Bilde: Colourbox, Le Creuset og Paal Andre Schwital

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken

Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Mesterkokk Geir Skeie har tidligere i høst gitt leserne råd om valg av komfyr. Nå gir han råd om valg av panner og kjeler til komfyren. For det hjelper ikke å ha en suveren komfyr, om ikke resten av utstyret også er i orden.

– Det er ikke bare komfyren som er avgjørende, det er også viktig hvilke panner og kjeler du bruker på komfyren, sier Skeie.


Mesterkokken Geir Skeie: Åpnet sjømatrestauranten Brygga 11 denne måneden. Foto: Paal Andre Schwital, Metro Branding AS

Stål med tykk bunn
Til tross for sin unge alder, har Skeie vunnet en rekke priser, fra han vant Norgesmesterskapet i kokkekunst i 2003 til han i fjor ble kåret til verdens beste kokk som vinner av Bocuse d`Or 2009.

– Stål, med eller uten belegg, er det beste, sier Skeie, som selv velger belegg kun i pannen. I vanlige kjeler bruker han kun stål.

– Det er også viktig at bunnen er tykk, slik at varmen fordeler seg godt. Du vet om bunnen er tykk ved å løfte på panna eller kjelen. Den skal kjennes tung i bunnen, sier Skeie, og minner om at pris og kvalitet ofte henger sammen.

Lettvekter
Panner og kjeler i aluminium har han derimot ikke sansen for.

– Aluminium er ikke så bra i bruk. Materialet er for lett og det fordeler varmen dårlig, forklarer Skeie.


Støpejern: Støpejern er et velegnet materiale til grillpanner. Denne pannen er fra Le Creuset.

Grillpanner i støpejern
Da er han mer positiv til panner i den andre enden av vektskalaen.

– Støpejern fordeler og beholder varmen godt. Jeg bruker gjerne stekepanner i støpejern, og skal du grille noe er grillpanner i støpjern å foretrekker fremfor stål da støpejernet lagrer varmen bedre, sier Skeie.

Ny restaurant
I år er mesterkokken aktuell med en ny restaurant, Brygga11, som åpnet i Sandefjord 1. november. Her serverer han det han kaller folkelig sjømat. Men om fisken blir grillet på støpejern er kanskje tvilsomt.

– Det kan være vanskelig å steke mer delikate matvarer, som f.eks. fisk, i grillpanner av støpejern fordi de kan sette seg litt fast. Det er spesielt vanskelig dersom du pleier å vaske støpejernsvarene i såpe, noe som tar vekk det beskyttende fettlaget, sier Skeie.

Riktig stell viktig
Støpejern skal nemlig ikke vaskes med såpe, men kun med rent vann.

– Skyll heller med vann mens pannen fremdeles er varm. Da får du bort mesteparten av fettet, men ikke alt, slik at det ligger litt beskyttelse igjen i panna, sier Skeie.

9 september 2010

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no