Bilde: SVT

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Annet om kjøkken

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

I tradisjonen tro setter vi fastelavnsboller på bordet og pynter opp hjemme med fastelavnsris en søndag i februar hvert år.

Å bake boller kan for noen virke som et ork, og man tyr derfor gjerne til ferdigkjøpte boller. Men ingenting slår følelsen av å nyte ens eget mesterverk sammen med resten av familien.

Vi gir deg derfor oppskriften på sinnsykt (!!) gode fastelavnsboller som alle kan lage.

Du trenger til 14 boller:

Til deigen:

2 dl melk

7 dl hvetemel

25 g gjær

1/2 ts salt

1 spiseskje kardemomme

80 g smør

1 dl sukker

 

Til fyllet:

500 g mandelmasse

1 dl malt mandel

1/2 dl malt mandel

1 spiseskje kardemomme

2,5 spiseskje vaniljesukker

1,5 dl melis

1,5 dl melk

1 l krem (som skal være på bollene)

Slik gjør du det:

Fordeig:

1. Smuldre opp gjæren og varm opp melken til kroppstemperatur.

2. Bland melken med 4 dl av hvetemelet og gjæren, og kjør i en kjøkkenmaskin på medium hastighet til det blir en deig. La den så hvile i 15 minutter.

 

Resten av deigen:

3. Bland resten av ingrediensene med fordeigen og kjør det noen minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskinen, og deretter litt raskere i cirka 7 minutter. Deigen skal bli blank og fin. 

4. Del deigen i 14 biter. Rull bollene med hendene og legg på en plate med bakepapir. La den heve seg dobbelt så stor under en duk i mellom en og en halv til to timer.

5. Varm ovnen til 250 grader, sett inn bollene og senk temperaturen til 200 grader. Stek bollene i cirka 8 minutter til de har fått en gyldenbrun farge.

 

Fyllet:

6. Bland sammen alle ingrediensene uten melken til en masse. Bland så inn melken litt for litt, og bland godt til du får et fint mandelfyll.

 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

5 februar 2016

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Lag iskrem med blenderen din - raskt og enkelt

Med én basisoppskrift kan du lage 12 forskjellige iskremvarianter. Alt du trenger, er en blender.

Kildesortering: Håndter søpla smart

Vi kaster i gjennomsnitt 429 kg husavfall per år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Halvparten av avfallet blir kildesortert. Målet er å få enda...

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Test av pepperkverner

Vi har testet 7 pepperkverner og fant to perfekte.

Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkreve...

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Nye kjøkkengardiner

Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Kullsyreholdig vann direkte fra kjøkkenkranen

Hvor ofte har man ikke ønsket seg vann med kullsyre direkte fra kranen istedenfor å måtte bære hjem tunge flasker fra butikken?

Renser drikke-vannet med kullfilter

Med rensesystemet CW42® montert under kjøkkenbenken, får familien Aasen på Grefsen renere og klarere drikkevann. De fem familie- medlemmene er dermed...