Trond Folckersahm
Trond Folckersahm Bilde: Trond Folckersahm

Gi trappen en ansiktsløftning

Trapper

Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Spesielt der det er barn og dyr i huset er den innvendige trappen utsatt for stor slitasje. Løping opp og ned mellom soverom og de øvrige rommene setter i løpet av forholdsvis kort tid sine tydelige spor.

Etter hvert blir det slitasje enten det er en malt, oljet eller teppebelagt trapp. Da er det nødvendig med en liten ansiktsløftning for å gi trappen nytt liv.

Stor trafikk
I vårt tilfelle var trappen i utgangspunktet hvitmalt. Den ligger i en rekkehusleilighet som er bebodd av en ung familie med to barn.

De overtok leiligheten for få år tilbake og har ikke gjort noe med trappen siden den gang, men etter hvert ble slitasjen synlig, og behovet for oppussing meldte seg.

– Trappen var ikke særlig pen lenger, så noe måtte gjøres. Derfor tilkalte vi en gulv- og trappeekspert som kunne hjelpe oss, forteller Ståle Kofoed.

Familien bestemte seg for å fjerne den hvite malingen og erstatte den med hvit oljelakk slik at trappen fortsatt skulle være så lys som mulig. Både for å stå i stil til resten av leiligheten, og for å unngå en mørk trappeoppgang.


  - Nå har trappen blitt akkurat slik vi ønsker oss, sier Ståle Kofoed og sønnen Diderik.

Nøyaktighet
– Alfa og omega når man skal pusse opp en trapp er å være nøyaktig til minste detalj, forteller Svein Erik Haland i Haland Parkett.

Alle kriker og kroker må få en omgang med slipemaskinen så ikke noe av det gamle gjenstår.

Begynn med et grovt slipepapir, gå deretter på med en finere type. Før man begynner å lakkere eller male er støvsuging absolutt påkrevet.

Når du begynner å legge på maling og lakk, sørg for at du dekker trinnene 100 prosent. Vær ikke unøyaktig med påføringen i kriker og kroker. Alt skal dekkes.

Det finnes mange varianter maling og lakk som kan benyttes. Selv foretrekker jeg en oljelakk, enten nøytral eller tilsatt farge. Fargehandleren kan gi deg gode tips og råd i så måte.

Legg ikke for tykke lag lakk, men heller så mange som mulig. Jo mer nøyaktig du er, og jo flere lag lakk du legger, desto lenger holder trappen seg pen, understreker Haland.

Slik gjør du:


  FØR: Trappen var tydelig slitt etter flere års bruk.


  Slipemaskinen tar effektivt hånd om den gamle malingen.


Her er all gammel maling fjernet.


Gi kantlisten på trinnene en omgang med slipemaskinen


Hvit oljelakk legges på trinnene med en vanlig pensel.

Nylakkert trapp klar til bruk.

 

Les også:

Tips om lydisolering i boligen

Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir...

Trapp med teppelim

Har trappetrinnene vært utstyrt med tepper som du ønsker å erstatte med maling eller lakk, er slipemaskin og tålmodighet det eneste som nytter.

Hemmeligheten er å benytte et så grovt slipepapir som mulig til første runde med sliping. Det kan være nødvendig å skifte slipepapiret ofte da limet ofte blir seigt på grunn av varmen, og setter seg mellom kornene i papiret.

Ta i så fall en pause i slipingen til alt er blitt avkjølt. Når limet er fjernet kan trappen slipes på vanlig måte.


1. Her sitter limet igjen etter at teppet er fjernet.

2. Slipemaskinen avslører at det er parkettrinn på trappen.

3. Etter flere omganger med slipemaskinen er trinnene blitt pene igjen.

4. Lakker trinnene etter sliping.

11 desember 2012
Mer om Trapper

ALT du må vite om trapp

Trapper Stor guide til alt du trenger å vite om trapp. 

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Trapper Ikke mal deg inn i et hjørnet. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trapper Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

Trapper du ikke sklir i

Trapper Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.  

Praktisk og lekkert med spiraltrapp

Trapper Spiraltrapper tar liten plass, og finnes blant annet i 120 cm i diameter. De kan sno seg oppover flere etasjer og kan også fremstå som dekorative i...

Skreddersydd håndverk

Trapper Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for...

Lesertips: Fornying av trapp med enkle midler

Trapper Vi i villa fikk en e-post fra Eystein i fra Øygarden, som har restaurert en gammel trapp og gjerne ville dele sin erfaringer. Og han har all grunn til å være stolt av resultatet!

«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Trapper Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.

Slik fornyer du trappen

Trapper Det er enklere enn du tror å fornye trappen. Du kan kle den på nytt med forhåndskappet plank – eller male den om. Å bestille en ferdigtrapp etter mål...

Ny trapp i huset

Trapper Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.

Trapp til hemsen

Trapper Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Slik pusser du opp trappen

Trapper Skal du fornye trappen bør du sette av god tid. Men en nymalt trapp vil fort være verdt innsatsen. Her er en enkel guide som viser hvordan trappen ble...

Slik sklisikrer du trappen

Trapper Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan sklisikre trappen din.

Nye trinn i gammel trapp

Trapper Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Utnytt plassen under trappen

Trapper Bor du i et hus med to etasjer så har du en trapp. Her er 10 ideer til hvordan du kan utnytte plassen under trappen bedre. 

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no