Det svenske firmaet Lundbergs har utviklet et smart system for å fornye den gamle trappen din.
Det svenske firmaet Lundbergs har utviklet et smart system for å fornye den gamle trappen din. Bilde: Produsenten

Slik fornyer du trappen

Trapper

Det er enklere enn du tror å fornye trappen. Du kan kle den på nytt med forhåndskappet plank – eller male den om. Å bestille en ferdigtrapp etter mål er også et lettvint valg. 

Ved å bruke ferdige tilpassede trappesteg kan du på kort tid forvandle en gammel og slitt trapp til en ny og moderne del av interiøret. 

– Med ferdige trappesteg kan du kle inn de gamle trinnene. Slik skaper du et nytt inntrykk av trappa. Stegene får du ferdig kappet til på mål i for eksempel eik eller valnøtt, forklarer  Pernilla Råstedt i firmaet Lundbergs.

Påfør monteringslimet på det gamle trappetrinnet. Foto: Lundbergs

På bestillingsskjemaet står det forklart hvordan du tar mål av din trapp. Dette gjør du med tommestokker eller med en såkalt trappemal til svingtrapper.

Pris på trappestegene varierer  med materialet – fra kr 249 for et trinn i eikelaminat (Maxbo). 

Ikke mye forarbeid

Trinnene lages både for åpne og lukkede trapper. De ferdige trappestegene kan monteres på de fleste underlag. Fremgangsmåten for åpne og lukkede trappetrinn varier noe.

Felles for dem begge er at du under forarbeidet bør fjerne eventuelle matter og lister og slipe bort ujevnheter eller limrester. 

Legg på de ferdigkuttede trappetrinnene. Foto: Lundbergs.

Hvis de opprinnelige trappetrinnene er lakket, bør du rubbe over med sandpapir for å gi limet bedre feste.

Selve trappestegene limes med et polymer-monteringslim. Dette skal deretter hvile i et døgn.

Trinnene er grunnoljet, så du må beregne å olje også etter montering. 

Tips til lakk og olje:

Lakkerte trapper: Du kan bruke de fleste vannbaserte lakker og farger, for eksempel halvblank parkettlakk eller og halvblank syntetisk maling.

Slip ned overflaten med finkornet slipepapir (180–240 grovhet), og tørk bort slipestøvet med en fuktig klut. Lakken legges innen et døgn etter. Foto: Kristian Owren/ifi.no

Oljede trapper: Når du tar den ukentlige husvasken, bør du bruke så tørre metoder som mulig på en oljet trapp. Støvsuger er et godt alternativ om det i hovedsak er støv og dyrehår som skal fjernes.

Bruk sentralstøvsuger, eller løft støvsugeren så den ikke dunker i trinnene og setter merker. Overfladiske striper fra for eksempel dyreklør, kan pusses vekk med et fint slipepapir.

Sliteflatene bør oljes et par ganger i året: Puss lett over flatene med fint slipepapir, før du legger på kald olje og lar den trekke inn noen minutter. Fjern overflødig olje.

Oljen kan bruke opp mot et døgn på å tørke, så unngå å bruke trappa de neste timene. 

Forny trappen med maling

1. Forarbeid. Start med å rengjøre, for å sørge for at underlaget er rent, fast og tørt. Fjern støv, skitt og fettflekker fra underlaget med husvask. Det er viktig å få bort såperester etter vask, bruk derfor godt med vann. 

2. Grunning. Det er viktig å begrense kvistgjennomslag. Det gjør du ved å grunne med kvist og sperregrunning. Etter at grunningen er påført, bør spikerslag, ujevnheter og store kvister sparkles med sparkel for treverk. Slip bort overskytende sparkel og fjern støvet. Vi anbefaler deg å sparkle to ganger for best resultat.

Etter sparkel og sliping lønner det seg å grunne en gang til med kvist og sperregrunning for å få jevnere underlag og for å begrense kvistgjennomslag. Det blir da lettere å få et pent og varig resultat. Sterkt gulnet panel skal alltid grunnes to ganger. 

3. Maling. Mal to strøk for å dekke godt og øke holdbarheten. Mellom strøkene anbefaler vi at du sliper lett med et fint sandpapir (for eksempel 180 korning). Det gjøres for å fjerne støv som har festet seg i malingen etter første strøk. Dette er spesielt viktig hvis du velger en blank maling.

Slik unngår du knirking i trappen

Når en trapp knirker, er det fordi materialene i trappa, beveges mot hverandre. Denne bevegelsen må bearbeides ved å skru der det er bevegelse.

Det kan i noen tilfeller være hensiktmessig å demontere deler av trappa, og skru den hardere sammen.

 

Er dette vrient å få til, kan det være en løsning å helle flytende carnaubavoks i sprekkene mellom bordene.

Dette vil «smøre» treverket så knirkelydene blir borte.

16 oktober 2014

Trapper du ikke sklir i

Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.

Slik får du trappen god som ny

Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og derfor er den også mer utsatt for slitasje. Her er fem tips til hva du kan gjøre med den gamle tretrappe...

Så lett bygger du en trapp inne

Glem alt om dyre byggesett og en håndverker. Her kan du se hvordan du enkelt og raskt bygger en flott trapp, og samtidig sparer en mindre formue.

Praktisk og lekkert med spiraltrapp

Spiraltrapper tar liten plass, og finnes blant annet i 120 cm i diameter. De kan sno seg oppover flere etasjer og kan også fremstå som dekorative i...

Trapp - Disse trappeuttrykkene bør du kjenne til

Det er lett å gå seg vill i terminologien når man skal kjøpe trapp. Hva har en megler å gjøre i trappa, og hva er egentlig baluster?

Skreddersydd håndverk

Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for...

Lesertips: Fornying av trapp med enkle midler

Vi i villa fikk en e-post fra Eystein i fra Øygarden, som har restaurert en gammel trapp og gjerne ville dele sin erfaringer. Og han har all grunn til...

«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.

Ny trapp i huset

Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.

Trapp til hemsen

Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Slik pusser du opp trappen

Skal du fornye trappen bør du sette av god tid. Men en nymalt trapp vil fort være verdt innsatsen. Her er en enkel guide som viser hvordan trappen ble...

Slik sklisikrer du trappen

Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

Nye trinn i gammel trapp

Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Utnytt plassen under trappen

Bor du i et hus med to etasjer så har du en trapp. Her er 10 ideer til hvordan du kan utnytte plassen under trappen bedre.