Bilde: Trappekompaniet

Lys i trappen

Trapper

Trappebelysning er et undervurdert felt, men skikkelig lys i trappa kan forvandle trapperommet.

De siste årene har trappetrenden svingt fra lys furu til mer edle treslag som eik og valnøtt, gjerne mørkbeiset. Slike mørke trapper krever mer lys enn åpne trapper, trapper i lys furu eller i glass.

- Stort sett alt av boliger i dag er dårlig belyst, og de fleste har i alle fall ikke bra belysning i trapperommet, mener Eirik Andreassen hos Trappekompaniet i Tromsø.

Lite kunnskap om trappebelysning
Men om du bestemmer deg for å lyslegge trappa, kan du fort støte på et lite problem - mangel på strømuttak.

- Veldig mange har ikke strøm eller stikk i trapperommet. Et tips er derfor å ordne et stikk eller to i nærheten av trappa når du pusser opp og likevel har elektriker til stede. Det er uansett en fordel å ha et stikk i denne sonen, mener Andreassen.


De siste årene har trappetrenden svingt fra lys furu til mer edle treslag som eik og valnøtt, gjerne mørkbeiset. Slike mørke trapper krever mer lys enn åpne trapper, trapper i lys furu eller i glass.

Mangel på strømuttak ved trapperommet er dessverre ikke et fenomen forbeholdt gamle hus.

- Vi er inne i veldig mange nybygg og kan konstantere at det er tenkt veldig lite på belysning i trapperom. Det er ikke mye bevissthet rundt dette, men et trapperom krever mye belysning, spesielt med tette trapper og mørke treslag.

Mange nøyer seg med en pendel fra taket eller kanskje en lampett eller to i trapperommet. Men vil du vise frem trappa som det møbelet den er, lyssetter du selve trappa.

Evigvarende lys
- Tradisjonelle løsninger for dette har vært runde spotter av den sorten vi ser i takene overalt. Denne typen har vært på markedet i flere år, og er gjerne brukt i en kombinasjon i vegg over vanger og felt inn i selve trappen, forteller Andreassen.

Hos Trappekompaniet nøyer de seg derimot ikke kun med tradisjonelle løsninger.

- Vi har lett etter leverandører som kan levere diodelys, som skal være nærmest evigvarende. Det har vist seg ikke å være en enkel jobb, sier Andreassen.

Men etter en del leting har de funnet produkter som kan brukes i de fleste trapper.

- Det vi har solgt mye av, er diodelys som monteres i tette trapper. Tette trapper er gjerne mørkere enn åpne trapper og krever mer lys. Diodelysene er formet omtrent som et øye med øyelokk, slik at lyset blir rettet nedover og ikke stråler rett frem. Dermed får man ikke lyset i øynene når man går opp trappa, poengterer Andreassen.

Sikkert og eksklusivt
Lysene kan monteres på selve trappetrinnet, på stusstrinnet, under trinnet, i trappevangen, på veggen rett over trappa. Kanskje vil du montere et lys i hvert trinn, eller annethvert trinn, eller kanskje to på hvert trinn. Muligheten er mange, og det kan være verdt å tenke over hvilken effekt du ønsker lyset skal gi før du bestemmer deg.

Med lyslagte trappetrinn er det lett å finne veien i trappa selv om natta. Du reduserer faren for å snuble i et av trinnene, og gjør dermed trappa sikrere. I tillegg til sikkerhet, vil ei lyslagt trapp fremheve trappa, skape en atmosfære i rommet, og gi et snev av eksklusivitet.

- Ei trapp i dag er et møbel, og diodelysene fremhever ei flott trapp. Du trenger heller ikke store diodelys for å markere at her er ei flott trapp, sier Andreassen.

Enkelt å montere
Trappekompaniet selger også LED-lys i form av lyslister. Slike lister kan limes under trinnene og gir en spesiell og dekorativ effekt.

- LED-systemet kan selges i metervare, i ruller opp til fem meter. De lyser litt mer ned, ikke rett frem, og gir et veldig fint lys, forteller Andreassen.

Det er ingen ting i veien for å bruke de tradisjonelle løsningene, men diodelysene har mange fordeler over de gamle spottene. Diodelysene er lavvolt, trekker lite strøm, blir ikke varme og er nærmest evigvarende.

I tillegg er de enkle å montere og kan lett ettermonteres i eksisterende trapper. Du er heller ikke avhengig av å sette en elektriker på jobben, men kan montere dem selv. Alt du trenger er en 12 volts trafo som du plugger direkte i stikkontakten. Enklere kan det ikke gjøres.

Les også:

Her vil katten din aller helst bli klødd

Katter er lunefulle dyr, og det kan ofte være vanskelig å tyde signalene de sender ut. Liker de egentlig å bli kjælt med, og hvor skal du helst klø...

12 februar 2009
Mer om Trapper

ALT du må vite om trapp

Trapper Stor guide til alt du trenger å vite om trapp. 

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Trapper Ikke mal deg inn i et hjørnet. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trapper Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

Trapper du ikke sklir i

Trapper Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.  

Praktisk og lekkert med spiraltrapp

Trapper Spiraltrapper tar liten plass, og finnes blant annet i 120 cm i diameter. De kan sno seg oppover flere etasjer og kan også fremstå som dekorative i...

Skreddersydd håndverk

Trapper Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for...

Lesertips: Fornying av trapp med enkle midler

Trapper Vi i villa fikk en e-post fra Eystein i fra Øygarden, som har restaurert en gammel trapp og gjerne ville dele sin erfaringer. Og han har all grunn til å være stolt av resultatet!

«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Trapper Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.

Slik fornyer du trappen

Trapper Det er enklere enn du tror å fornye trappen. Du kan kle den på nytt med forhåndskappet plank – eller male den om. Å bestille en ferdigtrapp etter mål...

Ny trapp i huset

Trapper Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.

Trapp til hemsen

Trapper Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trapper Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Slik pusser du opp trappen

Trapper Skal du fornye trappen bør du sette av god tid. Men en nymalt trapp vil fort være verdt innsatsen. Her er en enkel guide som viser hvordan trappen ble pusset opp.

Slik sklisikrer du trappen

Trapper Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

Nye trinn i gammel trapp

Trapper Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no