11 hunderaser som ikke røyter

Hund

Er du ute etter en hunderase som ikke røyter så mye? Vi har samlet 11 forskjellige hunder som er kjent for å røyte lite. 

Lagotto romagnolo er en mellomstor hund med krøllet, voksende ullen pels som ikke røyter, men må klippes.
Lagotto romagnolo er en mellomstor hund med krøllet, voksende ullen pels som ikke røyter, men må klippes. Bilde: iStockphoto

Det finnes hunder som røyter mindre enn andre og det skyldes helt enkelt en ting. Hunderasene som røyterminst, er de som hundene har lang pels uten underull. Disse hundene røyter lite, men pelsen deres krever ofte mye børsting og stell. 

Mange av disse hundene regnes også som mer allergivennlige enn andre. 

1. Bichon frisé

Bischon frisé tilhører barbichon-familien som består av fire raser: Bolognese, malteser og bichon havanais som nå kalles bichon frisé.

Ingen av disse fire hunderasene røyter særlig mye. 

En bichon frisé er aktiv, leken og elsker å mosjonere. I en bichon frisé får du en hund som alltid er i godt humør og som er en fantastisk familiehund. 

Les også:

9 matvarer som ødelegger nattesøvnen din

Har du problemer med å sovne, kan det være at en av disse ni matvarene er skyldig.

Bischon frisé blir omtrent 30 centimeter høy. Den har en fin silkeaktig, hvit pels med små krøller. Pelsen krever en del pleie i form av børsting.

2. Bichon havanais

Bischon havanais er Cubas nasjonalhund, hvor den også stammer fra. 

En bichon havanais er en liten hund, full av liv og godt humør. Den blir sjeldent hissig, men ofte kjærlig og lekesyk. Bischon havanais er generelt meget blid og en glimrende familiehund. 

Foto: iStockphoto

Les også:

Gjør terrassen sommerklar på 1-2-3

Brett opp ermene og start sommeren med en renere, penere terrasse. Her får du de beste tipsene til hvordan du frisker opp uteplassens gulv med enkle...

Bischon havanais er allergivennlig fordi den ikke røyter. Løshårene fester seg på ytterpelsen, og derfor bør den børstes ofte.

3. Bolognese

Den tredje hunden i familien er bolognesen som stammer fra Italia. En bolognese er liten, vennlig, følsom og intelligent. 

Foto: iStockphoto

Rasen knytter seg tett til sin familie, men er litt mindre sosial når den møter fremmede. Den har tendens til å være litt mer reservert enn andre bichoner i familien. Bolognesen er også den minst aktive av de fire i bischon-familien. 

Les også:

Slik får du mer energi!

6 smarte tips som garantert funker.

Rasen veier 3-4 kg som voksen og blir ikke høyere enn 25-30 centimeter. Pelsen er langhåret og røff. 

4. Malteser

Den siste hunden i familien er den lille livlige malteseren. At den er intelligent, kjærlig, blid og lekesyk, gjør at den finner veien inn i de flestes hjerter. Rasen stammer også fra Italia og er en selskapshund som vil gjøre alt for sin eier. 

Foto: Pixabay

Malteseren blir 21-25 cm høy og veier 3-4 kg. Rasen har en silkeaktig pels som ikke røyter.

5. Chinese crested

Chinese crested er en hunderase som finnes i to varianter: En hårløs og en langhåret variant.

Chinese crested er en sjelden rase, som man ikke kan si helt sikkert hvor stammer fra. Rasens personlighet kjennetegnes ved at den er kjærlig, liker barn og passer godt som familiehund. En chinese crested elsker å leke.

Foto: Pixabay

Rasen blir omtrent 22-30 cm høy og veier som voksen 4,5 kg. Den hårløse varianten krever hudpleie, mens den langhårede varianten krever regelmessig børsting.

6. Coton de tulear

Coton de tulear, også kalt bomullshun,  stammer opprinnelig fra Madagaskar. 

Foto: Pixabay

Rasens hannhunder blir omtrent 25-32 cm høye, mens tispene blir omtrent 22-28 cm høye. 

Coton de tulear har en meget fin halvlang pels som ikke røyter.  

