Bilde: SVT

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Annet om kjøkken

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

I tradisjonen tro setter vi fastelavnsboller på bordet og pynter opp hjemme med fastelavnsris en søndag i februar hvert år.

Å bake boller kan for noen virke som et ork, og man tyr derfor gjerne til ferdigkjøpte boller. Men ingenting slår følelsen av å nyte ens eget mesterverk sammen med resten av familien.

Vi gir deg derfor oppskriften på sinnsykt (!!) gode fastelavnsboller som alle kan lage.

Du trenger til 14 boller:

Til deigen:

2 dl melk

7 dl hvetemel

25 g gjær

1/2 ts salt

1 spiseskje kardemomme

80 g smør

1 dl sukker

 

Til fyllet:

500 g mandelmasse

1 dl malt mandel

1/2 dl malt mandel

1 spiseskje kardemomme

2,5 spiseskje vaniljesukker

1,5 dl melis

1,5 dl melk

1 l krem (som skal være på bollene)

Slik gjør du det:

Fordeig:

1. Smuldre opp gjæren og varm opp melken til kroppstemperatur.

2. Bland melken med 4 dl av hvetemelet og gjæren, og kjør i en kjøkkenmaskin på medium hastighet til det blir en deig. La den så hvile i 15 minutter.

 

Resten av deigen:

3. Bland resten av ingrediensene med fordeigen og kjør det noen minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskinen, og deretter litt raskere i cirka 7 minutter. Deigen skal bli blank og fin. 

4. Del deigen i 14 biter. Rull bollene med hendene og legg på en plate med bakepapir. La den heve seg dobbelt så stor under en duk i mellom en og en halv til to timer.

5. Varm ovnen til 250 grader, sett inn bollene og senk temperaturen til 200 grader. Stek bollene i cirka 8 minutter til de har fått en gyldenbrun farge.

 

Fyllet:

6. Bland sammen alle ingrediensene uten melken til en masse. Bland så inn melken litt for litt, og bland godt til du får et fint mandelfyll.

 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

05 februar 2016
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...