Bilde: Camilla Berg

Slik forvandlet Camilla furutrappa med enkel oppussing

Trapper

– Det var som om vi fikk et helt annet hus.

Da Camilla og samboeren hadde pusset opp hele huset Brønnøysund, var det én ting som stod igjen. Den gamle furutrappa som hadde begynt å gulne.

– Vi skulle egentlig vente med å pusse opp trappa, men siden vi pusset opp yttergangen tok vi den samtidig. Vi syntes trappa var så mørk og trist og ødela når vi hadde pusset opp alt det andre.

Paret gikk derfor til pers på den gamle lakkerte furutrappa som bestod av totalt fire trapper og to platåer over tre etasjer.

– Etter vi pusset opp trappa var det som om vi fikk et helt annet hus. Selv om det tok tid og innebar mye pirkearbeid, er vi veldig fornøyde med at vi gjorde det, sier Camilla Berg.

Slik gjorde de det

De bestemte seg for å male den gamle trappen og legge laminat på trinnene. Siden det falt mye støv gjennom trinnene valgte de også å kle alle trinnene med MDF-plater.

Siden furutrappen var lakkert skulle de etter boka ha pusset den først, men på grunn av det tar mye tid og arbeid vasket de den heller grundig.

Les også:

Slik rengjør du silikonfuger

Silikonfuger blir fort skitne og stygge, og kan være vanskelige å få rene. Men med disse tipsene får du fort hvite fuger igjen.

Deretter malte de ett strøk med Jotun kvist og sperregrunning på alt bortsett fra trinnene. Deretter malte de tre strøk med Joutun supreme finish i fargen bomull. 

På trinnene limte de fast grå gulvlaminat fra Alloc grandioso, før de satte på trappeneser fra Alloc.

Totalt kom hele trappeløpet på ca. 15 000 kroner.

– Enkelt å pusse opp rette trapper

Å skulle kjøpe helt ny trapp er dyrt og moderne trapper ligger på omlag 30 000 kroner og oppover. Derfor kan oppussing av den gamle trappa gjerne være en bedre og billigere løsning. Tretrapper kan både oljes, males, lakkes eller beises. Man kan også montere trappefornyere som er enkelt å montere eller legge teppe. Har man barn kan det være lurt å sklisikre trappen.

Daglig leder i Trapp&gulvfix, Tormod Freidher, forteller at de aller fleste trapper er greie å pusse opp.

Les også:

7 rengjøringsvaner som vil holde deg frisk gjennom vinteren

Vil du komme deg gjennom vinteren, uten å være syk hele tiden? Her er ekspertens 7 enkle råd for gode rengjøringsvaner.

– Hvis det begynner å bli fare for at ting kan dette ned burde man få tak i en proff. Ellers er det enkelt å pusse opp trappa om det er en rett trapp. Vinklede trapper på 90 og 180 grader er litt vanskeligere og krever at man har snekret litt på privaten, sier han. 

– Kan koste deg dyrt å skjære feil

Freidhers beste tips er å ta seg god tid, fordi det krever nøyaktighetsarbeid.

– Det er dyrt å skjære feil. Derfor burde man bruke tid på å måle opp og skjære riktig. Er man uerfaren og kanskje ikke har akkurat rette verktøyet tar det ekstra tid.

Du kan også møte på utfordringer som at trinnene som skal kles er for tykke eller at vangen er buet på én eller begge sider.

En grunnleggende guide til hvordan du pusser opp trappa steg for steg finner du her.

Les også:

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

I tillegg burde du sjekke dette før du pusser opp trappen:

  • Ta nøyaktige mål av den lengste lengden på alle trinn. Det spiller ingen rolle om det er i forkant, bakkant, eller diagonalt, så lenge det er det lengste.
  • Mål også dybden på de gamle trinnene slik at man vet at trappenesen til trinnplaten dekker helt ned.
  • Skal man ha bakkanttrinn eller opptrinn må man også måle bakkantene.
  • Ta deg god tid til å skjære så du får det riktig. Det kan bli dyrt hvis du skjærer mye feil.
  • Sjekk at flaten på trinnet er mer eller mindre jevn og rett og fri for støv og løse deler, før du sette igang med overflatebehandlingen.
  • Vanger og rekkverk burde males før man eventuelt legger på nye trinn. Slik slipper man å måtte dekke til ekstra.

Dette utstyret burde du ha: meterstokk/målebånd, blyant, stikksag, fintannet håndsag, skrape, slipemaskin, grovstøvsuger, mikrofiberklut, pensler, grunning, gulvmaling, akrylfugemasse.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

 

11 januar 2016
Mer om Trapper

ALT du må vite om trapp

Trapper Stor guide til alt du trenger å vite om trapp. 

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Trapper Ikke mal deg inn i et hjørnet. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trapper Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

Trapper du ikke sklir i

Trapper Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.  

Praktisk og lekkert med spiraltrapp

Trapper Spiraltrapper tar liten plass, og finnes blant annet i 120 cm i diameter. De kan sno seg oppover flere etasjer og kan også fremstå som dekorative i...

Skreddersydd håndverk

Trapper Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for...

Lesertips: Fornying av trapp med enkle midler

Trapper Vi i villa fikk en e-post fra Eystein i fra Øygarden, som har restaurert en gammel trapp og gjerne ville dele sin erfaringer. Og han har all grunn til å være stolt av resultatet!

«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Trapper Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.

Slik fornyer du trappen

Trapper Det er enklere enn du tror å fornye trappen. Du kan kle den på nytt med forhåndskappet plank – eller male den om. Å bestille en ferdigtrapp etter mål...

Ny trapp i huset

Trapper Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.

Trapp til hemsen

Trapper Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trapper Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Slik pusser du opp trappen

Trapper Skal du fornye trappen bør du sette av god tid. Men en nymalt trapp vil fort være verdt innsatsen. Her er en enkel guide som viser hvordan trappen ble pusset opp.

Slik sklisikrer du trappen

Trapper Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

Nye trinn i gammel trapp

Trapper Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.