Slik gir du hunden førstehjelp

Hund

Mange hundeeiere vet ikke at førstehjelp også kan utføres på hunder. Når situasjonen er kritisk, kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever.  

Du bør lære deg første hjelp for hund, det kan være avgjørende for om hunden overlever.
Du bør lære deg første hjelp for hund, det kan være avgjørende for om hunden overlever.

Hunder og andre dyr, kan som mennesker, få hjertestans. De er også utsatt for å sette fast bein i halsen, bli forgiftet eller få alvorlige kuttskader. 

– I slike situasjoner kan førstehjelp på stedet redde et dyr som ellers ville dødd. Når man har fraktet hunden eller katten til veterinær, kan det allerede være for sent, sier veterinær og informasjonsansvarlig Sasja Elisabeth Rygg ved AniCura Dyresykehus Oslo til Newswire.

Hun har møtt mange hundeiere som ikke vet at de kan gi hunden førstehjelp. Med noen få unntak utføres førstehjelpen ganske likt som på mennesker.

Hjertestans hos hund

– Hjertestans hos hunder er ikke uvanlig. Det kan skje mens den løper på tur, men også når den er i ro hjemme, sier Rygg.

Symptomene på hjertestans er at hunden får problemer med å puste og mister bevisstheten. Ofte blir slimhinnene i munnen blåaktige, og pupillene blir store og reagerer ofte ikke.

Les også:

Kjøpefest for kjøkken-tv

Siden i fjor har prisene på småmodellene rast samtidig som kvaliteten og antall finesser har økt. Det er på tide å skaffe seg en ekstra-tv nå!

– Start med å sjekke om hjertet slår eller om dyret har følbar puls. Dersom du ikke kjenner hjerte eller puls, bør du sette i gang med hjerte-lunge-redning med det samme, sier Rygg.

For å få blodet til å sirkulere, bruker du hendene og trykker på brystkassen til hunden.

– Hunden skal legges på høyre side, og du gjentar kompresjonene rundt 30 ganger med en hastighet på 100 til 120 kompresjoner per minutt på små hunder og 80 til 100 kompresjoner per minutt på mellomstore og store hunder, sier hun.

Munn mot nese

I motsetning til med mennesker, hvor du utfører munn mot munn, skal du blåse inn i hundens nese.

– Dekk nesen med munnen din og blås til du ser at brystkassen hever seg. Men husk å være litt forsiktig med å blåse for mye luft inn i små lunger, sier Rygg.

Les også:

Hvor høyt kan du bygge?

I plan- og bygningsloven skal man være særlig observant på § 70. Første punkt her er at mønehøyde ikke skal overstige 9 meter eller gesimshøyde 8...

Mange hunder er glupske og gomler i seg mye rart. Skulle hunden sette noe i halsen kan det ofte løses ved å trykke ned tungen og dra det ut med hånden.

– Men pass på at du ikke dytter objektet lenger ned. Spisse bein kan være ekstra risikabelt fordi de kan stikke hull på spiserøret, sier Rygg.

Lykkes det ikke å trekke objektet opp av halsen, kan du forsøke Heimlichs manøver. Det vil si at man legger vekt på den fremre delen av buken og opp mot brystet. Hvis heller ikke dette fungerer, bør man oppsøke veterinær så fort som mulig.

Hunder skades på jakt

I jaktsesongen løper mange hunder gjennom buskas og kratt på jakt etter dyr og fugl. Da kan det fort oppstå ulykker.

– Hunder på jakt er ivrige og kan fort falle ned fra høyder og brekke et ben. De kan få kutt- og stikkskader når de løper i ulent terreng der det kan stikke opp spisse pinner eller skarpe steiner, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog til Newswire.

Les også:

Derfor bør du gå tur med katten

Det er ikke så mange som gjør det, men det er faktisk en god ide å gå tur med innekatten. Og katten, den vil garantert sette pris på det!

Han har sett flere situasjoner der jakthunder har hatt behov for førstehjelp.

– Min erfaring er at de fleste erfarne jegere kan noe førstehjelp, og som regel har de med seg det mest nødvendige førstehjelpsutstyret på jakt. Mer uerfarne jegere vet kanskje mindre om førstehjelp og er mer uforberedt dersom uhellet er ute, sier Breisjøberget.

I fjor fikk en av hundene hans en pinne inn i brystet.

– Vi gjorde hva vi kunne, men den overlevde dessverre ikke. Jeg har også opplevd å redde en mindre jakthund som hadde gått gjennom isen og måtte ha hjelp til å få i gang pusten igjen, sier han.

