Bilde: Colourbox

Mangler trappekunnskaper

Trapper

Det er ikke nok kunnskaper i trappebransjen. Kunder og produsenter sliter med å forstå hverandre.

Kunder velger ofte trapp på feil grunnlag. Og trappebransjen har ikke vært flinke nok til å hjelpe dem. Det hevder daglig leder i Trappekompaniet i Tromsø, Eirik Andreassen.

- Mange kunder i dag velger trapp etter hvilket gulv de har, men det er viktigere å se på husets stilart. Trappa kommer ikke godt nok frem visuelt sett hvis ikke du tenker gjennom hvordan trappa skal passe inn til stilarten i resten av huset, fremfor at den skal passe til gulvet. Gulvet kan du alltid skifte senere, sier Andreassen.

I følge Andreassen har mange kunder problemer med å se helheten i trappevalget.

- Du må tenke litt mer enn bare trapp. Du må tenke på trappa i rommet. Tenk på det rundt også, tenk helhet. Det finnes jo kunder som kjøper trapp til hundre tusen kroner. Da bør du jo sørge for at den kommer frem i rommet, for den er jo et møbel.

Bransjen svikter kundene
- Andre faller for ei trapp uten å tenke gjennom hvordan den vil passe inn i boligen. Proporsjonene kan bli helt feil om du velger feil trapp til boligen. Vi har en del utfordringer når det gjelder å veilede folk i slike spørsmål, sier han.

Og her har trappebransjen sviktet, mener Andreassen. Trappebransjen skiller seg fra de fleste andre bransjer i boligmarkedet, ved at det ofte er fabrikkene selv som selger trappene.

- Trappebransjen er for produksjonsorientert. De har jobbet for lite med kundene og informasjonsbiten. Dette er en veldig konservativ bransje, og det er ofte vanskelig å få gehør for nye ting. Det har vi blant annet sett når det gjelder belysning av trapper, sier Andreassen.

Bør bli mer visuell
Han hevder at trappebransjen har hatt et overraskende lite marked i rehabiliteringsbransjen, og har mye å lære av kjøkken- og baderomsbransjen. Det gjelder spesielt på visualiseringen av produktet.

- Trappa er en tredimensjonal konstruksjon, og du trenger en 3-D modell om du vil ha et skikkelig inntrykk av hvordan trappa blir. Her svikter igjen bransjen. Det er jobbet for lite med å hjelpe kundene å visualisere resultatet av et trappevalg.

Han ønsker at mer av trappekunnskapene skal nå ut til kundene. Med fagfolk som kan formidle, ikke bare produsere, tror han at flere vil bli mer fornøyd med det endelige resultatet.

- Vi ser at der hvor det har vært arkitekter inne i bildet som har sett på det totale konseptet, kommer det andre spørsmål på banen når trappa skal velges. Når folk har faglig bistand slipper de tanken om at trappa skal passe gulvet og kan heller begynne å se en større helhet.

9 mars 2009

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Ikke mal deg inn i et hjørnet. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

Trapper du ikke sklir i

Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.

Slik får du trappen god som ny

Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og derfor er den også mer utsatt for slitasje. Her er fem tips til hva du kan gjøre med den gamle tretrappe...

Så lett bygger du en trapp inne

Glem alt om dyre byggesett og en håndverker. Her kan du se hvordan du enkelt og raskt bygger en flott trapp, og samtidig sparer en mindre formue.

Praktisk og lekkert med spiraltrapp

Spiraltrapper tar liten plass, og finnes blant annet i 120 cm i diameter. De kan sno seg oppover flere etasjer og kan også fremstå som dekorative i...

Skreddersydd håndverk

Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for...

Lesertips: Fornying av trapp med enkle midler

Vi i villa fikk en e-post fra Eystein i fra Øygarden, som har restaurert en gammel trapp og gjerne ville dele sin erfaringer. Og han har all grunn til...

«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.

Slik fornyer du trappen

Det er enklere enn du tror å fornye trappen. Du kan kle den på nytt med forhåndskappet plank – eller male den om. Å bestille en ferdigtrapp etter mål...

Ny trapp i huset

Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.

Trapp til hemsen

Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Slik pusser du opp trappen

Skal du fornye trappen bør du sette av god tid. Men en nymalt trapp vil fort være verdt innsatsen. Her er en enkel guide som viser hvordan trappen ble...

Slik sklisikrer du trappen

Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no