Getty Images
Getty Images

11 geniale ting du kan fryse ned

Annet om kjøkken

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Samfunnet vårt står overfor en kaste-krise der vi kaster mye mer mat enn noen gang før. 

Kanskje man ikke har plass til mer, eller kanskje man er lei; uansett bør du fryse ned alt som er til overs. Hvordan? Det ser du her.

Les også: Slik rengjør du kjøkkenvifta

1. Kakedeig i isbiteformen

Hvorfor skal man lage cookie-deig fra bunnen av hver gang du har bruk for kun 3 eller 4 kjeks? Bruk heller fryseren og en isbitform! Fyll de små rommene opp med deig, og så er de klare til bruk i posjoner! 

2. Nøtter

Man tror kanskje at nøtter aldri går ut på dato, men de kan fort bli harde og uspiselige. Hvis du har et stort parti nøtter, kan det lønne seg å fryse det ned til en senere anledning.

3. Brød

Hvis du ikke skal brødfø en hel ørken, så er fryseren et godt sted til å gjemme overskuddet av brød. Hvis brødet uansett havner i brødristeren, vil du aldri i livet smake forskjell på en toastet skive og en fersk skive.

Foto: Getty Images

4. Ost

Ost har det bra i fryseren; det er frossenpizzaen et godt eksempel på. Skjær ost i mindre stykker og legg det i fryseren for en alltid tilgjenlig snack eller pizzatopping.

5. Chili

Det kan ofte være vanskelig å få tak i ferskt chili på vinteren, så her lønner det seg å kjøpe i bunter og fryse ned. Nå du tar den ut igjen er den til og med klar til bruk med én gang.

6. Bananer

Mange kaster bananer altfor tidlig, selv om modne og overmodne er de beste til smoothies. Hvis du vil ha bananene dine fri for bananfluer bør du fryse dem ned.

Foto: Getty Images

7. Krydderurter

Svært få rekker å bruke hele krydderurten før den visner fullstendig. Hakk derfor opp alle bladene, bland dem med olje og legg det i små beholdere eller plastikkposer og deretter ned i fryseren.

8. Buljong

Hvis du lager kraft fra bunnen av i store mengder, sitter du som regel igjen med altfor mye. I kjøleskapet holder kraften kun et par dager, men i små, vanntette plastikkbeholdere i fryseren holder det omtrent for evig.

9. Fullkornsmel

Fullkornsmel er bra for bade magen og smaken, men i et vanlig skap blir den fortere gammel enn finmalt mel. Unngå at melet blir hardt og uspiselig ved å legge det i fryseren.

Foto: Getty Images

10. Ingefær

Ingefær er faktisk lettere å rive hvis den har ligget i fryseren, og i tillegg unngår du at den blir gammel og rynkete. Skrell ingefæren og frys den ned i terninger på ca. 2-3 centimeter.

11. Kokt ris, quinoa og lignende

Er du lei av å vente på at vannet skal koke hver gang du skal ha ris eller quinoa? Frys det heller ned (etter at du har kokt det) og tin opp i mikrobølgeovnen med litt vann.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

28. desember 2015

Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...