Spjelking av brudd og stansing av blødninger er også noe jegere bør være forberedt på.

– Ved brudd kan en kvist eller en sammenrullet avis fungere til å støtte opp og spjelke benet. Ved kraftige blødninger er det beste å legge på en bandasje med trykk. Har du ikke en bandasje for hånden, kan en del av en t-skjorte brukes. Blør det igjennom, forsøker du å legge på en ny bandasje eller forbinding, sier Breisjøberget.

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) holder jevnlig kurs flere steder i landet for jegere som blant annet ønsker å lære mer om førstehjelp.

Viltkonsulent Webjørn Svendsen i NJFF sier man aldri kan være godt nok forberedt.

– Jegere må huske på at de ofte er langt fra veterinær og gjerne i et krevende terreng. Da er det avgjørende å ha god kunnskap og riktig utstyr med seg dersom det skjer en ulykke, sier han.

Han legger til at jakthunder er skapt for å jakte. Det er når de løper i skog og fjell at de er i sitt rette element.

Forgiftning av hund

Ved forgiftning hos hund og katt skal man som regel ikke utføre førstehjelp, men ta kontakt med en veterinær eller Giftinformasjonen så fort som mulig.

– Ikke forsøk på egenhånd å få dyret til å kaste opp. Det beste er om du klarer å finne ut hva det er hunden eller katten har fått i seg, og hvor mye. Giftinformasjonen eller en veterinær vil gi deg videre veiledning om hva du skal gjøre, sier Sasja Elisabeth Rygg i AniCura.

De vanligste årsakene til forgiftning hos hund og katt er at de har fått i seg rottegift, legemidler, giftige planter eller frostvæske, eller at de er bitt av huggorm.

– Også blågrønne alger er svært giftig for dyr, og symptomene kommer fort. Har hunden drukket eller badet i vann som kan ha høye mengder giftige alger, bør du snarest få dyret til en veterinær, sier Rygg.

Kilde: Newswire

31. august 2017
Mer om Hund

Trend-alarm: Farget hundepels

Hund Gøy å se på. Men hvor gøy er det egentlig for hundene?  

Svensk studie: Å eie hund kan forlenge livet

Hund Det å ha hund er bra for helsen din, faktisk er det veldig bra! Et nytt studie viser at hundeeiere er friskere og lever lenger.

QUIZ: Hva vet du om hunder?

Hund Test deg selv! Hvor mye vet du om våre firbente venner. Tør du ta testen?

Derfor kan hunden din få grå hår i pelsen - selv om den er ung

Hund Lurer du på hvorfor hunden din har fått grå hår i pelsen, selv om den bare er et par år gammel? Svaret får du her.

10 ting veterinærer har  funnet i hundemager

Hund Hvert år dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, lim, knappenåler og truser er eksempler på hva veterinærene har funnet.

12 problemer bare vi med hund har

Hund Har du hund, vil du garantert nikke gjenkjennende til disse 12 problemstillingene.

Derfor slikker hunden på deg

Hund Hvis du har lurt på hvorfor hunden slikker på deg, da bør du lese dette. 

16 tegn på at hunden elsker deg

Hund Hunder er kjærlige og hengivne dyr, men klarer du å tyde når og hvordan hunden sier "Jeg elsker deg"?

11 hunderaser som ikke røyter

Hund Er du ute etter en hunderase som ikke røyter så mye? Vi har samlet 11 forskjellige hunder som er kjent for å røyte lite.

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Hund Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder blir syke. Kjenner du til dem?

Dette betyr hundens kroppsspråk

Hund Hunder "snakker" med kroppen. Så hvis du vil forstå hunden din, bør du observere kroppsspråket dens. Her får du en oversikt over noen av de viktigste...

10 små hunderaser som er perfekte for barnefamilier

Hund Det er hyggelig å ha en hund i familien, men hvilken skal man velge? Her er 10 små hunderaser som passer godt for barnefamilier.

Hva koster det å ha hund eller katt?

Hund Det er på ingen måte gratis å ha hund, katt eller andre kjæledyr. Her får du oversikt over hva det koster de forskjellige kjæledyrene koster deg.

Derfor bør du ikke la hunden slikke deg i ansiktet

Hund Lar du hunden slikke deg i ansiktet kan du bli alvorlig syk. Du bør heller ikke komme for tett på katten eller fuglen.

Det skal ikke mye til før det er for kaldt for hunden din

Hund Det er store forskjeller fra hund til hund, men det er faktisk mulig å måle når det er for kaldt for hunden din. Finn skjemaet her!