Bilde: Thomas X. Floyd

Skreddersydd håndverk

Trapper

Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for deg.


Opptrinn er lukket igjen og under trappen er det laget et depot med bod til oppbevaring. Bokhyllen er snekret opp på stedet.

På Nesodden fikk tømrermester Erik Aarsbog og møbelsnekker Åsmund Færavaag tilnærmet frie hender til å forme en bokhylle i et trappeløp i en enebolig fra 1995. I utgangspunktet var trappen trehvit, uten opptrinn og langt mindre grasiøs enn dagens utgave. For å få plass til bokhyllen ble trappen demontert og trinnenes bredde redusert med totalt 25 cm. Men trappen er fremdeles bred nok til å gå opp og ned i, selv om den er blitt smalere enn før. Trappen har også fått et løft rent estetisk ved å montere opptrinn slik at trappen ble «tett» samt å forme et nytt og grasiøst gelender i teak. Teakgelenderet på i alt fem meter snor seg i bueform oppover de to etasjene. Trappen og bokhyllen trer godt frem i åpent allrom med stue og kjøkken. Bokhyllen som dekker veggen fra topp til tå kan dermed nytes mens man sitter i sofaen eller står på kjøkkenet. Nær trappeløpet er det et stort vindu fra gulv til tak formet i ulike ruter med sprosser som kler den skreddersydde bokhyllen.

Mdf-plater
Hyllen er snekret opp på stedet av mdfplater (trefiberplater). Under trappen er det laget et depotrom til oppbevaring.

Det tok i alt ca to måneder for to håndverkerne å bygge om trappeløpet og snekre de to bokhyllene. Da trappen var montert måtte de bruke stillasj for å montere den øverste hyllen og for å sikre at arbeidet kunne utføres forskriftsmessig. I den største hyllen er det felt inn en rektangulær kasse av teak som et bredt midtfelt. Dette gjør bokhyllen enda mer personlig og spesiell. I hjørner ned mot vangen er det innfelt en teakkloss for å unngå hulrom som lett kan bli et oppsamlingssted for støv. Samtidig er det skapet et ekstra dekorelement.

Da bokyllen var ferdig snekret ble den spraymalt for å få jevn farge på hyllene. Innebygget downlights gjør at møblet lyser enda mer opp i interiøret, som sammen med trappen nå fremstår som rene skulpturene i huset.

Forbrukerinfo
Tømrermester, Erik Aarsbog
www.aarsbog.com
Tømrer, Åsmund Færavaag
www.closenorthproject.com
Malerfirma, Samcom
www.samcom.no
Downlights, Elektrogutta
www.elektrogutta.no

17 august 2009
Mer om Trapper

ALT du må vite om trapp

Trapper Stor guide til alt du trenger å vite om trapp. 

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Trapper Ikke mal deg inn i et hjørnet. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trapper Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

Trapper du ikke sklir i

Trapper Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.  

Praktisk og lekkert med spiraltrapp

Trapper Spiraltrapper tar liten plass, og finnes blant annet i 120 cm i diameter. De kan sno seg oppover flere etasjer og kan også fremstå som dekorative i...

Lesertips: Fornying av trapp med enkle midler

Trapper Vi i villa fikk en e-post fra Eystein i fra Øygarden, som har restaurert en gammel trapp og gjerne ville dele sin erfaringer. Og han har all grunn til...

«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Trapper Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.

Slik fornyer du trappen

Trapper Det er enklere enn du tror å fornye trappen. Du kan kle den på nytt med forhåndskappet plank – eller male den om. Å bestille en ferdigtrapp etter mål...

Ny trapp i huset

Trapper Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.

Trapp til hemsen

Trapper Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trapper Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Slik pusser du opp trappen

Trapper Skal du fornye trappen bør du sette av god tid. Men en nymalt trapp vil fort være verdt innsatsen. Her er en enkel guide som viser hvordan trappen ble...

Slik sklisikrer du trappen

Trapper Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan sklisikre trappen din.

Nye trinn i gammel trapp

Trapper Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Utnytt plassen under trappen

Trapper Bor du i et hus med to etasjer så har du en trapp. Her er 10 ideer til hvordan du kan utnytte plassen under trappen bedre. 

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no