Maine Coon: 10 fakta om verdens største tamkattrase

Katt

Er Maine Coon i familie med vaskebjørnen, og var det vikingene som bragte den til Amerika? Her er 10 fakta om den majestetiske tamkatterasen Maine Coon.

Main Coon er verdens største huskatt.
Main Coon er verdens største huskatt. Bilde: iStockphoto

#1 Maine Coon er stor - som i kjempestor!

Forskjellen er ganske stor på de to kjønnene innen Maine Coon-rasen. En fullvoksen hunn-Maine Coon veier ofte mellom 4 og 6 kilo. Hannene veier som oftest et par kilo mer: 6-9 kilo. Men det finnes eksempler på Maine Cooner som har veid over 15 kg. Lengden på katten er også imponerende. 123 centimeter er rekorden.

De største eksemplarene av Maine Coon-hanner ser faktisk så store ut, at det er vanskelig å tro at det er en huskatt, og den har mange ganger blitt forvekslet med rødgaupe.

 

#2 Main Coon er den perfekte familiekatt

Selv om den kjempestore Maine Coon-katten kan virke skremmende, så er de svært kjærlige og omgjengelige dyr. En Maine Coon er kjælen og sosial, og går godt overens med barn.

På grunn av kattens omgjengelige sinnelag blir Maine Coon ofte omtalt som hunden blant katter. En Maine Coon er også en katt som går godt i sammen med andre husdyr som hunder, kaniner og fugler.

Les også:

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

 

#3 Maine Coon er som skapt for vintervær

Maine Coon har en tykk pels som er perfekt for vinteren og som er utviklet for å klare vinterens utfordringer.

  • Pelsen er lang og har flere lag
  • Potene er store og perfekte for å gå på snø uten å tråkke igjennom
  • Halen er lang og bustete og gir varme når den krøller seg sammen

Et annet kjennetegn på Maine Coon, er gaupehårene på ørene. De hjelper til med å beskytte mot kald vinterluft ute i det fri..

En Maine Coons poter er et kapittel for seg selv. Bli ikke overrasket om du ser en Maine Coon bruke sine store poter som hender til å samle sammen ting og håndtere mat.

Les også:

10 ting du ALDRI får ha i fred for katten

Har du katt? Da vil du kjenne deg igjen her - du vil aldri få ha tingene dine i fred!

#4 Maine Coons opprinnelse

Det florerer mange mystiske historier om Maine Coonens opprinnelse. Ordet Maine har å gjøre med den amerikanske staten Maine i det nord-østlige USA. Det er her katterasen stammer fra, og det er ikke noe mystisk.

Coon ligner på det engelske ordet for vaskebjørn: Racoon. Tidligere trodde mange at Maine Coonen faktisk var beslektet med vaskebjørnen på grunn av sitt utseende. Det kan også være et språkhistorisk opphav til kattens navn. Teorien om slektskap mellom katt og vaskebjørn er i dag avkreftet. De to dyrene har ingen genetisk mulighet til å pare seg.

Det verserer også en myte om at katten nedstammer fra 6 katter som Marie Antoinette sendte over Atlanteren. Hun planla angivelig å følge etter selv, men endte som kjent sine dager i guillotinen under Den Franske Revolusjon.

 

#5 Maine Coon har norske aner

Den nærmeste genetiske slektningen til Maine Coonen er faktisk Norsk Skogskatt. Det verserer en historie om at vikingene tok med norsk skogkatt (eller en forgjenger) til Amerika, der de blandet seg med store amerikanske katter.
Det som er helt sikkert er at rasen er gammel. Den ble først vist på en utstilling i Boston i 1878.

Les også:

Slik merker du om hunden fryser

Fryser hunden din like raskt som deg? Kanskje. Her er 5 ting du bør se etter.

#6 Rasen var nær utdødd

Maine Coon var svært populær på slutten av 1800-tallet. En av de første vinnere av en katteutstilling i USA var faktisk en Maine Coon. På begynnelsen av 1900-tallet gikk katten av moten. Nå var det perserkatt alle ville ha.

Det sto så dårlig til med rasen at det i 1950-årene,kom rapporter om at rasen var helt utdødd. Siden den gang har det bare gått én vei, og i dag er rasen en av de mest populære i USA og her hjemme i Norge.