7. Komondor

Komondoren er en stor, hvit hund med pels som minner om tykke snorer. Rasen stammer fra Ungarn. Opprinnelig var den en gjeter- og vakthund. 

Dette er en meget sterk og hurtig rase, og pelsen gjør at den kan klare seg i skikkelig uvær. Komondoren knytter seg tett til sin familie og hen en tendens til å bli aggressiv ovenfor fremmede hunder, hvis den ikke blir sosialisert fra den er valp.

Foto: iStockphoto

Rasens hannhunder blir minimum 70 cm høye og veier 50-60 kg. Tispene blir minimum 65 cm høye og veier omtrent 40-50 kg.

Den snoraktige pelsen skal ikke børstes, men holdes ren.  

8. Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en italiensk hunderase. Den lille arbeidshunden har sterke sanser, er loyal, kjærlig og leken. Rasen er lett å trene og trives godt sammen med andre dyr. 

Foto: iStockphoto

Den lille hunden har en spesielt sterkt utviklet luktesans og blir ofte brukt til å finne trøfler. I tillegg blir den brukt som ettersøkshund, narkotikahund og sporhund. 

Rasen passer godt som familiehund, men trenger mye stimuli og mosjon. 

Det er mye pelsstell med en lagotto. Den røyter ikke, men må gres og klippes med jevne mellomrom. 

9. Puddel

Puddelhunden finnes i mange forskjellige varianter. Du få den i mange forskjellige størrelser. Rasen er intelligent, aktiv og leken. Den knytter seg tett til sin familie og liker barn. 

Foto: Pixabay

Pelsen er vannavstøtende, tett og krøllete og finnes i flere farger. Puddelen har en voksende pels som ikke røyter, men må klippes.

10. West highland white terrier

West highland white terrier er en lite sjarmør som ofte blir omtalt som westie. Dette er en familiehund som liker seg like godt i sofaen som i skogen.

Foto: Pixabay

Westien beskrives som en typisk all-round hund som passer for de fleste familier. Den er glad i barn og andre hunder. 

Hos denne hunden er pelsstellet svært viktig. Den bør gres nøye igjennom minst en gang i uken og trimmes jevnlig. En riktig stelt pels røyter omtrent ikke. 

11. Shih Tzu

Shih tzu er en liten hunderase med aner fra Kina, hvor den var svært populær hos det kinesiske hoff. Rasen kan ha lang eller kort pels. 

Foto: Pixabay

Shih Tzu er en hund som krever mye pelsstell, men røyter ikke om pelsen blir ivaretatt som den skal. 

Kilder: Dyrebar.no, wikipedia

30. august 2017
Mer om Hund

Trend-alarm: Farget hundepels

Hund Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?  

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Hund Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger.

QUIZ: Hva vet du om hunder?

Hund Test deg selv! Hvor mye vet du om våre firbente venner. Tør du ta testen?

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Hund Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hund Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet.

12 problemer bare vi med hund har

Hund Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Derfor slikker hunden på deg

Hund Hvis du har lurt på hvorfor hunden slikker på deg, da bør du lese dette. 

16 tegn på at hunden elsker deg

Hund Hunder er kjærlige og hengivne dyr, men klarer du å tyde når og hvordan hunden sier "Jeg elsker deg"?

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Hund Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder...

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hund Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste signalene hunden sender ut.

10 små hunderaser som er perfekte for barnefamilier

Hund Det er hyggelig å ha en hund i familien, men hvilken skal man velge? Her er 10 små hunderaser som passer godt for barnefamilier.

Slik gir du hunden førstehjelp

Hund Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...

Hva koster det å ha hund eller katt?

Hund Det er på ingen måte gratis å ha hund, katt eller andre kjæledyr. Her får du oversikt over hva det koster de forskjellige kjæledyrene koster deg.

Derfor bør du ikke la hunden slikke deg i ansiktet

Hund Lar du hunden slikke deg i ansiktet kan du bli alvorlig syk. Du bør heller ikke komme for tett på katten eller fuglen.

Det skal ikke mye til før det er for kaldt for hunden din

Hund Det er store forskjeller fra hund til hund, men det er faktisk mulig å måle når det er for kaldt for hunden din. Finn skjemaet her!