Bilde: Getty Images

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Annet om kjøkken

Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

De fleste kjenner til at man ikke bør behandle kyllingkjøtt og grønnsaker på samme skjærebrett. Men det finnes flere holdsregler du bør kjenne til. 

1. Du blander rått kjøtt og grønnsaker

Vi vet det godt, men glemmer det ofte: Man bør ikke bruke samme skjærebrett til kjøtt og grønnsaker - det øker risikoen for å blande kjøttbakterier med grønnsaker som ikke kokes eller stekes ved høy nok temperatur. Spesielt kyllingkjøtt skal holdes borte fra grønnsakene. 

Ikke bruk samme skjærefjøl til kjøtt og grønnsaker. Foto: Getty Images

Dette løser du enkelt ved å ha forskjellige skjærebrett til kjøtt og grønnsaker. Skjærefjøler i plast egner seg godt til kjøtt, fordi de er enklere å rengjøre.

2. Skjærebrettet ligger ikke stabilt

Et skjærebrett bør være sklisikkert og må ligge stabilt, hvis ikke kan du lett kutte deg i fingrene. 

Det tar også lenger tid å skjære matvarer på en flate som ligger urolig.

3. Du bruker feil størrelse

Bruk et brett som er tilpasset kniven du skal bruker, det gir den mest behagelige arbeidstillingen.

Det er enkelt å finne ut om brettet passer til kniven: Legg kniven diagonalt på brettet - fra hjørne til hjørne.

Hvis kniven er lengre enn skjærebrettet, må du bytte til et større brett.

4. Du setter brettet i oppvaskmaskinen

Hverken fjøler av tre eller plast har godt av å bli utsatt for høye temperaturer over lengere tid. Særlig trefjøler tar skade av å bli satt i oppvaskmaskinen. 

Derfor bør du alltid vaske det med varmt vann og såpe. Har du brukt fjøla til å skjære rått kjøtt bør du vaske det ekstra godt.  

Hvis du vil sikre deg at brettet er rent, kan du la det trekke i en del eddik og fire deler vann før du vasker opp. 

5. Du bruker brett av marmor eller corian

Hverken corian eller marmor egner seg som skjærebrett. Bruker du et slikt skjærebrett vil favorittkniven raskt bli sløv. 

6. Du bytter ikke ut skjærebrettet

Etter lang tids bruk blir det etter hvert ganske mange, og eventuelt dype riller i skjærebrettet. Det gjør at brettet blir vanskeligere å rengjøre og at det kan samle seg bakterier som ikke dør ved håndvask. Hvis skjærebrettet har gjort sitt bør du ikke nøle med å kaste det. 

Kilde: Country Living

Følg Vi i Villa på Facebook

03 desember 2015
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...