Har du full oversikt over hva som tåler kjøleskap og ikke?
Har du full oversikt over hva som tåler kjøleskap og ikke? Bilde: iStockphoto

10 ting som ikke bør inn i kjøleskapet

Annet om kjøkken

Det finnes mange tanker og meninger om hva som bør forvares kaldt og ikke. Mange sverger til å forvare alle matvarer så vel som kosmetikk i kjøleskapet, men det er mange myter ute og går.

1. Løk

Løk skal oppbevares tørrt og kjølig, for eksempel i et spiskammers. Fersk løk derimot trenger fukt og den trives godt i kjøleskapet.

2. Tomat

Modningsprosessen stopper opp og tomaten mister smak dersom den oppbevares i kjøleskap. La heller tomatene ligge i romtemperatur – gjerne sammen med bananer slik at de stimulerer til modning hos hverandre.

3. Banan

I likhet med ananas og aubergine får bananer lett frostskader av å ligge i kjøleskap. Bananer blir det dessuten raskere flekkete og stygge hvis de ligger for kaldt.

Les også:

7 tips til et ryddig og organisert kjøkken

Rotete kjøkken? Her er syv tips som gjør livet på kjøkkenet enklere.

4. Brød

Brød blir tørrt og smuldrete når det blir oppbevart i kjøleskap. La den mengden brød du tror at du kommer til å spise i løpet av fire dager ligge fremme, resten kan du fryse inn.     

5. Parfyme

Parfyme bør oppbevares i jevn temperatur under 30 grader. Med andre ord trenger den ikke å ta opp plass i kjøleskapet, men den bør heller ikke stå på badet. Parfyme bør heller ikke utsettes for sterkt lys, så la parfymen beholde forpakningen for lengst mulig holdbarhet.

6. Olje og kokosfett

Olje og kokosfett må stå mørkt og kjølig for at de ikke skal harskne, men kjøleskapet er altfor kaldt – da vil kokosfettet bli hardt og oljene skjære seg. Omtrent 15 grader er perfekt temperatur, men det går fint med romtemperatur også.

Les også:

Tid for sylting og safting

Safte- og syltetradisjonen er tilbake for fullt, og de unge er ivrigst. Norske bærdyrkere øker produksjonen.

7. Syltetøy, ketchup, salsa, fond, pesto m.m.

Smakstilsetninger og sauser av denne typen kan i regel stå i romtemperatur så lenge de ikke har blitt åpnet. Åpnede flasker og glass kan derimot ha det bedre i kjøleskap, men dette bør være opplyst på forpakningen.

8. Ferske urter

Ferske urter er følsomme og de skal behandles med forsiktighet. Ferske urter som står i krukke skal oppbevares i romtemperatur, og de trenger ikke annet enn litt vann. Avskårne urter kan du forvare i en tett plastikkpose i kjøleskapet.

9. Agurk

Agurk får lett frostskader av å ligge i kjøleskapet, men den bør oppbevares forholdsvis kjølig – helst i 12–15 grader. Men fruktfatet på kjøkkenbenken er uansett et bedre alternativ enn kjøleskapet, da for mye kulde stjeler smak fra agurken.

Les også:

trevirke

Nordmenn har lange tradisjoner for å bruke tre i interiøret og i eksteriøret. Det er flere årsaker til det; tre er lett å bearbeide, enkelt å sette...

10. Neglelakk

Neglelakk kan bli seigt av å stå i kjøleskap. Det absolutt beste er hvis de små flaskene får stå mørkt og i romtemperatur.

15. august 2013

Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Annet om kjøkken Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

Annet om kjøkken I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Annet om kjøkken Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Annet om kjøkken Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du...

Rengjør komfyren raskt og enkelt

Annet om kjøkken Med natron og eddik kan du enkelt fjerne fastbrente flekker på koketoppen.

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Slik blir langpannen ren på 1-2-3

Annet om kjøkken Har du irritert deg over at langpannen er nesten umulig å få ren? Her er trikset som kan hjelpe deg!

Spar plass: brett posene som trekanter

Annet om kjøkken Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Annet om kjøkken Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!