Bilde: Getty Images

5 ting du ikke bør helle i vasken

Annet om kjøkken

Dette skal du ikke helle i vasken om du vil forebygge tette avløp. 

Fett og olje

Stekefett, smørrester, olje og annet fett tetter igjen. Både fast og flytende fett vil på et tidspunkt stivne i røret, og det vil ikke hjelpe å helle på varmt vann. Før eller senere stivner fettet og proppen kan bli hard som stein.

Tørk ut av stekepannen innen du vasker opp, samle fast fett i en boks og hell matolje tilbake i en tom flaske. Sleng det deretter i søppelet.

Stearin

Det virker kanskje som en selvfølge at man ikke skal ha stearin i vasken, men det er lett å glemme når du skyller lysestaken din i varmt vann. Til slutt vil stearinen bli til en klump som tetter avløpet.

Legg heller lysestakene i en metallboks, hell på kokende vann og la det kjøle seg ned. Stearinet vil flyte opp og samle seg i overflaten. Hvis lysestakene tåler varme, kan du legge dem på avispapir i stekeovnen på svak varme. Stearinet vil da renne av.

Kaffegrut


Det er fristende å bare tømme restene fra presskanna ut i vasken, men det er ikke der kaffegruten bør ende. Kaffegruten kan sammen med matfett danne propper i avløpet fra vasken.

Tips: fyll presskannen med vann, legg tørkepapir over sluket i vasken. Hell vannet med kaffegruten over papiret.

Rå egg

Du tenker kanskje at litt eggsøl i vasken er ufarlig, men du kan faktisk ende med en omelett i vannlåsen om du heller på varmt vann. Å skylle ned med kaldt vann er heller ikke bra. Hvis eggesølet fortsetter ned i rørene, kan det stivne neste gang det kommer varmt vann nedover rørene.

Kaustisk soda

Kaustisk soda bør brukes med forsiktighet i avløpet. Det skader kanskje ikke rørene, men den kan skade deg eller andre. Hvis proppen ikke løser seg opp må du eller rørleggeren hamle opp med en etsende klump.

Avløpsåpner i pulverform må skylles ut med store mengder vann fordi pulver som blir liggende i rørene lett forsteiner. Nettsiden skikkeligrorlegger.no anbefaler å bruk av flytende avløpsrens. 

22 april 2016

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!