Det er mange bakterier på kjøkkenet, derfor bør du være nøye med renholdet.
Det er mange bakterier på kjøkkenet, derfor bør du være nøye med renholdet. Bilde: GettyImages

Gå til krig mot bakteriene på kjøkkenet!

Annet om kjøkken

På kjøkkenet er det viktig med god hygiene, for i verste fall kan bakterier i mat og på kjøkkenet forårsake diaré, oppkast og magekramper.

Den første regelen som du bør innføre er: vask alltid hender før du tar fingrene i ansiktet eller berører mat. På denne måten kan mye sykdom unngåes.

For å unngå bakterier i maten, må du starte med god kjøkkehygiene:

  • Ikke bruk en svamp som er full av bakterier til oppvasken.Om den er brukt over lengere tid, bytt den heller ut med en ny. Du kan også gi svampen en skikkelig rengjøring. Plusstid.no tipser om at du kan putte den i mikroen i ca ett minutt. Andre alternativer er å bruke ufortynnet Zalo Antibakteriell, klorinløsning eller koking for å ta knekken på bakterier.
  • Kjøkkenvasken bør rengjøres ofte, da denne ofte er et samlingssted for bakterier.
  • Sørg for å ha en tallerken liggende på benken som du kan legge kjøkkenredskap på når du lager mat.
  • Kjøkkenkluten er en bakterieversting! Når du skal rydde opp på kjøkkenet og tørke av bord og benker bør du først tørke av med papir, deretter kjøkkenkluten. Etter bruk må kjøkkenkluten skylles. Først skyller du den i varmt vann, deretter i kaldt før den henges til tørk. Kjøkkenkluter bør vaskes på 60 grader eller mer.
  • Bruk egne fjøler til kjøtt, grønsaker og fisk - gjerne i egne farger. Vask fjølene med kokende vann eller oppvaskmidler som Zalo. Fjølene varer ikke evig, og dersom du oppdager dype kutt bør du bytte den ut. Bakterier setter seg ofte på slike steder.

Husk å alltid vaske grønnsakene før du bearbeider og spiser dem. Det sammen gjelder selvsagt kjøkkenkniven og skjærefjøla. Foto: GettyImages.

Oppbevar mat og grønnsaker riktig

  • Vær nøye på å vaske frukt og grønnsaker før det spises. Dette for å fjerne rester av jord og smuss i tillegg til bakterier.
  • Oppbevar kald mat kaldt, og varm mat varmt. Bakterier kan formere seg raskt om mat som skal stå kjølig står i romtemperatur over tid. Kjølevarer skal oppbevares kjølig og være så kort tid som mulig i romtemperatur. 
  • Dersom det blir igjen rester av middagsmaten eller annen varm mat, er det viktig at den kjøles ned så raskt som mulig - om du skal ha den som restemat i kjøleskapet. Hvis du har igjen mye mat bør du fordele den over flere skåler/kopper, slik at det blir fortere kaldt. Det er også viktig at det ikke står for tett i kjøleskapet, sørg for at det er luft i mellom. Den kalde luften må sirkulere slik at maten holder riktig temperatur.
  • Kjøleskapet skal holde en temperatur på fire grader eller lavere. Det er viktig å rengjøre kjøleskapet med jevne mellomrom. Vær ekstra påpasselig med grønnsaksskuffen - den er ofte full av bakterier.

6 smarte ting du kan bruke sugerør til

Her er 6 små triks som gjør hverdagen litt enklere - og det eneste du trenger er sugerør.

20 smarte ting du kan bruke kaffefilter til

Et kaffefilter er genialt! Bruk det til å pusse sko, som skål til snacks eller fjerne kork fra vin.

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Lag iskrem med blenderen din - raskt og enkelt

Med én basisoppskrift kan du lage 12 forskjellige iskremvarianter. Alt du trenger, er en blender.

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Test av pepperkverner

Vi har testet 7 pepperkverner og fant to perfekte.

Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkreve...

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Nye kjøkkengardiner

Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Renser drikke-vannet med kullfilter

Med rensesystemet CW42® montert under kjøkkenbenken, får familien Aasen på Grefsen renere og klarere drikkevann. De fem familie- medlemmene er dermed...