10 ting du alltid har lurt på om katter

Katt

Hvorfor lander katten alltid på beina? Hvorfor er katten livredd agurker? Og hvorfor velter katten ting? Det og mye annet får du svaret på her!

1. Hvorfor maler katten?

Hvorfor katten maler er man ikke helt sikre på, men en del av svaret er at lyden skaper trygghet mellom kattunge og moren. Men også hannkatter og hunnkatter uten unger maler også.

– Ofte forekommer malingen når katten er i tett kontakt med mennesker og for eksempel blir kost med. Derfor tolkes det som et signal om at har det godt og er trygg, sier Mikkel Stelvig, Zoolog ved København Zoo til forskning.no.

Men at katten maler behøver ikke være et tegn på velbefinnende: Katter kan også male når de er nervøse, har store smerter eller like før de dør.

Det er forresten ikke bare huskatten som maler. Nesten alle katter kan male, men forskjellen er at huskatten kan male på inn og utpust. Store kattedyr som løve, tiger, jaguar maler bare på utpust.

2. Hvorfor er katten redd agurk?

På Facebook florerte det for en stund tilbake videoer av katter hopper av redsel når de oppdager agurken som er plassert bak dem. Men er egentlig katter redde for agurk?

Les også:

14 triks som holder grønnsakene friske lenger

Lei av at de friske, deilige matvarene fra naturens spiskammer blir dårlige før du rekker å spise dem? Vi har 14 geniale triks som forlenger holdbarhe...

via GIPHY

I videoene er kattene godt i gang med et måltid og vet ikke at eieren har plassert en agurk bak dem. Robert Mugford, spesialist i dyrs oppførsel, mener at det er nettopp overraskelsesmomentet som gjør at kattene skvetter.

– Jeg tror svaret ligger i at kattene finner et uventet objekt som er blitt plassert der i all hemmelighet mens de sto med hodet i matfatet. Katter er mistenksomme overfor alt ukjent. Det ukjente kan nemlig være et annet rovdyr, som f.eks. en slange, sier han til The Telegraph.

Romford legger til at han tror resultatet ville være det samme hvis agurken ble byttet ut med en plastfisk, maske eller noe annet.

3. Hvorfor lander katten alltid på beina?

Katter lander ikke alltid på beina og kan også skade seg i fallulykker. Ifølge Illustrert Vitenskap er den anatomiske grunnen til at katten ofte lander på beina et ekstremt fleksibelt skjelett. Dessuten har huskatten lynraske muskelreflekser.

Les også:

Så lett rengjør du mikroen med sitron

Vi tester knepet som tryller bort den inngrodde skitten i mikrobølgeovnen på bare noen minutter. Alt du trenger er en sitron!

Slik lander katten på beina:

1. Når katten innleder et fall, snur den først hodet slik at øynene vender ned i bakken.
2. Deretter vrir den ryggraden i en bevegelse som starter i nakken og ender i haletippen.
3. Nå har den klart å snu seg slik at beina peker nedover.
4. Til slutt strekker katten beina ut og skyter rygg for at kroppen skal fjære maksimalt og oppta størst mulig kraft fra underlaget.

Kilde: Illustrert Vitenskap

4. Hvorfor spiser katten gress?

Ifølge Mattilsynet spiser katten gress for å få i seg fiber og kvitte seg med hårballer som den spyr opp igjen. Har du innekatt bør du derfor gi den kattegress som fås kjøpt i dyrebutikker. Det vil også gjøre det mindre fristende for katten å spise på plantene dine, som kan være giftige for katten.  

5. Er det mulig å dressere en katt?

Ja, du kan faktisk dressere en katt. Hvis katten er motivert, kan man bruke klikkertrening akkurat som med hund, melder forskning.no.

Klikket forbinder dyret med belønning i form av godbit eller tilgang til en leke. Etter hvert vil katten reagere på klikket i seg selv.

Les også:

Få mykt og velduftende tøy uten tøymykner

Vi har lært det: Tøymykner er allergifremkallende og dårlig for miljøet. Derfor gir vi deg en god erstatning for å få mykt og velduftende tøy.

Kattens nysgjerrighet stimulerer til læring, men det vil ta tid før katten skjønner meningen.

6. Hvorfor dreper katter hoggorm?

Katter spiser ikke ormer og slanger, men dreper dem hvis de utgjør en fare for seg selv eller kattungene sine.

Katten er en luring og vet hvordan den skal få has på hoggormen. Den får hoggormen til å angripe, før den smetter unna. Når ormen ligger utstrakt biter katten seg fast bak hodet og dreper den.

via GIPHY

7. Hvorfor liker ikke katter vann?

Grunnen til at mange tamkatter ikke liker vann, har trolig noe med varme og kulde å gjøre. Ifølge Illustrert Vitenskap er kattens pels ganske tørr og den blir raskt gjennomvåt, noe som igjen fører til at pelsen mister sin isolerende evne.

