Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Hund

Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger. 
Å eie en hund reduserer risken for hjertesykdommer.
Å eie en hund reduserer risken for hjertesykdommer. Bilde: iStockphoto

Det er mange fordeler med å eie en hund, for eksempel økt fysisk aktivitet og selskap. Men visste du at det å ha hund, faktisk kan redde livet ditt?

Hunden er som kjent menneskets beste venn, men nå ser det også ut til at hunden er menneskets beste medisin - spesielt hvis du bor alene.

En ny forskningsrapport fra Universitetet i Uppsala, Sveriges lantbruksuniversitet og Karolinska institutet viser nemlig at det å ha hund reduserer risikoen for hjertesykdom og død.

Forskerne har studert sammenhengen mellom hundeeiere og hjerte- og karsykdommer hos over 3,4 millioner hjertefriske svensker i alderen 40 til 80 år. Omtrent hver sjuende deltaker hadde hund.

De har brukt informasjon fra 7 forskjellige registere, blant annet Jordbruksverkets hundägarregister og Svenska Kennelklubbs register, for å studere sammenhengen mellom hundeeiere og hjertesykdommer. 

– Jeg har vært interessert i hvordan dyreeiere har det, fordi jeg opplever at dyreeiere mener at dyrene har svært positiv innvirkning på livene deres, forteller Tove Fall, forsker ved Uppsala Universitetet, som er en av hjernene bak studien til Aftonbladet.

Les også:

7 rolige hunderaser som ikke bjeffer så mye

Har du lyst på hund, men er bekymret for at det skal bli for mye bjeffing hjemme? Fortvil ikke, det finnes nemlig flere rolige hunderaser som bjeffer...

Enslige med hund kommer best ut

– Å være enslig har tidligere vært ansett som en risikofaktor for hjertesykdom, og det virker som at en hund kan nøytralisere den faktoren, sier Tove Falle, veterinær og dosent i epidemiologi ved Uppsala universitet.

Ifølge rapporten har enslige med hund 33 prosent mindre risiko for å dø og 36 prosent mindre risiko for å dø av hjertesykdommer enn de som bor alene uten hund.

Er du enslig og har hund kommer du godt ut av dette studiet. Foto: iStockphoto

Husholdninger som består av flere, har også helsemessige gevinster av å ha hund.

Ifølge undersøkelsen har disse 11 prosent mindre risiko for å dø, og 15 prosent mindre risiko for å dø av hjertesykdommer enn mennesker som bor med andre, men som ikke har hund.

Les også:

12 problemer bare vi med hund har

Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Forskjeller på hunder

Undersøkelsen viser også at det er forskjell på hvilken type hund man har. 

Det viser seg nemlig at de som eier typiske jakthunder holdt seg friskere enn andre, noe som sannsynligvis har å gjøre med at disse hundene krever mye mosjon.

Også positivt å eie katt

Hvis du ikke vil eller kan ha hund, så bør du vurdere å anskaffe deg en katt.

Ifølge natgeobloggen viser et studie at om man har hatt ansvar for en katt i løpet av livet synker sjansen for å dø av hjerte- og karsydommer med 26 prosent.

29. november 2017
Mer om Hund

Nina lager moteklær for hunder

Hund Kom, Fido, så skal vi gå på haute cou-tur.

Trend-alarm: Farget hundepels

Hund Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?

QUIZ: Hva vet du om hunder?

Hund Test deg selv! Hvor mye vet du om våre firbente venner. Tør du ta testen?

10 nydelige blandingshunder

Hund Har du hørt om labradoodle, schnoodle og dalmador? 

7 rolige hunderaser som ikke bjeffer så mye

Hund Har du lyst på hund, men er bekymret for at det skal bli for mye bjeffing hjemme? Fortvil ikke, det finnes nemlig flere rolige hunderaser som bjeffer...

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Hund Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hund Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet. 

12 problemer bare vi med hund har

Hund Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Derfor slikker hunden på deg

Hund Hvis du har lurt på hvorfor hunden slikker på deg, da bør du lese dette.

16 tegn på at hunden elsker deg

Hund Hunder er kjærlige og hengivne dyr, men klarer du å tyde når og hvordan hunden sier "Jeg elsker deg"?

11 hunderaser som ikke røyter

Hund Er du ute etter en hunderase som ikke røyter så mye? Vi har samlet 11 forskjellige hunder som er kjent for å røyte lite.

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Hund Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder...

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hund Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste signalene hunden sender ut.

10 små hunderaser som er perfekte for barnefamilier

Hund Det er hyggelig å ha en hund i familien, men hvilken skal man velge? Her er 10 små hunderaser som passer godt for barnefamilier.

Slik gir du hunden førstehjelp

Hund Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...