Bilde: Pixabay

Således lærer du hunden å være hjemme

Kjæledyr

Har du opplevd å komme hjem til tiss over hele gulvet, halvspiste sko og en nabo som er gal av å høre bjeffing? Da skal du lese dette. 

Alle hunder er forskjellige, og reagerer forskjellig på å være alene hjemme. Noen ligger rolige og sover, noen bjeffer eller uler hele dagen mens andre igjen lider i stillhet. Men uansett hva hunden gjør, så er fellesnevneren den samme – hvis hunden ikke har lært å være alene hjemme, vil den føle seg utrygg.

Hunder er i utgangspunktet flokkdyr. Instinktene deres forteller de at de skal ha noen å jakte og leve være med, hunder som mister flokken sin har langt større sjanse for å dø. Nettopp derfor blir mange hunder utrygge eller nervøse når de blir etterlatt hjemme. Når eieren eller familien til hunden forsvinner ut døra, kan hunden føle seg forlatt, eller til og med straffet.

Se også: Så enkelt fjerner du hunde- og kattehår

Slipp hunden fri 

Hunder med svak psyke og separasjonsansgt er mer tilbøyelige til å være redde for å være alene hjemme. Andre hunder kan være trygge nok, men likevel være uskikket til å være alene hjemme fordi de bobler over av energi og kjeder seg!

Mange hundeeiere ønsker å være med hunden sin i alt den gjør. Men ved å vende hunden til å være på egenhånd, gjør man det lettere for den å være alene hjemme. Og det er i mange tilfeller mer verdifullt for hunden enn at du dikke-duller med den 24 timer i døgnet.

Les også:

Har du noen av disse tingene hjemme? De kan være farlige!

Mange produkter tilbakekalles fordi de kan være direkte farlige å bruke. Sjekk om du har noen slike tilfeller på denne oversiktlige lista.

Trening og tålmodighet

Nøkkelen til å lære hunden å være alene hjemme er trening og tålmodighet. Helst fra hunden er ganske liten, allerede fra 8 – 9 uker. Det er da hunden er mest mottakelig for læring. Jo eldre hunden blir, jo vanskeligere har den for å lære – og desto mer trening og tålmodighet må til.

For som vi alle vet, så er gammel vane vond å vende. Men med disse fem tipsene, trening og tålmodighet, skal du se at hunden din etter hvert vil klare seg helt fint hjemme.

Slik trener du hunden til å være alene hjemme:

1. La hunden være aktiv

Gå tur med hunden før du etterlater den alene. Da får Fido mosjon og blir sliten, avhengig av lengden på turen, noe som hjelper mot rastløshet.

Enda bedre er det om du i tillegg gir hunden mental mosjon. Hvis du for eksempel legger mat utover bakken, så hunden må lete, eller gjør øvelser og triks som krever konsentrasjon, vil hunden ha mer behov for hvile og dermed mindre behov for å bli stimulert. 

2. Skap trygghet

Sørg for å ha en egen hundeseng hvor Pluto kan ligge å sove og kose seg i når du er borte. Eventuelt kan du også legge i et teppe eller en trøye som lukter av Deg. Dette kan minske separasjonsangsten og øke tryggheten for hunden

Les også:

Derfor bør du ikke la hunden slikke deg i ansiktet

Lar du hunden slikke deg i ansiktet kan du bli alvorlig syk. Du bør heller ikke komme for tett på katten eller fuglen.

3. Hundesikre hjemmet

Pass på at Passop har tilstrekkelig med leker der hjemme, særlig biteleker. Dette vil kunne minske risikoen for at han/hund går løs på sofaen eller skoene.

4. Rutiner er gull

Hunder er vanedyr og liker kjente mønstre i hverdagen. Derfor kan det hjelpe med ritualer som tydeliggjør at du er på vei ut, og som gjør at Fant skjønner at han skal være alene hjemme. 

Det kan for eksempel være så enkelt som at du tar på deg skoene og sier ”hadet” til hunden, eller noe mer spesifikt. Poenget er at det bør være en konsekvent handling, som følges opp av at du forlater hjemmet.

5. Få profesjonell hjelp

Har du prøvd alt uten hell? Eller mister du nattesøvnen på grunn av tvil om du gjør ting riktig? Ja, da er det jo alltids en mulighet å søke profesjonell hjelp.

En hundepsykolog eller –trener kan løse Bolivars problemer med å være alene, eller kan hjelpe deg med å finne et treningsprogram som funker for dere begge.

Les også:

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Lykke til!

10. august 2017
Mer om Kjæledyr

Ny IKEA-serie for dyr

Kjæledyr Den svenske møbelkjeden lanserer nå en egen serie for hunder og katter!

Verdens 10 smarteste hunder

Kjæledyr Noen hunder er smartere enn andre. Men vet du hvilke raser som er smartest?

Nå kan du endelig støvsuge hunden din

Kjæledyr VIKTIG MELDING til alle hundeeiere med dyr som er glade i å rulle seg søla. Nå kommer hundestøvsugeren!

10 av verdens mest aktive hunder

Kjæledyr Er du på utkikk etter aktiv hund? Da er kanskje en av disse noe for deg.

Tirsdag blir dette dyret lovlig i Norge

Kjæledyr 40 år gammelt forbudet er opphevet. Nå får nordmenn lov til å eie slanger, øgler og skilpadder.