Her vil katten din aller helst bli klødd

Katt

Katter er lunefulle dyr, og det kan ofte være vanskelig å tyde signalene de sender ut. Liker de egentlig å bli kjælt med, og hvor skal du helst klø dem? 

Vet du hvor katten din egentlig liker å bli klødd?
Vet du hvor katten din egentlig liker å bli klødd? Bilde: Getty Images

Her ønsker katten at du kjæler med den

Det kan virke vanskelig å gjøre katten fornøyd, og noen ganger virker det som om de skifter mening fra dag til dag. Men de er jo fryktelig søte allikevel, og som katteeier gjør man sitt beste for at katten skal trives. Nå kan heldigvis vitenskapen hjelpe deg på vei mot et fornøyd katt!

Et team med britiske forskere har nemlig studert katters atferd, og kartlagt hvor katter reagerer mest positivt på å bli klødd. Undersøkelsen studerte 34 katter, hvor alle var mellom 6 og 12 måneder gamle, og det hele foregikk i kattenes egne hjem.

Her ble de kost med av sin egen eier eller av fremmede, og det foregikk rundt haken, på kinn, ved haleroten, oppå hodet, på ryggen og på brystet.

I det neste eksperimentet ble katten bare klødd av sin egen eier, og her var det kun rundt hodet, ryggen og halen.

Positive og negative reaksjoner

Eksperimentene ble filmet, og kattens reaksjoner ble delt inn i positive og negative: Hvis katten nikket blidt med hodet, snuste eller blunket langsomt, ble det sett på som et positivt tegn, og hvis katten skvatt, viftet med halen eller vippet med ørene, ble det sett på som et negativt tegn.

Pussig nok utviste katten flere negative tegn når den ble kjælt med av sin egen eier, men det kan også ha noe å gjøre med at interaksjonen mellom begge parter var annerledes enn kattene var vant til.

Generelt foretrakk kattene å bli strøket rundt haken og kinnene eller mellom øynene og ørene, og de var minst fornøyde med å bli tatt på rundt haleroten.

Men liker katten det egentlig?

Vitenskapen kan dog ikke gi et entydig svar på om katter faktisk liker å bli berørt: “Vi forventer at katter tolererer berøring og faktisk også nyter det, men det er ikke nok forskning på området,” bemerker forskerne i undersøkelsen.

Så på den fronten må du nok forsøke å lese kattens signaler og eventuelt teste ut om forskernes beviser holder mål – det kan jo hende at akkurat din katt reagerer helt motsatt.

Kilde: Mentalfloss

Vil du lære mer om katter? Abonnere på vårt nyhetsbrev her! 

1 mars 2017

10 ting du alltid har lurt på om katter

Hvorfor lander katten alltid på beina? Hvorfor er katten livredd agurker? Og hvorfor velter katten ting? Det og mye annet får du svaret på her!

Dette er de 10 mest populære katterasene i Norge

Her er de 10 katterasene som nordmenn er mest opptatt av.

Derfor bør du gå tur med katten

Det er ikke så mange som gjør det, men det er faktisk en god ide å gå tur med innekatten. Og katten, den vil garantert sette pris på det!

6 tips som holder katten unna plantene dine

Gnager katten på plantene og blomstene dine? Da har vi seks gode tips til hvordan du får den til å holde seg unna.

10 tegn på at katten din elsker deg

Katten kan være vanskelig å lese. Men hvis du opplever noen av disse 10 tegnene, vet du at det er kjærlighet.

10 ting du garantert vil oppleve som katteeier

Det er ikke katten som er heldig fordi den bor hos deg - det er du som er heldig som får bo med katten.

Så enkelt fjerner du katte- og hundehår

Blir du også oppgitt over alle hårene som hunden eller katten din legger igjen i sofaen? Vi har testet tre bra metoder for å fjerne dem.

Slik fjerner du enkelt kattehår fra sofaen

Selv om vi elsker katten vår, kan det være frustrerende med alle hårene den etterlater. Heldigvis finnes det noen triks for å fjerne dem!

11 grunner til at katter gjør livet bedre

Hvis du har katt, vil dette neppe overraske deg. Men hvis du vurderer å skaffe deg en, vil dette overbevise deg fullstendig.

Lag et telt til katten din av en gammel T-skjorte

Katter elsker små gjemmesteder hvor de kan legge seg på lur eller slappe av. Vi viser deg hvordan du kan lage en liten hule til katten din.

12 måter å dekorere hjemme med bilder av katten din

Hvem får nok av katter? Eller sin egen katt?? Vi har funnet frem til 12 spenstige måter du kan friske opp hjemme med bilder av katten din.

Hold katten unna bordet og vinduskarmen

Som katteeier har du helt sikkert irritert deg over potemerker på uønskede steder. Her er 8 tips til hvordan du løser problemet - uten å skade katten...

Har du kjæledyr kan du ikke leve uten eddik

Eddik er et vidundermiddel når det kommer til miljøvennlig rengjøring, men er også svært nyttig om du har husdyr.

Slik får du katten vekk fra hagebedet

Mange huseiere irriterer seg over katter som gjør fra seg i hager der de ikke hører hjemme. Vi har samlet de beste rådene for å få katten vekk fra...