Bilde: Colourbox, Le Creuset og Paal Andre Schwital

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken

Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Mesterkokk Geir Skeie har tidligere i høst gitt leserne råd om valg av komfyr. Nå gir han råd om valg av panner og kjeler til komfyren. For det hjelper ikke å ha en suveren komfyr, om ikke resten av utstyret også er i orden.

– Det er ikke bare komfyren som er avgjørende, det er også viktig hvilke panner og kjeler du bruker på komfyren, sier Skeie.


Mesterkokken Geir Skeie: Åpnet sjømatrestauranten Brygga 11 denne måneden. Foto: Paal Andre Schwital, Metro Branding AS

Stål med tykk bunn
Til tross for sin unge alder, har Skeie vunnet en rekke priser, fra han vant Norgesmesterskapet i kokkekunst i 2003 til han i fjor ble kåret til verdens beste kokk som vinner av Bocuse d`Or 2009.

– Stål, med eller uten belegg, er det beste, sier Skeie, som selv velger belegg kun i pannen. I vanlige kjeler bruker han kun stål.

– Det er også viktig at bunnen er tykk, slik at varmen fordeler seg godt. Du vet om bunnen er tykk ved å løfte på panna eller kjelen. Den skal kjennes tung i bunnen, sier Skeie, og minner om at pris og kvalitet ofte henger sammen.

Lettvekter
Panner og kjeler i aluminium har han derimot ikke sansen for.

– Aluminium er ikke så bra i bruk. Materialet er for lett og det fordeler varmen dårlig, forklarer Skeie.


Støpejern: Støpejern er et velegnet materiale til grillpanner. Denne pannen er fra Le Creuset.

Grillpanner i støpejern
Da er han mer positiv til panner i den andre enden av vektskalaen.

– Støpejern fordeler og beholder varmen godt. Jeg bruker gjerne stekepanner i støpejern, og skal du grille noe er grillpanner i støpjern å foretrekker fremfor stål da støpejernet lagrer varmen bedre, sier Skeie.

Ny restaurant
I år er mesterkokken aktuell med en ny restaurant, Brygga11, som åpnet i Sandefjord 1. november. Her serverer han det han kaller folkelig sjømat. Men om fisken blir grillet på støpejern er kanskje tvilsomt.

– Det kan være vanskelig å steke mer delikate matvarer, som f.eks. fisk, i grillpanner av støpejern fordi de kan sette seg litt fast. Det er spesielt vanskelig dersom du pleier å vaske støpejernsvarene i såpe, noe som tar vekk det beskyttende fettlaget, sier Skeie.

Riktig stell viktig
Støpejern skal nemlig ikke vaskes med såpe, men kun med rent vann.

– Skyll heller med vann mens pannen fremdeles er varm. Da får du bort mesteparten av fettet, men ikke alt, slik at det ligger litt beskyttelse igjen i panna, sier Skeie.

9 september 2010

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Lag iskrem med blenderen din - raskt og enkelt

Med én basisoppskrift kan du lage 12 forskjellige iskremvarianter. Alt du trenger, er en blender.

Kildesortering: Håndter søpla smart

Vi kaster i gjennomsnitt 429 kg husavfall per år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Halvparten av avfallet blir kildesortert. Målet er å få enda...

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Test av pepperkverner

Vi har testet 7 pepperkverner og fant to perfekte.

Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkreve...

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Nye kjøkkengardiner

Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Kullsyreholdig vann direkte fra kjøkkenkranen

Hvor ofte har man ikke ønsket seg vann med kullsyre direkte fra kranen istedenfor å måtte bære hjem tunge flasker fra butikken?

Renser drikke-vannet med kullfilter

Med rensesystemet CW42® montert under kjøkkenbenken, får familien Aasen på Grefsen renere og klarere drikkevann. De fem familie- medlemmene er dermed...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no