Holde katten unna bord og vinduskarmer Bilde: Getty Images

Hold katten unna bordet og vinduskarmen

Katt

Som katteeier har du helt sikkert irritert deg over potemerker på uønskede steder. Her er 8 tips til hvordan du løser problemet - uten å skade katten din.

Selv om vi elsker våre små firbeinte venner kan deres vaner og adferd være til irritasjon, særlig hvis du hopper opp å kjøkkenbordet, vinduskarmen eller andre "forbudte" steder.

Her er 8 tiltak du kan gjøre for å holde Pus unna "forbudte" overflater:

1. Aluminiumsfolie på kjøkkenbordet

Ved første øyekast vil nok katten din synes at aluminiumsfolie er spennende, men den vil raskt endre mening. Når kattens tråkker på aluminiumsfolie vil den synes det er fremmed og merkelig - den vil heller ikke like lyden. Aluminiumsfolie på bordet er derfor en god metode for å holde katten unna kjøkkenbordet eller kjøkkenbenken. 

2. Teip

Bruk av teip og dobbeltsidig teip er et gammel husmortriks som har virket i mange år. Er du lei av at katten ferdes over diverse overflater, kan du bruke teip. Fest teipen med den klebrige siden opp, der hvor katten vanligvis hopper opp. Meningen er at teipen skal virke klebende på katten poter, noe som katten vil synes er irriterende.

3. Sandpapir 

Med sanpapir kan du skape en uattraktiv overflate som vil hindre at katten hopper opp i vinduskarmen eller opp på bord eller kjøkkenbenk. Sandpapir har en overflate som ikke katten din liker. Legg ut remser av sandpapir der katten din hopper opp eller ligger, og la det ligge over en lengere periode. Katten vil da finne seg et annet tilholdssted.

4. Rull ned gardinene

Katter trives godt i vinduet de får god utsikt til omgivelsene inne og ute. Hvis du trekker ned gardinene fjerner du nytelsesaspektet for katten og den vil finne seg en annen plass. Dette er likevel en kortsiktig løsning. 

5. Spre lukt

Katter har langt bedre luktesans enn meg og deg. Noen dufter er så sterke og kraftige at katten vil unngå dem. Derfor kan du enkelt holde katten borte fra bord, benker og vinduskamer ved å spre dufter. Katter liker ikke luften av peppermynte, sort pepper, citrus, eucalyptus, kanel, rosmarin, eddik eller lavendel. 

6. Finn et nytt yndlingssted til katten

Noen ganger vil det fungere å lede kattens oppmerksomhet over på noe annet. Du bør få kattens oppmerksomhet bort fra kjøkkenbord og vinduskarmer ved å gjøre andre kriker og kroker i huset mer attraktive. Du kan for eksempel lage en liten hule med puter og tepper til katten.

7. Sklisikkert underlag

Som oftest brukes sklisikre underlag i kjøkkenskuffer eller under tepper, men de kan også brukes hvis du har en katt i huset. Legg sklisikre underlag på kjøkkenbordet eller i vinduskarmen med underlagets klebrige side opp. 

8. Ta bort duker og tepper

Katter har ofte en forkjærlighet for det som er mykt og godt å ligge på. Dette kan være duken kjøkkenbordet, teppet i vinduskarmen eller de rene håndklærne du ikke har lagt i skapet. Fjerner du disse tingene vil det bli mindre attaktivt for katten å legge seg der. 

Har du flere tips? Del dem i kommentarfeltet!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

11 februar 2016

Derfor bør du gå tur med katten

Det er ikke så mange som gjør det, men det er faktisk en god ide å gå tur med innekatten. Og katten, den vil garantert sette pris på det!

7 av de mest kosete katterasene

Hvis du ønsker deg en kosete katt bør du vurdere å anskaffe deg en av disse 7 katterasene.

10 ting du alltid har lurt på om katter

Hvorfor lander katten alltid på beina? Hvorfor er katten livredd agurker? Og hvorfor velter katten ting? Det og mye annet får du svaret på her!

Dette er de 10 mest populære katterasene i Norge

Her er de 10 katterasene som nordmenn er mest opptatt av.

6 tips som holder katten unna plantene dine

Gnager katten på plantene og blomstene dine? Da har vi seks gode tips til hvordan du får den til å holde seg unna.

Her vil katten din aller helst bli klødd

Katter er lunefulle dyr, og det kan ofte være vanskelig å tyde signalene de sender ut. Liker de egentlig å bli kjælt med, og hvor skal du helst klø...

10 tegn på at katten din elsker deg

Katten kan være vanskelig å lese. Men hvis du opplever noen av disse 10 tegnene, vet du at det er kjærlighet.

10 ting du garantert vil oppleve som katteeier

Det er ikke katten som er heldig fordi den bor hos deg - det er du som er heldig som får bo med katten.

Så enkelt fjerner du katte- og hundehår

Blir du også oppgitt over alle hårene som hunden eller katten din legger igjen i sofaen? Vi har testet tre bra metoder for å fjerne dem.

Slik fjerner du enkelt kattehår fra sofaen

Selv om vi elsker katten vår, kan det være frustrerende med alle hårene den etterlater. Heldigvis finnes det noen triks for å fjerne dem!

11 grunner til at katter gjør livet bedre

Hvis du har katt, vil dette neppe overraske deg. Men hvis du vurderer å skaffe deg en, vil dette overbevise deg fullstendig.

Lag et telt til katten din av en gammel T-skjorte

Katter elsker små gjemmesteder hvor de kan legge seg på lur eller slappe av. Vi viser deg hvordan du kan lage en liten hule til katten din.

12 måter å dekorere hjemme med bilder av katten din

Hvem får nok av katter? Eller sin egen katt?? Vi har funnet frem til 12 spenstige måter du kan friske opp hjemme med bilder av katten din.

Har du kjæledyr kan du ikke leve uten eddik

Eddik er et vidundermiddel når det kommer til miljøvennlig rengjøring, men er også svært nyttig om du har husdyr.

Slik får du katten vekk fra hagebedet

Mange huseiere irriterer seg over katter som gjør fra seg i hager der de ikke hører hjemme. Vi har samlet de beste rådene for å få katten vekk fra...