På tide å pusse opp trappa? Ferdige trappetrinn er et alternativ til å male.
På tide å pusse opp trappa? Ferdige trappetrinn er et alternativ til å male. Bilde: Colourbox og Lundbergs

Nye trinn i gammel trapp

Trapper

Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Det sies at trappen er husets smykke, men når husets smykke er av det slitte slaget som du heller vil gjemme bort enn å vise frem, er det på tide å ta noen grep.

Å skulle skifte ut hele trappen er et ganske radikalt grep. Derfor velger mange å pusse opp trappen gjerne ved å slipe og deretter lakke eller male trappa. Du kan lese mer om hvordan du kan gi trappen en ansiktsløftning og hvorvidt furutrappa kan reddes.

Ferdige trappesteg
Men det finnes en annen måte. Ved å bruke ferdige trappesteg kan du på kort tid forvandle en gammel og slitt trapp til en moderne og lekker del av interiøret.


Trappetrinn i valnøtt med hvite opptrinn fra Lundbergs.

Ferdige trappetrinn: Med ferdige trinn i stavlimt eik kan det ikke bli enklere å fornye trappen.

Det svenske firmaet Lundbergs har utviklet trappesteg som du kan kle inn de gamle trinnene med, for på den måten å skape et nytt inntrykk av trappen. Stegene får du i eik eller valnøtt, og de lages både for åpne og lukkede trapper.

Enkel montering
De ferdige trappestegene har den fordelen at de kan monteres på de fleste underlag, og du behøver ikke gjøre mye forarbeid før monteringen.

Fremgangsmåten for åpne og lukkede trappetrinn varier noe. Felles for dem begge er likevel at du under forarbeidet bør fjerne eventuelle matter og lister og slipe bort ujevnheter eller limrester. Hvis de opprinnelige trappetrinnene er lakket, bør du rubbe over med sandpapir for å gi limen bedre feste.

Selve trappestegene limes med en polymer monteringslim, og skal deretter hvile i et døgn. Trinnene er grunnoljet, så du må beregne å etterolje dem etter montering.

I Norge føres trappestegene av for eksempel Maxbo.

4 mars 2011

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Ikke mal deg inn i et hjørnet. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

Trapper du ikke sklir i

Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.

Slik får du trappen god som ny

Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og derfor er den også mer utsatt for slitasje. Her er fem tips til hva du kan gjøre med den gamle tretrappe...

Praktisk og lekkert med spiraltrapp

Spiraltrapper tar liten plass, og finnes blant annet i 120 cm i diameter. De kan sno seg oppover flere etasjer og kan også fremstå som dekorative i...

Skreddersydd håndverk

Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for...

Lesertips: Fornying av trapp med enkle midler

Vi i villa fikk en e-post fra Eystein i fra Øygarden, som har restaurert en gammel trapp og gjerne ville dele sin erfaringer. Og han har all grunn til...

«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.

Slik fornyer du trappen

Det er enklere enn du tror å fornye trappen. Du kan kle den på nytt med forhåndskappet plank – eller male den om. Å bestille en ferdigtrapp etter mål...

Ny trapp i huset

Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.

Trapp til hemsen

Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Slik pusser du opp trappen

Skal du fornye trappen bør du sette av god tid. Men en nymalt trapp vil fort være verdt innsatsen. Her er en enkel guide som viser hvordan trappen ble...

Slik sklisikrer du trappen

Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

Utnytt plassen under trappen

Bor du i et hus med to etasjer så har du en trapp. Her er 10 ideer til hvordan du kan utnytte plassen under trappen bedre. 

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no