Gå for gode panner og kjeler

Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.


Mesterkokk Geir Skeie har tidligere i høst gitt leserne råd om valg av komfyr. Nå gir han råd om valg av panner og kjeler til komfyren. For det hjelper ikke å ha en suveren komfyr, om ikke resten av utstyret også er i orden.

– Det er ikke bare komfyren som er avgjørende, det er også viktig hvilke panner og kjeler du bruker på komfyren, sier Skeie.

Mesterkokken Geir Skeie: Åpnet sjømatrestauranten Brygga 11 denne måneden. Foto: Paal Andre Schwital, Metro Branding AS

Stål med tykk bunn
Til tross for sin unge alder, har Skeie vunnet en rekke priser, fra han vant Norgesmesterskapet i kokkekunst i 2003 til han i fjor ble kåret til verdens beste kokk som vinner av Bocuse d`Or 2009.

– Stål, med eller uten belegg, er det beste, sier Skeie, som selv velger belegg kun i pannen. I vanlige kjeler bruker han kun stål.

– Det er også viktig at bunnen er tykk, slik at varmen fordeler seg godt. Du vet om bunnen er tykk ved å løfte på panna eller kjelen. Den skal kjennes tung i bunnen, sier Skeie, og minner om at pris og kvalitet ofte henger sammen.

Lettvekter
Panner og kjeler i aluminium har han derimot ikke sansen for.

– Aluminium er ikke så bra i bruk. Materialet er for lett og det fordeler varmen dårlig, forklarer Skeie.

Støpejern: Støpejern er et velegnet materiale til grillpanner. Denne pannen er fra Le Creuset.

Grillpanner i støpejern
Da er han mer positiv til panner i den andre enden av vektskalaen.

– Støpejern fordeler og beholder varmen godt. Jeg bruker gjerne stekepanner i støpejern, og skal du grille noe er grillpanner i støpjern å foretrekker fremfor stål da støpejernet lagrer varmen bedre, sier Skeie.

Ny restaurant
I år er mesterkokken aktuell med en ny restaurant, Brygga11, som åpnet i Sandefjord 1. november. Her serverer han det han kaller folkelig sjømat. Men om fisken blir grillet på støpejern er kanskje tvilsomt.

– Det kan være vanskelig å steke mer delikate matvarer, som f.eks. fisk, i grillpanner av støpejern fordi de kan sette seg litt fast. Det er spesielt vanskelig dersom du pleier å vaske støpejernsvarene i såpe, noe som tar vekk det beskyttende fettlaget, sier Skeie.

Riktig stell viktig
Støpejern skal nemlig ikke vaskes med såpe, men kun med rent vann.

– Skyll heller med vann mens pannen fremdeles er varm. Da får du bort mesteparten av fettet, men ikke alt, slik at det ligger litt beskyttelse igjen i panna, sier Skeie.