Hunder kan bli alvorlig syke av julemat og julegodt.
Hunder kan bli alvorlig syke av julemat og julegodt. Bilde: iStockphoto

Derfor må du holde hunden langt unna julematen

Hund

Hunden din kan bli alvorlig syk om du gir den julemat eller julegodt.

– Søtsaker som sjokolade, druer og rosiner er giftige for hunder, og selv små mengder kan føre til skader på indre organer og i verste fall død, sier veterinær og indremedisiner Magnus Herjén i AniCura Dyresykehus Oslo til Newswire.

Spesielt farlig er mørk sjokolade og kakao, som inneholder mye av stoffet teobromin. Teobrominforgiftning rammer nervesystemet, hjertet, blodsirkulasjonen og muskelsystemet. Lys sjokolade inneholder også teobromin, men i lavere konsentrasjoner.

Rosiner, druer og enkelte typer nøtter bør også holdes unna hunden.

– En hund som har spist rosiner eller druer, kan få  irreversibel skade på nyrene som kan være dødelig.  Symptomer og tegn på nyreskade kan noen ganger komme gradvis og ikke være tydelig med en gang, sier Herjén.

I julen får AniCura inn langt flere tilfeller av kjæledyr med mage- og tarmproblemer enn ellers i året.

– Tidligere var det vanlig å gi hunden og katten restene fra middagsbordet. Det er det heldigvis ikke så mange som gjør lenger. Men i julen er det mange som lar seg friste til å gi hunden eller katten noe ekstra godt. Det kan få uheldige konsekvenser, sier veterinæren.

Herjén minner om at julekaker, gjærbakst og meieriprodukter bør være forbeholdt tobente. Dette er ikke mat som er egnet for hunder, som kan få mageproblemer og diaré.

Hold hunden unna pinnekjøtt og ribbe

Å belønne hunden med en liten pølsebit eller litt skinke er som regel greit. De fleste hunder tåler litt kjøtt av okse, gris eller kylling. Verre er det med salt mat som pinnekjøtt, eller fet mat som ribbe og julepølse.

– Salt kjøtt kan gi mageproblemer, og store måltider med fet mat kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen som fører til oppkast og magesmerter. I de mest alvorlige tilfellene kan det lede til sjokk og død. Benbiter kan forårsake store skader i tarmene og i verste fall blokkering eller hull i spiserør eller tynntarm, sier Herjén.

Løk, eller mat som inneholder mye løk, er heller ikke bra for hunden. Løk forårsaker hemolyse, som kan føre til ødeleggelse av røde blodceller og akutt, alvorlig blodmangel.

– Alt som inneholder sukker bør holdes unna våre firbente venner, og kunstige søtningsstoffer kan være ekstremt farlige. Xylitol er et søtningstoff som brukes hyppig, blant annet i sukkerfri tyggegummi. Xylitol har insulinliknende egenskaper på en hund, og selv små mengder kan medføre alvorlig lavt blodsukker som igjen kan lede til kramper, anfall, koma og død. Senskader på lever er også vanlig ved xylitolforgiftning hos hund, sier han.

Tegn på forgiftning

– Tegnene på at en hund er forgiftet  avhenger av hva den har fått i seg. Symptomer som nedstemthet, slapphet, kvalme og sikling, skjelvninger og kramper bør vekke mistanke. Noen typer forgiftninger vil gi akutte symptomer, mens andre kan komme gradvis over dager til uker, sier Herjén.

Det er derfor viktig å ta hunden til veterinær umiddelbart hvis man har mistanke om forgiftning.

– Kommer dyret tidlig til veterinær, er prognosen ofte god hvis mageinnholdet kan tømmes ved å fremkalle brekninger eller ved skylling av magesekk, eller hvis benbiter kan fjernes ved operasjon. Ring derfor veterinæren med én gang om du tar hunden på fersken i sjokoladeskålen!

Glem heller ikke at flere av de typiske juleplantene er giftige både for mennesker og dyr. Juleroser, julestjerne og amaryllis bør verken barn, hunder eller katter smake på.

Farlig mat for hunder og katter:

  • Mat med løk 
  • Fet mat som for eksempel ribbe
  • Beinrester, spesielt fra fisk, fugl og får
  • Brød, kaker og bolledeig
  • Tyggegummi og andre produkter som inneholder xylitol

Forbudt godteri:

  • Sjokolade
  • Rosiner
  • Druer
  • Nøtter

Kilde: Newswire

7 desember 2016

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever...

Derfor er Coton de Tulears den perfekte familiehunden

Bli kjent med den allergivennlige familiehunden og lær alt om Coton de Tulears pels, pleie og temperament. Les også om bomullshundens fantastiske vei...

11 hunderaser som ikke røyter

Er du ute etter en hunderase som ikke røyter så mye? Vi har samlet 11 forskjellige hunder som er kjent for å røyte lite.

Derfor bør du ikke la hunden slikke deg i ansiktet

Lar du hunden slikke deg i ansiktet kan du bli alvorlig syk. Du bør heller ikke komme for tett på katten eller fuglen.

10 små hunderaser som er perfekte for barnefamilier

Det er hyggelig å ha en hund i familien, men hvilken skal man velge? Her er 10 små hunderaser som passer godt for barnefamilier.

Hva koster det å ha hund eller katt?

Det er på ingen måte gratis å ha hund, katt eller andre kjæledyr. Her får du oversikt over hva det koster de forskjellige kjæledyrene koster deg.

16 tegn på at hunden elsker deg

Hunder er kjærlige og hengivne dyr, men klarer du å tyde når og hvordan hunden sier "Jeg elsker deg"?

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder...

Disse matvarene kan forgifte hunden din

Hunder tåler ikke menneskemat. Punktum. Her kommer listen over matvarene du ikke under noen omstendighet bør gi til hunden din.

Nei, ett hundeår tilsvarer IKKE 7 menneskeår

Sorry, Fido. Du er ikke 50. Du er 74.

Slik får du hunden til å slutte å bjeffe

Bjeffende og ulende hunder er en tålmodighetsprøve både for ører og naboer rundt. Her får du 6 ulike metoder for å få styr på hundens bjeffing.

Slik merker du om hunden fryser

Fryser hunden din like raskt som deg? Kanskje. Her er 5 ting du bør se etter.

Slik fjerner du hunde- eller kattehår fra teppet

Er du også frustreret over alle hårene fra katten eller hunden din som fester seg i gulvteppet? Med dette trikset er problemet løst!

La hunden bli trendy med hundehus av betong

Hundehuset trenger ikke å være noe du helst vil skjule. Pynt opp hjemme med dette moderne huset av betong som du kan lage helt selv!

Det skal ikke mye til før det er for kaldt for hunden din

Det er store forskjeller fra hund til hund, men det er faktisk mulig å måle når det er for kaldt for hunden din. Finn skjemaet her!