Getty Images
Getty Images

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Annet om kjøkken

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

Det går aldri unna så mye egg i Norge som i påsken. På en eller annen måte smaker kokt egg ekstra godt akkurat denne høytiden, og vi kan nesten spise det til både frokost, lunsj og middag.

Det er kanskje ikke akkurat sånn, men det er ikke påske uten minst ett kokt egg. Men hvor lenge skal det egentlig koke for å oppnå perfeksjon?

Ekstra tid i påsken

Noen bruker egne eggkokere mens andre tar det på "gefülen." For å ikke kaste bort dyrebare egg, har vi tatt en prat med kokk og matfaglig rådgiver Jostein Medhus for å gjøre det helt riktig.

Les også: Slik lager du mat i oppvaskmaskinen

– I påsken er egg til frokost tradisjon fordi man som regel har tid. Det er den koselige søndagsfrokosten hver dag, sier han.

Medhus understreker at alle har egne preferanser og at det finnes hundrevis av forskjellige måter og løsninger til det perfekte egget.

Foto: Getty Images

Noen foretrekker at egget ligger i vannet mens det blir oppvarmet, mens andre mener at det skal legges ned først når vannet koker.

Avhengig av størrelsen

Medhus' foretrukne fremgangsmåte er å legge egget i vannet når det har begynt å koke. For hardkokt egg, lar han det ligge i 10 minutter.

For et bløtkokt egg, lar han det gå 6,5 minutter til 8 minutter.

Tiden avhenger litt av størrelsen på egget; er det litt mindre, trenger det mindre tid.

Les også: Vask huset med velduftende eddik

– Bruk gjerne en timer slik at du får det helt riktig; jeg bruker stoppeklokken på mobilen. Ha samme fremgangsmåte hver gang og skriv det gjerne ned et sted, forteller Medhus.

Fargerike egg

For en liten vri på påskefrokosten kan du legge forskjellige ingredienser i vannet slik at eggene får farge. Løkskall eller gurkemeie fungerer utmerket.

– Ungene syns det så klart er veldig gøy, sier Medhus.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

18 mars 2016
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...