Disse trappeuttrykkene bør du kjenne til

Det er lett å gå seg vill i terminologien når man skal kjøpe trapp. Hva har en megler å gjøre i trappa, og hva er egentlig baluster?


Skal du ha ny trapp i boligen? Da bør du ha kjennskap til forskjellen på et stusstrinn og et klosstrinn, og det er greit å vite hva selgeren snakker om når hun slenger om seg med uttrykk som vange og sprosse.

Det er spesielt viktig å kjenne de ulike delene av trappa og ordene for dem når du skal begynne å tenke på hvilken stil du ønsker. Dette kan du lese mer om i artikkelen Detaljene som skaper trappa.

Her er en oversikt over de vanligste ordene du kan støte på når du skal kjøpe trapp.

Gelender

Gelenderet er rekkverk i trappa. Det består av megler/stolper, sprosser/baluster og av håndlist/håndløper. Sistnevnte er listen som ligger på toppen av gelenderet. Returgelender er gelenderet som omslutter trappehullet i øvre etasje.

Megler

Megler kalles også for stolpe, og er en del av rekkverkskonstruksjonen. Megleren fungerer som støtte til gelenderet i trappa.

Sprosser og håndlist utgjør deler av gelenderet. Foto: iStockphoto

Sprosse

Sprosse kalles også baluster eller rekkverksstav. Dette er spildre i gelenderet, de tynne stavene som hindrer små klatrelystne barn å havne utenfor.

Vange

Vangen er den delen på sidene av trappa som trinnene er festet inn i. Vange opptrer også i sammensatte ord, som veggvange, yttervange, og frivange. Dette angir om vangen går langs veggen eller om man mener vangen i innersvingen av trappa.

Stusstrinn

Stusstrinn er det loddrette stykket mellom hvert trinn i en lukket trapp. Det kalles noen ganger for opptrinn, men opptrinn er strengt tatt høydeforskjellen mellom trinnene. Stusstrinnet er derimot platen som dekker det åpne rommet i opptrinnet.

Klosstrinn

Klosstrinn kalles også blokktrinn. Klosstrinn er et utvidet trinn aller først i trappa. Det bidrar til å åpne trappa ut i rommet og gir en fin markering av trappestarten.

Repos

Repos kalles også for trappaavsats. Dette er en flate større enn et vanlig trinn, og blir ofte brukt i forbindelse med at trappeløpet endrer retning. Utendørs kan man finne repos også i rette trappeløp, spesielt i lange trapper. Her fungerer de som et hvilepunkt på veien mot toppen, samtidig som de forkorter lengden på eventuelle fall i trappa.

Barnelist

Barnelist kalles også barnesikringslist. Dette er en list som festes på undersiden av trinnene i åpne trapper. Listen sørger for at åpningen mellom trinnene ikke er større enn ti centimeter og sikrer at små barn ikke klarer å krype mellom trinnene.

Flere ord og uttrykk om trapper finner du i artikkelen Trappeleksikon.

Kilde: Hestnæs trappefabrikk, Escalia og Nor-Trapp