Dette må du gjøre hvis hunden blir bitt av huggorm

I den varme årstiden er huggormbitt ganske vanlig på hund. Her får du vite hva du må gjøre hvis hunden din bites av huggorm. 

I Norge har vi heldigvis bare én giftig slange som lever her naturlig, nemlig huggormen (Vipera berus). Når våren kommer og det blir varmere i været så våkner huggormen til liv i skog og mark.

Den trives godt der det er varmt og solrikt, for eksempel i lyng, med bare fjellområder innimellom, steiner, stubber og på asfalt. 

Mange hundeeiere bekymrer seg for hva man skal gjøre om hunden blir bitt av huggorm, og ofte blir hunden bitt når hund og eier er på tur i skog og mark.

Derfor er det viktig at du som hundeeier vet hva du skal gjøre når en slik situasjon oppstår. 

Bites oftest i ansiktet eller forlabbene

De fleste huggormbitt på hund skjer mellom april og november, og som oftest blir den bitt i ansiktet eller på forbeina. Generelt er reaksjonene kraftigere hos de hundene som bitt i foten enn i ansiktet. 

Hvor syk hunden din vil bli på grunn av huggormbittet kommer an på hvor mye gift ormen har injisert.

Reaksjonen vil derfor variere og det er heller ikke alltid at hunden blir syk: Hvis bittet er et såkalt “tørr bitt” – altså et bitt uten gift, vil hunden din ikke bli syk.

I Norge er cirka 30 prosent av huggormbittene er såkalte “tørre bitt”.

Symptomer ved huggormbitt på hund

Hos hunder med et alvorlig huggormbitt oppstår det en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse i løpet av kort tid og hunden blir ofte trøtt etter en time.

Smertene er også sterke inntil et par dager etter bittet. Det er også vanlig med akutt halting og smerte.

– Ved huggormbitt kommer hevelsen i løpet av minutter til en halv time og andre symptomer i løpet av få timer. Vi ønsker å få satt antiserum, altså motgift, helst innen 24 timer etter at hunden har blitt bitt, hvis det er nødvendig, forteller veterinær og professor Lars Moe ved NMBU Veterinærhøgskolen til forskning.no.

Andre vanlige symptomer på huggormbitt er:

  • Blårød hud
  • Slapphet
  • Rask pust
  • Bleke slimhinner i munnen
  • Hjertebank
  • Blod i urinen
  • Kollaps

Man skulle tro at pusteproblemer lett kunne oppstå ved bitt i ansiktsregionen, men ifølge Anicura oppstår hevelse i hundens luftrør sjelden.

Huggormbitt på hund kan være dødelig

Huggormbittet kan være vanskelig å se på grunn av hundens pels, men det vises som to små hull eller prikker ved siden av hverandre.

Ifølge dyresyehuset Anicura blir de fleste hunder som blir bitt av huggorm kraftig påvirket og bittet kan gi svært alvorlige skader.

I milde tilfeller blir hunden bare hoven på bittstedet, mens det i middels tilfeller oppstår skader på hundens indre organer.

– Ved svært alvorlige tilfeller får hunden koagulopatier (forstyrrelse av blodets evne til å levre seg), noe som kan medføre blødningstendenser, kraftige lever- og nyreskader samt forstyrrelser i hjertets funksjon. Blodcellene kollapser med alvorlig blodmangel (anemi) som resultat, skriver Anicura på sine nettsider.

Det er heller ikke sikkert at hunden overlever.

Hold hunden i ro

Det viktigste du gjør hvis hunden din blir bitt av huggorm er å holde den i ro og ringe veterinær så raskt som mulig.

Bevegelse vil gjøre at giften sprer seg raskere i kroppen. Derfor bør små hunder bæres, store hunder kan gå rolig til de kan kjøres til veterinær. Det anbefales heller ikke å prøve å suge ut giften eller legge på trykkforbinding.

Mange hundeeiere har med seg såkalte huggorm-tabletter på tur som inneholder kortison.

Tablettene er ingen motgift og har ingen effekt på giften, men de kan være smertelindrende for hunden hvis reiseveien til veterinær er lang.

Behandling av huggormbitt hos veterinær

Hva slags behandling veterinæren kommer til å gi hunden, kommer an på symptomene. Ved en enkel lokal hevelse og god allmentilstand, kan behandlingen være hvile hjemme.

– Dersom allmenntilstanden er påvirket og sirkulasjonen nedsatt, anbefales ofte oppstalling på klinikk for væsketerapi, smertelindring og observasjon. Ved alvorlige symptomer gis antiserum dersom det er mulig, skriver Evidensia.

Etterbehandling av ormebitt

Hvor lang tid det tar før hunden er frisk igjen etter huggormbitt varierer fra dager til måneder.

Hunden bør unngå mosjon og trening de to første ukene etter ormebitt.

Det anbefales også et etterbesøk til veterinær, selv om langtidseffekter etter huggormbitt ikke er så vanlig, men noen hundeeiere opplever at hunden har nedsatt kondisjon en stund.

Kilder: Anicura, hundehelse.no og forskning.no

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!