Sklisikker trapp med trappenese

Slik sklisikrer du trappen

Trapper

Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan sklisikre trappen din.

Det er ikke vanskelig å sklisikre trappen hjemme, og det finnes mange ulike metoder for å gjøre trappen tryggere.

1. Teppe i trappen

Å legge teppe i trappen er kanskje den beste måten å sikre trappen på. I tillegg til å redusere risikoen for å falle er en teppelagt trapp en mykere måte å falle på enn i flislagte trapper eller glatte, lakkerte trapper. 

I tillegg er teppe i trappa lydisolerende slik at man får et mykere steg, og teppet vil absorbere mye av lyden når man haster opp eller ned trappen.

Hvis du ønsker å legge teppe i trappen, har man tre alternativer:

  • Halvmånetrinn er halvmåneformede løse teppedeler som klistres direkte på trinnet.

  • En løper festet med stenger trenger ikke dekke hele trinnet, og man vil kunne se den opprinnelige trappen på sidene.

  • Med heldekkende teppe dekkes hele trappen eller hele inntrinnene med teppe. Dette er en stabil og god løsning som kan benyttes på både rette trapper og svingtrapper.  

2. Sklisikringspulver/-lakk 

Dersom du ønsker en usynlig sklisikring, finnes det produkter som gjør overflaten mindre glatt. 

Et alternativ er sklisikringspulver som blandes med maling eller lakk, for eksempel Beckers Antisklimiddel

Et annet alternativ er Liberon Sklisikring - det er en lakk som allerede er iblandet korn som danner et småknudrete usynlig sjikt i overflaten.

3. Trappenese

Trappenese er en vinklet list som monteres ytterst på trinnet med skruer eller lim. Den forhindrer at man sklir på kanten. 

Trappeneser finnes i mange forskjellige varianter og materialer, for eksempel plast, aluminium, messing, stål og treverk. 

4. Sklihemmende teip

4. Sklihemmende teip er et enkelt og effektivt tiltak mot glatte trapper. Den har en ru overflate og fås i mange forskjellige bredder. Finnes i både mørkegrå, men også i diskré variant som er transparent

Skulle det bli for mørkt i trappen finnes det sklihemmende teip som lades av lyset og vil være selvlysende i mørket. 

Sklihemmende teip kan også brukes utendørs. 

5. Belysning og farge

God lyssetting i trappa er viktig for å unngå fall. Pass på at det er rikelig med lys i trappen. Man kan synliggjøre overgangene i trappen ved å variere fargebruken.

For eksempel kan det i en helt hvit trapp være vanskelig for svaksynte å se overgangene. 

Ved å markere trinnene, eventuelt kun nederste og øverste trinn, med farge er det lettere å ferdes i trappen.

Kilde: ifi.no

Derfor bør du male annethvert trappetrinn

Ikke mal deg inn i et hjørnet. Eller fast i én etasje. Dette trikset viser deg hvordan.

Slik fjerner du det gamle teppet i trappa

Trappa er et viktig interiørselement i boligen og da passer det ikke med et gammelt, slitt teppe. Vi viser deg hvordan du fjerner det gamle teppet i...

Trapper du ikke sklir i

Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.

Slik får du trappen god som ny

Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og derfor er den også mer utsatt for slitasje. Her er fem tips til hva du kan gjøre med den gamle tretrappe...

Praktisk og lekkert med spiraltrapp

Spiraltrapper tar liten plass, og finnes blant annet i 120 cm i diameter. De kan sno seg oppover flere etasjer og kan også fremstå som dekorative i...

Skreddersydd håndverk

Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for...

Lesertips: Fornying av trapp med enkle midler

Vi i villa fikk en e-post fra Eystein i fra Øygarden, som har restaurert en gammel trapp og gjerne ville dele sin erfaringer. Og han har all grunn til...

«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.

Slik fornyer du trappen

Det er enklere enn du tror å fornye trappen. Du kan kle den på nytt med forhåndskappet plank – eller male den om. Å bestille en ferdigtrapp etter mål...

Ny trapp i huset

Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.

Trapp til hemsen

Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Slik pusser du opp trappen

Skal du fornye trappen bør du sette av god tid. Men en nymalt trapp vil fort være verdt innsatsen. Her er en enkel guide som viser hvordan trappen ble...

Nye trinn i gammel trapp

Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

Utnytt plassen under trappen

Bor du i et hus med to etasjer så har du en trapp. Her er 10 ideer til hvordan du kan utnytte plassen under trappen bedre.