ALT du må vite om trapp

Trapper

Stor guide til alt du trenger å vite om trapp. 

Her får du svar på det meste innen temaet trapp
Her får du svar på det meste innen temaet trapp Bilde: iStock

Trapper har en spesiell rolle i hjemmet, og i hjertene til norske huseiere. Saker om trapper er faktisk noe av det aller mest populære stoffet på Vi i villa, så det er tydelig at mange av dere er interesserte i trapp.

Med bakgrunn i dette har vi samlet (info) fra noen av våre trappeartikler, til en stor guide til Alt Du Trenger å Vite om Trapp.

Med denne listen håper vi du får svar på de fleste trapperelaterte spørsmålene du skulle ha. Og nøl ikke med å kontakt oss hvis du lurer på noe eller mener vi har glemt noe i denne saken.

Har du tips om trapp? Send oss mail! 

 

Les også:

Nå kan du klippe skifer med saks

Med skifersaksen fra Minera kan du klippe og forme terrassen eller gangveien som du vil. Og det beste av alt: Du trenger ikke å være sterk for å...

Kjenn dine trappeuttrykk

Før du dykker ned i trappenes territorium kan det være greit å lese denne saken som forklarer betydningen av typiske trappeord.

Det kommer godt med når trappeselgeren eller snekkeren strør om seg med begreper som klosstrinn, sprosse, megler eller repos. Så slipper du å stå å nikke og håpe på det beste når snekkeren sier han skal montere vangen på tvers av trappen.

 

Følg trappeformelen

For den som bygger ny trapp er det mye å tenke på, både konstruksjonsmessig og estetisk. Et greit sted å starte er å finne ut hvor mange og store trinn trappen skal ha, altså bestemme trappeformelen for trappen du skal bygge.

Trappeformelen beskriver kort sagt hvordan størrelsesforholdet mellom inntrinn og opptrinn bør være for at trappen skal være behagelig å gå i – og det er nær 30 graders stigning.

Les også:

10 måter å gjenbruke syltelake

Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!

Den enkle forklaringen er at 2 X opptrinn + 1 X inntrinn bør være ca 62 cm. Formelen må selvfølgelig justeres etter trappen du skal bygge, men du bør følge trappeformel-prinsippet så nært du kan.

 

Én trapp - Mange valg

Det er fullt mulig å bygge sin egen trapp selv. (Foto: Gør det selv)

 

Les også:

3 smarte til sprutsonen

De fleste går for fliser i sonen mellom benkeplate og overskap på kjøkkenenet. Men valgmulighetene er mange, så hvorfor ikke gå for noe litt mer...

Når du har funnet trappeformelen, er det på tide å velge ting som trinnbredde, om du skal ha åpen eller lukket trapp, rekkverk, repos, hva slags form trappen skal ha U-, L-, R- eller spiralform, type materiale også videre.

Her kan du lese mer om valgene en vordende trappeeier må ta – når det kommer til valg av materialer, pris, stil eller i hvilken grad det egentlig er kona som bestemmer hvordan trappen til slutt blir seende ut. 

Ellers er det også lurt å prate med en lokal trappesnekker om aktuelle løsninger.

I tillegg er det også dem som helst bygger trappen selv. Da er det viktig å gjøre grundig forarbeid og regne på alt to (eller tre) ganger, så du ikke oppdager skjevheter midtveis i prosessen.

Sørg for at du har alt du trenger av materialer og verktøy, og at du er trygg på festemateriell, så trappen blir trygg og pen.

Mange av de samme prinsippene gjelder også hvis du skal bygge trapp ute. Utendørs har du riktignok større frihet til å eksperimentere med materialer og byggeteknikker, og rom for å bygge en grovere trapp.

En måte å fornye trappen, er å legge inn nye, ferdige trappesteg. (Foto: Colorbox)

 

Pusse opp eksisterende trapp

Har du har en gammel trapp i boligen du vil gjøre noe med, betyr ikke det det at du må bytte ut hele trappen. Det er en rekke grep du kan gjøre med den eksisterende trappen din for å fornye den.

For mange vil det være mest nærliggende å rett og slett pusse opp trappen på gamlemåten.

Ellers har nordmenn trapper i mange forskjellige trematerialer - bjørk, bøk, eik, lønn, ask - og selvfølgelig folkefavoritten furu. Furu er rimelig og holdbart, men har en lei tendens til å gulne.

En annen teknikk er å kle den eksisterende trappen med ferdige trappesteg. Dette er en nyere  teknikk, og er et par hakk enklere og mer brukervennlig enn andre metoder.

Teppe i trappetrinnene gjør trappen komfortabel og sklisikker. (Foto: Teppelageret.no)

 

Videre er det også dessverre mange ulykker i trapper. Kanskje ikke så rart, vi mennesker er jo fra naturens side utstyrt med en viss grad av kløning. Av hensyn til dette er det mange som ønsker å sklisikre trappen sin, med for eksempel teppe i trinnene, sklisikker lakk, trappeneser og lignende.

 

En trapp for alt

Men som huseiere og trappeeiere vet, har alle hjem sine spesifikke behov.

Mens andre tar den helt ut og lager en god, gammeldags vindeltrapp mellom etasjene.

 

Kanskje er vindeltrapp det riktige valget for deg? (Foto: bygghjemme.no)

Forøvrig er det med trapper som med livet generelt – Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan DIN drømmetrapp skal se ut. Og den fantasien regner vi med at er ganske livlig, siden du har lest helt hit :)

Lykke til med trappeprosjektet ditt, uansett hva du skal gjøre. Og tips oss gjerne om du har andre interessante innspill vi bør ha med i denne saken.

Vil du ha flere nyttige tips? Meld deg på vårt nyhetsbrev!

26 oktober 2017
Mer om Trapper

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Trapper Ikke mal deg inn i et hjørnet. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trapper Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

Trapper du ikke sklir i

Trapper Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.

Praktisk og lekkert med spiraltrapp

Trapper Spiraltrapper tar liten plass, og finnes blant annet i 120 cm i diameter.  De kan sno seg oppover flere etasjer og kan også fremstå som dekorative i interiøret. Trappene lages i ulike materialer, som du kan se nærmere på her.

Skreddersydd håndverk

Trapper Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for...

Lesertips: Fornying av trapp med enkle midler

Trapper Vi i villa fikk en e-post fra Eystein i fra Øygarden, som har restaurert en gammel trapp og gjerne ville dele sin erfaringer. Og han har all grunn til...

«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Trapper Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.

Slik fornyer du trappen

Trapper Det er enklere enn du tror å fornye trappen. Du kan kle den på nytt med forhåndskappet plank – eller male den om. Å bestille en ferdigtrapp etter mål...

Ny trapp i huset

Trapper Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.

Trapp til hemsen

Trapper Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trapper Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Slik pusser du opp trappen

Trapper Skal du fornye trappen bør du sette av god tid. Men en nymalt trapp vil fort være verdt innsatsen. Her er en enkel guide som viser hvordan trappen ble...

Slik sklisikrer du trappen

Trapper Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan sklisikre trappen din.

Nye trinn i gammel trapp

Trapper Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Utnytt plassen under trappen

Trapper Bor du i et hus med to etasjer så har du en trapp. Her er 10 ideer til hvordan du kan utnytte plassen under trappen bedre.