 

#7 Maine Coon elsker vann

De fleste katter er ikke så glade i vann, selv om de kan svømme hvis de blir tvunget til det. Maine Coon er den huskatten som kvalifiserer best til tittelen “vannkatt”. De er nemlig svært fascinerte av vann. Det skyldes kanskje at den tykke pelsen er vannbestandig.

Denne rasen liker å leke med vann og er flinke til å søle. Den tipper ofte vannskålen og plasker i den.

#8 Noen har seks tær

I gamle dager var det vanlig at Maine Coonen hadde seks tær på potene. Faktisk var det opp mot 40% av Maine Coon som var polydactyle, som den ufarlige genetiske “defekten” kalles.

I dag er prosentandelen kraftig redusert. Dette skyldes blant annet at polydactyle eksemplarer av Maine Coon ikke får delta i skjønnhetskonkurranser for katter.

 

#9 Maine Coon kurrer som en due

Lyden av en Maine Coon er noe for seg selv. De fleste katter har et litt større reportoair enn et standard mjau. En Maine Coon har et helt symfoniorkester til rådighet. De kan både kvitre og kurre som en due.

#10 Verdens største Maine Coon

Den lengste katten noensinne er i følge Guinness World Records Maine Coon-katten Stewi, som ble mål til 123 cm fra nesetipp til haletipp.
Rekordvekten for Maine Coon er 15,9 kg.

Se Stewie her:

29 oktober 2017
Mer om Katt

12 fantastiske bilder av den vakre Maine Coon-katten

Katt Du vil elske disse fantastiske bildene av Maine Coon!

Derfor bør du gå tur med katten

Katt Det er ikke så mange som gjør det, men det er faktisk en god ide å gå tur med innekatten. Og katten, den vil garantert sette pris på det!

Slik beskytter du katten mot flått, spolorm og lungeorm

Katt Her får du vite hvordan og hvorfor du må beskytte katten din mot flått, lungeorm og spolorm.

10 ting du alltid har lurt på om katter

Katt Hvorfor lander katten alltid på beina? Hvorfor er katten livredd agurker? Og hvorfor velter katten ting? Det og mye annet får du svaret på her!

7 av de mest kosete katterasene

Katt Hvis du ønsker deg en kosete katt bør du vurdere å anskaffe deg en av disse 7 katterasene.

Dette er de 10 mest populære katterasene i Norge

Katt Her er de 10 katterasene som nordmenn er mest opptatt av.

Derfor elsker katten å sove ved hodet ditt

Katt Hvorfor vil katten ligge nært hodet ditt, når det er masse plass i senga? Det får du svaret på her!

Når er det for kaldt for katten din?

Katt Kattens tykke pels holder ikke på varmen lenge i minusgrader. Vet du når du bør holde katten din inne, og når det er greit å slippe den ut igjen?

10 ting bare katteeiere opplever

Katt Det er du som er heldig som får bo med katten - ikke omvendt.

10 ting du ALDRI får ha i fred for katten

Katt Har du katt? Da vil du kjenne deg igjen her - du vil aldri få ha tingene dine i fred! 

6 tips som holder katten unna plantene dine

Katt Gnager katten på plantene og blomstene dine? Da har vi seks gode tips til hvordan du får den til å holde seg unna.

Her vil katten din aller helst bli klødd

Katt Katter er lunefulle dyr, og det kan ofte være vanskelig å tyde signalene de sender ut. Liker de egentlig å bli kjælt med, og hvor skal du helst klø...

10 tegn på at katten din elsker deg

Katt Katten kan være vanskelig å lese. Men hvis du opplever noen av disse 10 tegnene, vet du at det er kjærlighet. 

Så enkelt fjerner du katte- og hundehår

Katt Blir du også oppgitt over alle hårene som hunden eller katten din legger igjen i sofaen? Vi har testet tre bra metoder for å fjerne dem.

Slik får du katten vekk fra hagebedet

Katt Mange huseiere irriterer seg over katter som gjør fra seg i hager der de ikke hører hjemme. Vi har samlet de beste rådene for å få katten vekk fra...