Hunden Truls går tur minst én time hver dag.
Hunden Truls går tur minst én time hver dag. Bilde: Foto: Kristin Cock/Newswire

Går du lang nok tur med hunden din?

Hund

En hund gir mye glede, men krever også sitt. En ny undersøkelse viser at over halvparten av norske hunder får for lite mosjon.

– Alle hunder bør være ute og røre på seg én til to timer hver dag. Tur er viktig for alle raser, ikke bare brukshunder, men også såkalte selskapshunder og de helt små miniatyrrasene, sier veterinær Ingvild Blaker ved AniCura Dyresykehus Oslo. 

De har fått gjennomført en undersøkelse der 60 prosent av hundeeierne svarer at de går mindre enn en time tur med hunden sin hver dag. Enda mer bekymringsfullt: 11 prosent svarer at de ikke går tur med hunden daglig. 

– Ta med hunden på jobb

Veterinæren har full forståelse for at folk har travle liv og at det er vanskelig å finne de timene som trengs. Da er det på tide å tenke litt alternativt, mener hun:

– Tar man med hunden på jobben, får den en liten ekstra tur på vei til trikken. Eller kanskje du kan ta den med i butikken? En hund som får løpe løs, eller med langline, får også langt mer ut av en times tur enn en hun som holdes i kort bånd, sier Blaker. 

– Hunden kjeder seg alene

Sørger du for å gå lengre og oftere tur med hunden din, får du bonuseffekten med hverdagsmosjon til deg selv. For hunden er det dessuten gull verdt. Den er skapt for å få utløp for energi gjennom bevegelse. Mosjon er essensielt for å forhindre overvekt, som igjen er kilde til mange livsstilssykdommer – også for hunder.

I tillegg kan lengre turer være nyttig hvis hunden din har lagt seg til noen uvaner. 

Tonje Hennig er adferdsterapeut, og har jobbet med adferdsproblemer med hund i 15 år. Hun ser en klar sammenheng mellom problemadferd hos hun og for lite mosjon og stimuli:  

– En hund som er mye alene, og kanskje kjeder seg store deler av dagen, kan fort bli veldig oppfinnsom. Den kan begynne å gnage på møbler, bjeffe på alle typer lyder eller gjøre fra seg inne. Noen kan også få destruktiv adferd som å bite på potene sine eller løpe etter sin egen hale, sier hun.

Se hunden Grace rydde huset på egen hånd. 

Samtidig er det også viktig med hvile. Nøkkelen til en harmonisk hund er å gi den en balansert mengde mosjon, hjernetrim og hvile, mener Hennig.

Veterinær Ingvild Baler anbefaler å melde seg inn i en gruppeaktivitet for å få ekstra motivasjon til å bevege seg med hunden. Det finnes for eksempel mange grupper i sosiale medier man kan oppsøke.

UNDERSØKELSEN

Hvor lang tur går du med hunden hver dag?

Mindre enn 10 minutter: 7 %

10-30 minutter: 25 %

30-60 minutter: 30 %

1-2 timer: 17 %

Mer enn 2 timer: 8 %

Går ikke tur med hunden hver dag: 11 %

(Kilde: YouGov/AniCura)

Husk å abonnere på vårt nyhetsbrev – da holder du deg oppdatert på nyheter for hjem og hage. 

20 januar 2017

Derfor er Coton de Tulears den perfekte familiehunden

Bli kjent med den allergivennlige familiehunden og lær alt om Coton de Tulears pels, pleie og temperament. Les også om bomullshundens fantastiske vei...

Disse matvarene kan forgifte hunden din

Hunder tåler ikke menneskemat. Punktum. Her kommer listen over matvarene du ikke under noen omstendighet bør gi til hunden din.

Nei, ett hundeår tilsvarer IKKE 7 menneskeår

Sorry, Fido. Du er ikke 50. Du er 74.

Slik får du hunden til å slutte å bjeffe

Bjeffende og ulende hunder er en tålmodighetsprøve både for ører og naboer rundt. Her får du 6 ulike metoder for å få styr på hundens bjeffing.

Slik passer du på hunden i kulda

Hva må man tenke på når man skal ut i kulda med hunden? Her får du veterinærens beste tips.

Slik merker du om hunden fryser

Fryser hunden din like raskt som deg? Kanskje. Her er 5 ting du bør se etter.

Derfor må du holde hunden langt unna julematen

Hunden din kan bli alvorlig syk om du gir den julemat eller julegodt.

Slik oppdager du om katten eller hunden har tannpine

Både katter og hunder kan gå med tannpine i lang tid uten at du er klar over det. Disse signalene må du se etter.

Nå kan du ringe til kjæledyret ditt

Savner du hunden eller katten når du er ute en tur eller på jobb? Nå kan dere ringe videosamtaler til hverandre.

Han ber hunden rydde huset, så skjer dette

Hunden Grace får beskjed av eieren sin om å rydde opp etter seg. Så setter hun i gang...

Slik fjerner du hunde- eller kattehår fra teppet

Er du også frustreret over alle hårene fra katten eller hunden din som fester seg i gulvteppet? Med dette trikset er problemet løst!

La hunden bli trendy med hundehus av betong

Hundehuset trenger ikke å være noe du helst vil skjule. Pynt opp hjemme med dette moderne huset av betong som du kan lage helt selv!

Det skal ikke mye til før det er for kaldt for hunden din

Det er store forskjeller fra hund til hund, men det er faktisk mulig å måle når det er for kaldt for hunden din. Finn skjemaet her!