Getty Images
Getty Images

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

Når varene skal ut av plastposen fra butikken blir de som regel slengt på et tilfeldig sted i kjøleskapet. 

De færreste tenker over at kjøleskapet har forskjellige temperaturer forskjellige steder, og at melken derfor ikke skal stå i kjøleskapsdøren, for eksempel.

Plast, matpapir eller romtemperatur?

Matrådgiver Marit Løvbrøtte i MatPrat forklarer i en e-post at alt kjøtt bør oppbevares i kjøleskap med bare et par unntak.

Hele stykker med spekemat og pinnekjøtt i originalemballasje klarer seg fint i romtemperatur.

Pinnekjøtt bør helst ikke pakkes inn plast hvis det skal inn i kjøleskapet, men finn heller frem matpapiret, forklarer Løvbrøtte. Plast blir nemlig for tett.


Foto: Getty Images

Les også:

10 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet

...I hvertfall ifølge hobbykokk og matblogger Helle Øder Valebrokk.

Bør ha fast plass

Legger du eggekartongen på en hylle midt i kjøleskapet? 

I følge Løvbrøtte bør den ligge der det er minst kaldt, nemlig øverst i kjøleskapet. Sammen med eggene bør også kjøttpålegget ligge, samt ferdig kokte og stekte retter.

– Under topphyllen bør man plassere rå fisk, og deretter henholdsvis kjøtt og fugl. Oppbevar kjøttet så lenge som mulig i originalemballasje, og sørg for at kjøttet settes raskt i kjøleskapet etter turen i butikken, anbefaler hun.

Det kaldeste stedet i kjøleskapet er helt nederst og innerst, og her bør meieriprodukter som kremfløte og melkekartonger stå.

Originalemballasje 

Det er forskjell på butikkpakket og industrielt pakket kjøtt og hvordan det bør oppbevares i kjøleskapet.

Løvbrøtte forteller at industripakket kjøtt har det best i originalemballasjen, mens butikkpakket kjøtt bør tas ut av papiret.

Les også:

Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som...

– Legg kjøttet på en tallerken, og dekk til med plast- eller aluminiumsfolie. Eventuelt kan du også bruke et lokk eller en annen tallerken, forklarer Løvbrøtte.

Foto: Getty Images

Disse kan ta skade av kulde

Gerd Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller at en god tommelfingerregel for hva som skal oppbevares hvor, er at grønnsaker bør ligge i kjøleskapet, mens frukten ligger på benken.

– Enkelte fruktslag, som melon, papaya, banan og avokado kan ta skade av for kald lagring. Grønnsaker som bør holdes unna kjøleskapet er agurk, tomater, artiskokk, aubergine og ingefær.

Frukt og grønt atskilt

– Det er temperaturen i kjøleskapet som er viktig. Noen kjøleskap har svalsoner som kan være godt egnet til frukt og grønt, forteller Byermoen.

Hun anbefaler å holde frukt og grønt atskilt med for eksempel to skuffer istedet for én, og oppbevare modne og umode frukter fra hverandre.

Les også:

Så lenge holder matvarene dine seg i frysen

Er du blant dem som tror at matvarer holder seg for alltid, så lenge de ligger i frysen? Her er en oversikt over hvor lenge maten faktisk kan fryses...

– De fleste produkter tar skade av tørr luft, og bør derfor pakkes i egnet emballasje for å ta vare på fuktigheten. Helt tett plast er ikke så godt egnet, siden grønnsakene «puster» må det finnes en åpning slik at produktene ikke råtner.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

13. januar 2016

Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Annet om kjøkken Bare ørlitt stell kan forlenge levetiden betydelig.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

7 ting vi ikke visste vi kunne gjøre med eggeskall

Annet om kjøkken I knust tilstand vil eggeskall hjelpe deg med små hverdagsproblemer. Vi ble veldig overrasket da vi leste om hvilke!

11 geniale ting du kan fryse ned

Annet om kjøkken Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

6 tabber du gjør med skjærebrettet

Annet om kjøkken Skjærebrettet er et av de mest brukte kjøkkenredskapene. Du tar det frem hver dag og utallige matvarer kuttes opp på det. Derfor er det viktig at du ikke gjør disse feilene. 

Rengjør komfyren raskt og enkelt

Annet om kjøkken Med natron og eddik kan du enkelt fjerne fastbrente flekker på koketoppen.

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Slik blir langpannen ren på 1-2-3

Annet om kjøkken Har du irritert deg over at langpannen er nesten umulig å få ren? Her er trikset som kan hjelpe deg!

Spar plass: brett posene som trekanter

Annet om kjøkken Med dette smarte trikset er det slutt på plastpose-kaoset under kjøkkenbenken!

Slik holder du kranen blank og ren

Annet om kjøkken Med dette enkle trikset holder kjøkkenkranen seg lenger skinnende blank og ren!

Når bør stekepannen byttes ut?

Annet om kjøkken En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.