Det er mange bakterier på kjøkkenet, derfor bør du være nøye med renholdet.
Det er mange bakterier på kjøkkenet, derfor bør du være nøye med renholdet. Bilde: GettyImages

Gå til krig mot bakteriene på kjøkkenet!

Annet om kjøkken

På kjøkkenet er det viktig med god hygiene, for i verste fall kan bakterier i mat og på kjøkkenet forårsake diaré, oppkast og magekramper.

Den første regelen som du bør innføre er: vask alltid hender før du tar fingrene i ansiktet eller berører mat. På denne måten kan mye sykdom unngåes.

For å unngå bakterier i maten, må du starte med god kjøkkehygiene:

  • Ikke bruk en svamp som er full av bakterier til oppvasken.Om den er brukt over lengere tid, bytt den heller ut med en ny. Du kan også gi svampen en skikkelig rengjøring. Plusstid.no tipser om at du kan putte den i mikroen i ca ett minutt. Andre alternativer er å bruke ufortynnet Zalo Antibakteriell, klorinløsning eller koking for å ta knekken på bakterier.
  • Kjøkkenvasken bør rengjøres ofte, da denne ofte er et samlingssted for bakterier.
  • Sørg for å ha en tallerken liggende på benken som du kan legge kjøkkenredskap på når du lager mat.
  • Kjøkkenkluten er en bakterieversting! Når du skal rydde opp på kjøkkenet og tørke av bord og benker bør du først tørke av med papir, deretter kjøkkenkluten. Etter bruk må kjøkkenkluten skylles. Først skyller du den i varmt vann, deretter i kaldt før den henges til tørk. Kjøkkenkluter bør vaskes på 60 grader eller mer.
  • Bruk egne fjøler til kjøtt, grønsaker og fisk - gjerne i egne farger. Vask fjølene med kokende vann eller oppvaskmidler som Zalo. Fjølene varer ikke evig, og dersom du oppdager dype kutt bør du bytte den ut. Bakterier setter seg ofte på slike steder.

Husk å alltid vaske grønnsakene før du bearbeider og spiser dem. Det sammen gjelder selvsagt kjøkkenkniven og skjærefjøla. Foto: GettyImages.

Oppbevar mat og grønnsaker riktig

  • Vær nøye på å vaske frukt og grønnsaker før det spises. Dette for å fjerne rester av jord og smuss i tillegg til bakterier.
  • Oppbevar kald mat kaldt, og varm mat varmt. Bakterier kan formere seg raskt om mat som skal stå kjølig står i romtemperatur over tid. Kjølevarer skal oppbevares kjølig og være så kort tid som mulig i romtemperatur. 
  • Dersom det blir igjen rester av middagsmaten eller annen varm mat, er det viktig at den kjøles ned så raskt som mulig - om du skal ha den som restemat i kjøleskapet. Hvis du har igjen mye mat bør du fordele den over flere skåler/kopper, slik at det blir fortere kaldt. Det er også viktig at det ikke står for tett i kjøleskapet, sørg for at det er luft i mellom. Den kalde luften må sirkulere slik at maten holder riktig temperatur.
  • Kjøleskapet skal holde en temperatur på fire grader eller lavere. Det er viktig å rengjøre kjøleskapet med jevne mellomrom. Vær ekstra påpasselig med grønnsaksskuffen - den er ofte full av bakterier.
20. januar 2014
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølv...

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...