Getty Images
Getty Images

Her bør maten stå i kjøleskapet

Annet om kjøkken

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet - eller om den ikke bør være der i det hele tatt.

Når varene skal ut av plastposen fra butikken blir de som regel slengt på et tilfeldig sted i kjøleskapet. 

De færreste tenker over at kjøleskapet har forskjellige temperaturer forskjellige steder, og at melken derfor ikke skal stå i kjøleskapsdøren, for eksempel.

Plast, matpapir eller romtemperatur?

Matrådgiver Marit Løvbrøtte i MatPrat forklarer i en e-post at alt kjøtt bør oppbevares i kjøleskap med bare et par unntak.

Hele stykker med spekemat og pinnekjøtt i originalemballasje klarer seg fint i romtemperatur.

Pinnekjøtt bør helst ikke pakkes inn plast hvis det skal inn i kjøleskapet, men finn heller frem matpapiret, forklarer Løvbrøtte. Plast blir nemlig for tett.


Foto: Getty Images

Bør ha fast plass

Legger du eggekartongen på en hylle midt i kjøleskapet? 

I følge Løvbrøtte bør den ligge der det er minst kaldt, nemlig øverst i kjøleskapet. Sammen med eggene bør også kjøttpålegget ligge, samt ferdig kokte og stekte retter.

– Under topphyllen bør man plassere rå fisk, og deretter henholdsvis kjøtt og fugl. Oppbevar kjøttet så lenge som mulig i originalemballasje, og sørg for at kjøttet settes raskt i kjøleskapet etter turen i butikken, anbefaler hun.

Det kaldeste stedet i kjøleskapet er helt nederst og innerst, og her bør meieriprodukter som kremfløte og melkekartonger stå.

Originalemballasje 

Det er forskjell på butikkpakket og industrielt pakket kjøtt og hvordan det bør oppbevares i kjøleskapet.

Løvbrøtte forteller at industripakket kjøtt har det best i originalemballasjen, mens butikkpakket kjøtt bør tas ut av papiret.

– Legg kjøttet på en tallerken, og dekk til med plast- eller aluminiumsfolie. Eventuelt kan du også bruke et lokk eller en annen tallerken, forklarer Løvbrøtte.

Foto: Getty Images

Disse kan ta skade av kulde

Gerd Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, forteller at en god tommelfingerregel for hva som skal oppbevares hvor, er at grønnsaker bør ligge i kjøleskapet, mens frukten ligger på benken.

– Enkelte fruktslag, som melon, papaya, banan og avokado kan ta skade av for kald lagring. Grønnsaker som bør holdes unna kjøleskapet er agurk, tomater, artiskokk, aubergine og ingefær.

Frukt og grønt atskilt

– Det er temperaturen i kjøleskapet som er viktig. Noen kjøleskap har svalsoner som kan være godt egnet til frukt og grønt, forteller Byermoen.

Hun anbefaler å holde frukt og grønt atskilt med for eksempel to skuffer istedet for én, og oppbevare modne og umode frukter fra hverandre.

– De fleste produkter tar skade av tørr luft, og bør derfor pakkes i egnet emballasje for å ta vare på fuktigheten. Helt tett plast er ikke så godt egnet, siden grønnsakene «puster» må det finnes en åpning slik at produktene ikke råtner.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

13 januar 2016

6 smarte ting du kan bruke sugerør til

Her er 6 små triks som gjør hverdagen litt enklere - og det eneste du trenger er sugerør.

20 smarte ting du kan bruke kaffefilter til

Et kaffefilter er genialt! Bruk det til å pusse sko, som skål til snacks eller fjerne kork fra vin.

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Lag iskrem med blenderen din - raskt og enkelt

Med én basisoppskrift kan du lage 12 forskjellige iskremvarianter. Alt du trenger, er en blender.

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Test av pepperkverner

Vi har testet 7 pepperkverner og fant to perfekte.

Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkreve...

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Nye kjøkkengardiner

Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Renser drikke-vannet med kullfilter

Med rensesystemet CW42® montert under kjøkkenbenken, får familien Aasen på Grefsen renere og klarere drikkevann. De fem familie- medlemmene er dermed...