer, lin blekes og også andre tekstile materialer kan falme av sollys.
  • Tåler ikke limsøl – forsiktig oppsetting
  • Grov struktur kan samle støv. De fleste tåler ikke å vaskes – tørr rengjøring med støvsuger i trådretningen anbefales

Kilde: ifi.no

28. august 2014
Mer om Tapet

Dette er vårens tapettrender

Tapet Test noe nytt på veggen i vår! Nå vil vi ha lekne mønstre og tydelig struktur. Vi viser deg vårens tapettrender.

Slik velger du riktig tapet

Tapet Få oversikten over høstens tapet-trender, og finn ut hvilken type tapet som passer best i husets ulike rom. 

10 kreative måter å piffe opp møblene med tapet

Tapet Har du tenkt på at du kan bruke tapetrestene dine til noe fornuftig? Her er 10 inspirasjonstips til tapetsering av møbler!

Forny kjøkkenet med kjøkkentapet

Tapet En rull tapet koster ikke mer enn noen hundrelapper og kan sette ekstra krydder på kjøkkeninteriøret. Her viser vi deg noen friske eksempler.

Høstens stiligste tapeter!

Tapet Gi boligen en enkel oppdatering med nye vegger! Her er våre favoritter fra høstens tapetnyheter, blandet med klassikere som vi aldri går lei av å hvile...

Tapet på ny måte

Tapet Tapetet er ikke lenger bare en kulisse på veggen. Med nye mønstre og nye bruksområder, trer det fram og spiller hovedrollen i den nye innredningen – på...

Fettflekker på tapeten – kan det fjernes?

Tapet Slik fjerner du fettflekker fra tapet.

Tapet - slik velger du riktig

Tapet Tapeter kommer i mange ulike varianter - ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Dette bør du tenke på når...

Tapeter som passer til rommet

Tapet Papirtapet? Vinyltapet? Tekstil- eller fibertapet? Det gjelder å velge riktig tapeter til riktig rom.

Svanemerke til Mjøspanel

Tapet Mjøspanel har nå fått Svanemerket på sine populære veggplater.

Nytt og spennende på tapetfronten

Tapet Tapetverden har utviklet seg mye de siste årene og nytt og kreativt design har virkelig blomstret på markedet. Her er tapetene du sjelden har sett...

Kreativ veggdekor

Tapet Er du lei av de nakne, kjedelige veggene dine? Både maling og tapet kan være gode løsninger, men hvorfor ikke prøve noe helt nytt?

Tapet med effekt

Tapet Tapetet du velger kan påvirke andre til å tro at et lite rom er stort og et kjølig rom er varmt. Men hvordan?

Hvilken tapet skal du velge?

Tapet Når du sitter med tapetprøvebøkene i handa er du utsatt for en overveldende følelse av uendelige valgmuligheter og en rekke dilemma knyttet til farge-...

Design dine egne klistremerker

Tapet Design dine egne klistremerker og få akkurat det utrykket du ønsker.