Tar du bryet med å lage din eget syltetøy av sesongens bær, får du en saft som er garantert fri for tilsetningsstoffer.
Tar du bryet med å lage din eget syltetøy av sesongens bær, får du en saft som er garantert fri for tilsetningsstoffer. Bilde: Anders Martinsen/frukt.no

Raskt og enkelt å sylte selv

Annet om kjøkken

Interessen for safting og sylting øker for hvert år – og særlig blant unge. Nå er vi midt inne i høysesongen for modning av alle typer bær, og det finnes ingen grunn til å la noe gå til spille!

Å gjøre ting selv ser ut til å være en trend som er kommet for å bli, og den naturlige konskvensen av å av å dyrke eget blir å ta vare på det som høstes. Det er både billigere og sunnere å lage egen saft og syltetøy, og hvis man bare tar seg tiden er det ikke vanskeligere enn å kjøpe heller.

De fleste forbinder nok safting og sylting med sensommeren og begynnelsen av høsten, men nå som det går an å få tak i fine bær året rundt trenger man ikke å la seg stoppe av årstidene heller. Opplysningskontoret for frukt og grønt kan nemlig fortelle at det ble solgt 56 prosent mer bær i norske butikker i 2012 sammenlignet med året før.

Hjemmelaget syltetøy

Den enkleste og sikreste metoden er å lage et snarkokt syltetøy. Det passer godt for all slags bær, men harde bær som for eksempel stikkelsbær kan med fordel knuses. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid, derfor koker man små porsjoner av gangen.

Grunnoppskrift

  • 1 kg bær
  • 400 g sukker (gjerne syltesukker som inneholder fortykningsmiddel)

Rens bærene og vei de opp, hakk eventuellt opp bærene i mindre biter. Sett over til koking under lokk, rør av og til. Når bærene er ferdig kokt, etter 8–10 minutter, tas sukker i. Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret blir helt oppløst. Skum syltetøyet hvis nødvendig. Fyll straks over på rene og tette glass. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

Hjemmelaget saft

Bær om skal saftes bør være av fin kvalitet og fullmodne, for da blir utbyttet som størst og saften får best smak. Forskjellige bærslag kan saftes hver for seg eller blandes to eller flere slag. Saften er også en flott basis for dessertsauser til for eksempel riskrem og puddinger utover høsten og vinteren.

Grunnoppskrift

  • 1 kg bær
  • 300 g sukker (avhengig av hvor søt du vil ha den)
  • 5 dl vann

Rens bærene og kok dem i vannet cirka 5 minutter. Sil blandingen og ha i sukker. La saften koke til det slutter å skumme. Hell saften på steriliserte flasker eller glass (varmet i ovn på 140°C i minst 20 minutter), sett på kork og avkjøl. Saften oppbevares kjølig og mørkt.

Kilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Statistisk sentralbyrå og Dansukker

Små "lokk" av stoff gjør seg fint med hjemmelaget syltetøy. Foto: Colourbox

30 juli 2013

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.