Getty Images
Getty Images

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

Når varene skal ut av plastposen fra butikken blir de som regel slengt på et tilfeldig sted i kjøleskapet. 

De færreste tenker over at kjøleskapet har forskjellige temperaturer forskjellige steder, og at melken derfor ikke skal stå i kjøleskapsdøren, for eksempel.

Plast, matpapir eller romtemperatur?

Matrådgiver Marit Løvbrøtte i MatPrat forklarer i en e-post at alt kjøtt bør oppbevares i kjøleskap med bare et par unntak.

Hele stykker med spekemat og pinnekjøtt i originalemballasje klarer seg fint i romtemperatur.

Pinnekjøtt bør helst ikke pakkes inn plast hvis det skal inn i kjøleskapet, men finn heller frem matpapiret, forklarer Løvbrøtte. Plast blir nemlig for tett.


Foto: Getty Images

Les også:

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Bør ha fast plass

Legger du eggekartongen på en hylle midt i kjøleskapet? 

I følge Løvbrøtte bør den ligge der det er minst kaldt, nemlig øverst i kjøleskapet. Sammen med eggene bør også kjøttpålegget ligge, samt ferdig kokte og stekte retter.

– Under topphyllen bør man plassere rå fisk, og deretter henholdsvis kjøtt og fugl. Oppbevar kjøttet så lenge som mulig i originalemballasje, og sørg for at kjøttet settes raskt i kjøleskapet etter turen i butikken, anbefaler hun.

Det kaldeste stedet i kjøleskapet er helt nederst og innerst, og her bør meieriprodukter som kremfløte og melkekartonger stå.

Originalemballasje 

Det er forskjell på butikkpakket og industrielt pakket kjøtt og hvordan det bør oppbevares i kjøleskapet.

Løvbrøtte forteller at industripakket kjøtt har det best i originalemballasjen, mens butikkpakket kjøtt bør tas ut av papiret.

Les også:

Slik får du trappen god som ny

Trappen er møbelet som knytter huset sammen, og derfor er den også mer utsatt for slitasje. Her er fem tips til hva du kan gjøre med den gamle tretrap...

– Legg kjøttet på en tallerken, og dekk til med plast- eller aluminiumsfolie. Eventuelt kan du også bruke et lokk eller en annen tallerken, forklarer Løvbrøtte.

Foto: Getty Images

Disse kan ta skade av kulde

Gerd Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller at en god tommelfingerregel for hva som skal oppbevares hvor, er at grønnsaker bør ligge i kjøleskapet, mens frukten ligger på benken.

– Enkelte fruktslag, som melon, papaya, banan og avokado kan ta skade av for kald lagring. Grønnsaker som bør holdes unna kjøleskapet er agurk, tomater, artiskokk, aubergine og ingefær.

Frukt og grønt atskilt

– Det er temperaturen i kjøleskapet som er viktig. Noen kjøleskap har svalsoner som kan være godt egnet til frukt og grønt, forteller Byermoen.

Hun anbefaler å holde frukt og grønt atskilt med for eksempel to skuffer istedet for én, og oppbevare modne og umode frukter fra hverandre.

Les også:

Storrengjøring med riktig utstyr til riktig overflate

En storrengjøring kan være et ork, men med rette hjelpemidler går storrengjøringen lettere og man sparer litt på kreftene. Vi hjelper deg på veien!

– De fleste produkter tar skade av tørr luft, og bør derfor pakkes i egnet emballasje for å ta vare på fuktigheten. Helt tett plast er ikke så godt egnet, siden grønnsakene «puster» må det finnes en åpning slik at produktene ikke råtner.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

13 januar 2016
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...