For katter som bor i varme strøk er en våt pels knapt noe problem, men katter som bor på på tempererte breddegrader har ikke råd til å kroppsvarme på den måten.

via GIPHY

Illustrert Vitenskap skriver videre at det synes å være et mønster i det at jo nærmere ekvator kattene lever, desto bedre liker kattene vann. Tamkattene nedstammer fra forskjellige villkattraser. De som slekter på den europeiske villkatten og som lever i tempererte strøk, har arvet denne vannskrekken.

Det finnes faktisk også katter som liker vann - det gjelder for eksempel den tyrkiske van-katten, som elsker å svømmer sjøen.

Utstillingskatter må også finne seg i å bli badet. Det er sjelden noe problem så lenge den har blitt vant til det fra de var kattunger.

8. Hvorfor gnir katten seg mot gjenstander?

Ifølge Norsk huskattforening gnir katter seg mot møbler, dørkarmer og lignende fordi den føler seg trygg på omgivelsene. Når katten gnir seg mot gjenstander overføres såkalte ansiktsferomoner til gjenstandene. Ansiktsferomoner er duftstoffer som formidler et budskap om at katten er rolig og ikke stresset.

9. Hvorfor velter katten ting?

Som katteeier har du helt sikkert måttet plukke opp ting som plutselig har ligget på gulvet. Og synderen? Det er selvfølgelig katten! 

Men hvorfor dytter eller velter katten ting ned fra stuebord eller skrivepulten?

via GIPHY

Ifølge Dr. Katherine Houpt, professor ved Cornell University, velter katten ting for å få din oppmerksomhet.

– Det skjer gjerne midt på natten - når du prøver å sove, sier hun til nettstedet Upvoted.

Houpth sier videre at den irriterende oppførselen også har et annet formål: Katter slår ofrene sine bevistløse før de spiser dem og øver seg derfor på å jakte ved å dytte og velte ting.

10. Hvorfor slikker katten på meg?

Det er to grunner til at katten slikker på deg. For det første utskiller vi mennesker svette fra svettekjertlene og den inneholder salt.

via GIPHY

Katten liker smaken av salt. At katten slikker på deg er også et kjærtegn. Katter vasker og steller seg selv. Når den slikker på deg er det fordi den også vil stelle og vaske deg. 

5. oktober 2017
Mer om Katt

Derfor elsker katten å sove ved hodet ditt

Katt Hvorfor vil katten ligge nært hodet ditt, når det er masse plass i senga? Det får du svaret på her!

Så mange menneskeår er katten din

Katt Lurer du på hvor gammel katten din egentlig er, det vil si hvor mange år er katten i menneskerår? Slik regner du ut alderen på katten din.

Maine Coon: 10 fakta om verdens største tamkattrase

Katt Er Maine Coon i familie med vaskebjørnen, og var det vikingene som bragte den til Amerika? Her er 10 fakta om den majestetiske tamkatterasen Maine Coon.

12 fantastiske bilder av den vakre Maine Coon-katten

Katt Du vil elske disse fantastiske bildene av Maine Coon!

Slik beskytter du katten mot flått, spolorm og lungeorm

Katt Her får du vite hvordan og hvorfor du må beskytte katten din mot flått, lungeorm og spolorm.

7 av de mest kosete katterasene

Katt Hvis du ønsker deg en kosete katt bør du vurdere å anskaffe deg en av disse 7 katterasene.

Derfor bør du gå tur med katten

Katt Det er ikke så mange som gjør det, men det er faktisk en god ide å gå tur med innekatten. Og katten, den vil garantert sette pris på det!

10 ting du ALDRI får ha i fred for katten

Katt Har du katt? Da vil du kjenne deg igjen her - du vil aldri få ha tingene dine i fred!

Så enkelt fjerner du katte- og hundehår

Katt Blir du også oppgitt over alle hårene som hunden eller katten din legger igjen i sofaen? Vi har testet tre bra metoder for å fjerne dem.

Lag et telt til katten din av en gammel T-skjorte

Katt Katter elsker små gjemmesteder hvor de kan legge seg på lur eller slappe av. Vi viser deg hvordan du kan lage en liten hule til katten din.

12 måter å dekorere hjemme med bilder av katten din

Katt Hvem får nok av katter? Eller sin egen katt?? Vi har funnet frem til 12 spenstige måter du kan friske opp hjemme med bilder av katten din.

Hold katten unna bordet og vinduskarmen

Katt Som katteeier har du helt sikkert irritert deg over potemerker på uønskede steder. Her er 8 tips til hvordan du løser problemet - uten å skade katten din.

Har du kjæledyr kan du ikke leve uten eddik

Katt Eddik er et vidundermiddel når det kommer til miljøvennlig rengjøring, men er også svært nyttig om du har husdyr.

Denne damen har 1100 katter hjemme

Katt Ja, du hørte riktig...