Tar du bryet med å lage din eget syltetøy av sesongens bær, får du en saft som er garantert fri for tilsetningsstoffer.
Tar du bryet med å lage din eget syltetøy av sesongens bær, får du en saft som er garantert fri for tilsetningsstoffer. Bilde: Anders Martinsen/frukt.no

Raskt og enkelt å sylte selv

Annet om kjøkken

Interessen for safting og sylting øker for hvert år – og særlig blant unge. Nå er vi midt inne i høysesongen for modning av alle typer bær, og det finnes ingen grunn til å la noe gå til spille!

Å gjøre ting selv ser ut til å være en trend som er kommet for å bli, og den naturlige konskvensen av å av å dyrke eget blir å ta vare på det som høstes. Det er både billigere og sunnere å lage egen saft og syltetøy, og hvis man bare tar seg tiden er det ikke vanskeligere enn å kjøpe heller.

De fleste forbinder nok safting og sylting med sensommeren og begynnelsen av høsten, men nå som det går an å få tak i fine bær året rundt trenger man ikke å la seg stoppe av årstidene heller. Opplysningskontoret for frukt og grønt kan nemlig fortelle at det ble solgt 56 prosent mer bær i norske butikker i 2012 sammenlignet med året før.

Hjemmelaget syltetøy

Den enkleste og sikreste metoden er å lage et snarkokt syltetøy. Det passer godt for all slags bær, men harde bær som for eksempel stikkelsbær kan med fordel knuses. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid, derfor koker man små porsjoner av gangen.

Grunnoppskrift

  • 1 kg bær
  • 400 g sukker (gjerne syltesukker som inneholder fortykningsmiddel)

Rens bærene og vei de opp, hakk eventuellt opp bærene i mindre biter. Sett over til koking under lokk, rør av og til. Når bærene er ferdig kokt, etter 8–10 minutter, tas sukker i. Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret blir helt oppløst. Skum syltetøyet hvis nødvendig. Fyll straks over på rene og tette glass. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

Les også:

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Hjemmelaget saft

Bær om skal saftes bør være av fin kvalitet og fullmodne, for da blir utbyttet som størst og saften får best smak. Forskjellige bærslag kan saftes hver for seg eller blandes to eller flere slag. Saften er også en flott basis for dessertsauser til for eksempel riskrem og puddinger utover høsten og vinteren.

Grunnoppskrift

  • 1 kg bær
  • 300 g sukker (avhengig av hvor søt du vil ha den)
  • 5 dl vann

Rens bærene og kok dem i vannet cirka 5 minutter. Sil blandingen og ha i sukker. La saften koke til det slutter å skumme. Hell saften på steriliserte flasker eller glass (varmet i ovn på 140°C i minst 20 minutter), sett på kork og avkjøl. Saften oppbevares kjølig og mørkt.

Kilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Statistisk sentralbyrå og Dansukker

Små "lokk" av stoff gjør seg fint med hjemmelaget syltetøy. Foto: Colourbox

Les også:

Hva bør du se etter når du velger TV?

Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

30 juli 2013
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...