Bilde: Produsenten

Trapper i alle stiler

Trapper

En trapp er en trapp? Det er helt til du skal velge ut en ny trapp til boligen.

Det er lett å bli blind for trapper. De fører oss opp eller ned mellom etasjer og er litt kronglete å støvsuge, men stort mer tenker vi ikke over dem. Det er helt til den gamle trappen skal byttes ut eller vi bygger nytt hus og må velge en trapp som glir inn i miljøet vi ønsker oss.

- Hver enkel trapp er unik for det stedet den skal settes opp, og den blir tilpasset det trappehullet hvor den skal stå. Når du har funnet ut størrelsen på trappehullet og høyden mellom etasjene, kan du bygge en trapp nesten slik du selv vil, sier Per Gunnar Rønningen i Trapperingen, en landsdekkende kjede bestående av sju av landets trappeprodusenter.

Brått åpner det seg en verden av trapper i alle mulige stiler, fra de helt minimalistiske i stål og glass til solide trapper i heltre. Tenk på trappen som et møbel i huset, et element som skal gli inn interiøret og understreke arkitekturen i huset. Det bugner av ulike stiler og modeller, og du er garantert å finne en som passer akkurat din bolig.

- Folk legger mer og mer vekt på trappa og er blitt mye mer bevisst i valgene. Trappa er blitt et møbel som skal stemme med resten av interiøret i huset, og det har skjedd en radikal endring i valg av materialer. Furu med kvist er sterkt redusert. Nå velger folk heller materialer som går igjen i resten av boligen, for eksempel malte vanger og trinn i samme treslag som parketten på gulvet, sier Rønningen.

Det er mange ting å tenke over når du skal velge trapp. Hvilke materiale skal det være? Foretrekker du tette eller åpne trinn? Hvilken gelendertype vil passe best inn med resten av interiøret? Hvordan skal profilen på fremkanten av trinnene være? Det kan virke overveldende å tenke på alle detaljene som skal stemme, derfor kan det være lettere å ta utgangspunkt i de ulike stilartene først.

(Saken fortsetter under bildet)


Denne modellen heter Anette og kommer fra Trapperingen. Den er laget i klarlakkert eik og hvitmalt veggvange. Rekkverk i stål, glass og eik. Merk at trappen ikke har forvange, men holdes oppe av boltesystem i rustfritt materiale.

Basis
Basistrappene er de enkle trappene vi ser i mange hjem. De gjør lite av seg, og det kan være det riktige valget.

- Basistrappene er utgangspunktet og plasseres gjerne i nye boliger hvor det ikke er lagt føring på resten av interiøret, sier Rønningen.

Moderne
I en bolig med et moderne interiør, vil moderne trapper gjerne passe godt inn. Dette er gjerne luftige trapper, og her lekes det med spennende design, spenstige materialvalg og uventede detaljer.

- Vi har forsøkt å holde oss til rene linjer og moderne linjeføring, gjerne i en kombinasjon av glass og stål. Kunden som velger moderne trapper er gjerne svært bevisst på hva hun ønsker, og vi ser at det blir bare flere og flere velger moderne, forteller Rønningen.

Tradisjonell
Dette er trappene som får tankene til å gå til gamle bondegårder. De gir et tungt og massivt inntrykk

- Tradisjonelle trapper går til tradisjonelle hus. Dette er veldig ofte trapper i litt tyngre utførelse, og de har gjerne mer detaljer i form av dreide spiler, profilerte håndløpere og solide søyler.

Klassisk

De klassiske trappene har noe herskapelig over seg. De passer særlig godt i litt større miljøer. De er gjerne laget med buede trinn og svingstykker og har ofte solide, men elegante detaljer.

- Klassiske trapper har mye av det samme som de tradisjonelle, men her er det et mer herskapelig uttrykk som tar igjen mer av det enkelte hus sin stilart. En klassisk trapp kan passe godt i en sveitservilla, sier Rønningen.

Forbrukerinfo:
L-trapp, www.l-trapp.no
Mestertrapp, www.mestertrapp.no
Norgestrapp, www.norgestrapp.no
Nor-trapp, www.nortrapp.no
Stryntrappa, www.stryntrappa.no
Svardal trapp, www.svardaltrapp.no
Trappekompaniet, www.trappekompaniet.no
Trapperingen, www.trapperingen.no
Tydal trappefabrikk, www.tydaltrapp.com

 

23 november 2008

Trapper du ikke sklir i

Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.

Slik får du trappen god som ny

Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og derfor er den også mer utsatt for slitasje. Her er fem tips til hva du kan gjøre med den gamle tretrappe...

Så lett bygger du en trapp inne

Glem alt om dyre byggesett og en håndverker. Her kan du se hvordan du enkelt og raskt bygger en flott trapp, og samtidig sparer en mindre formue.

Praktisk og lekkert med spiraltrapp

Spiraltrapper tar liten plass, og finnes blant annet i 120 cm i diameter. De kan sno seg oppover flere etasjer og kan også fremstå som dekorative i...

Trapp - Disse trappeuttrykkene bør du kjenne til

Det er lett å gå seg vill i terminologien når man skal kjøpe trapp. Hva har en megler å gjøre i trappa, og hva er egentlig baluster?

Skreddersydd håndverk

Hvis du drømmer om et interiør som ingen andre har maken til, kan for eksempel et skreddersydd trappeløp og en individuell bokhylle være løsningen for...

Lesertips: Fornying av trapp med enkle midler

Vi i villa fikk en e-post fra Eystein i fra Øygarden, som har restaurert en gammel trapp og gjerne ville dele sin erfaringer. Og han har all grunn til...

«Hvordan fjerner man limt teppe i trappen?»

Og hva burde man gjør med trappen når teppet er fjernet? Vår malingsekspert svarer på leserspørsmål.

Slik fornyer du trappen

Det er enklere enn du tror å fornye trappen. Du kan kle den på nytt med forhåndskappet plank – eller male den om. Å bestille en ferdigtrapp etter mål...

Ny trapp i huset

Skal du sette inn en ny trapp i huset – eller pusse opp den gamle? Det finnes mange varianter og flere løsninger på fornyelse av eldre trapper.

Trapp til hemsen

Når du velger trapp til hemsen, bør du se etter en som både er plassbesparende og sikker.

Gi trappen en ansiktsløftning

Trappen mellom to etasjer er ofte et sterkt trafikkert område som trenger jevnlig vedlikehold og oppussing for å holde seg pen.

Slik pusser du opp trappen

Skal du fornye trappen bør du sette av god tid. Men en nymalt trapp vil fort være verdt innsatsen. Her er en enkel guide som viser hvordan trappen ble...

Slik sklisikrer du trappen

Folk i alle aldere faller og skader seg i trapper, derfor er det viktig å gjøre det kan kan for å minimere risikoen. Les mer om hvordan du enkelt kan...

Nye trinn i gammel trapp

Få ny trapp uten å rive den gamle – dekk de gamle trinnene med nye.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no