Istapper varsler taktrøbbel

Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.


– Har du lange istapper nå, er enten isolasjonen eller utluftingen for dårlig, eller begge deler, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Selskapet har blant annet boliginspeksjoner som spesialitet.

Gamle bygårder har som regel dårlig isolasjon allerede fra start, og eldre hus er tæret av tidens tann. Men Nilsen er klar på at det er nulltoleranse for istapper fra taket på nye hus.

– Istapper betyr at det er gjort en feil under oppføringen. Vi fagfolk har nok en tendens til å se litt ekstra etter i disse dager, og dessverre ser vi for ofte at nye hus har istapper, sier Nilsen.

Er du på husjakt i disse dager, sørger dermed naturen selv for å lage tilstandsrapport for taket.

Vi sjekker ikke
For tre år siden kartla Anticimex tilstanden til 6000 norske hustak. Bare fire av ti fikk karakteren godkjent, mens 15 prosent av yttertakene hadde skader eller lekkasjer som gjorde at de trengte umiddelbare tiltak.

– Vi har liten grunn til å tro at bildet har endret seg nevneverdig siden den gang. Nordmenn er ikke veldig glad i å sjekke tilstanden på taket sitt. Når solen og sommeren kommer, er glemmes istappene fort, sier Nilsen.

Store snømengder forteller ikke bare om nåværende takproblemer, men lager også nye. I de snørike vintrene 2006 og 2007 ble det registeret skader på hus, hytter og næringsbygg for 100 millioner kroner, ifølge If Skadeforsikring.

– Vinteren vi er inne i er den mest snørike på mange år, særlig på Østlandet. Det betyr at vi kan stå overfor en ny runde med stort skadeomfang, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If.

Rådet fra forsikringsbransjen er å få vekk snøen nå, hvis du har mye av den på taket. Takskader som kommer plutselig og uforutsett på grunn av snø, dekkes av forsikringen. Men har du hatt god tid på deg til å måke, og likevel ikke gjort det, kan det bli snakk om redusert forsikringsutbetaling.

Innsjø på taket
Et tak i god stand skal ha lufting på innsiden av yttertaket. På den måten avkjøles eventuell varme som stiger opp gjennom isolasjonen, og yttertaket forblir kaldt.

– Hvis det for eksempel er gjort dårlig arbeid ved takventiler, takvindu eller pipe, ødelegges denne utluftingen av taket, med råteskader og muggvekst som resultat, sier Roy Nilsen i Anticimex.

Hvis yttertaket blir varmt, begynner vannet og renne nedover mot kanten. Der treffer det på kalde takrenner og fryser til is og istapper.

– På enden av taket får du derfor issvuller som demmer opp og lager små innsjøer oppå taket. Demningen gjør at det lett kan sive inn vann mellom taksteine og gjennom takpappen, sier han.