Gir du blaffen i inneklimaet?

V i i tilbringer det meste av livet inne. Vi er inne mer enn 90 prosent av levetiden, og rundt 65 prosent av tiden i boligen vår.


 Men mange tenker ikke over at inneklimaet er en viktig kilde til trivsel og helse, og lider kanskje av inneklimaplager uten å vite det.

– Selv om miljøet ute er viktig, så er det miljøet inne i boligen som har størst direkte betydning for helse og trivsel for de fleste av oss. Det har vi lett for å glemme når alle andre miljøspørsmål dominerer i mediebildet, sier overlege og forsker Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet.

Bakke, som har tatt doktorgraden på temaet innemiljø og helse, er en av landets fremste eksperter på området.

– Mange glemmer at et inneklima som er bra for de som har allergi og annen overfølsomhet også er bra for alle andre, sier han.

– Spesielt utsatt er de helt nyfødte, som er mest påvirkelige og sårbare for omgivelsene, sier han.

Ny bok gir råd
– Slurver du med renholdet i hjemmet, kan dette gi en rekke ulemper og plager for barn og voksne i form av blant annet hodepine, trøtthet, konsentrasjonsvansker, irriterte slimhinner og tørr hud. Forskning og undersøkelser viser også at tørre metoder både har bedre rengjøringseffekt og er bedre for inneklimaet enn gammeldagse vaskebøtter og skurekluter, sier seniorforsker Steinar K. Nilsen, som er en av forfatterne bak den nye boka Bedre inneklima i boligen.

Faktaboka fra SINTEF Byggforsk gir konkrete råd om hvordan du kan få en sunnere bolig for deg selv og for familien. Stikkord er å unngå forurensning og avgassing ved oppussing og andre gjøremål, sørge for godt renhold og frisk luft, ha riktig temperatur, unngå fukt, velge god belysning, minske plagsom støy og kartlegge radoninnholdet i innelufta. Det er ofte enkle grep som skal til for å bedre inneklimaet. Hva du kan gjøre, kan du lese om i Bedre inneklima i boligen.

Boka kan kjøpes gjennom SINTEF Byggforsks nettbokhandel sintefbok.no.