Bilde: Colourbox

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Det er ingenting som er viktigere enn gode kniver på kjøkkenet hvis du ønsker at matlaging skal bli en hyggelig opplevelse. Gode kjøkkenkniver kan gjøre matlagingen både enklere og tryggere, men hva bør man egentlig se etter når man kjøper nye kniver, og hvordan bør de behandles?

Tre essensielle kniver
- Er man en hobbykokk og liker å lage mat finnes det mange ulike typer og merker av kniver på markedet, forteller Petter Johansson, sous chef ved den anerkjente restauranten Le Canard i Oslo. Han synes det er viktig at man finner en variant som man føler seg bekvem, og effektiv med. Og med en stjerne i den prestisjefulle Michelin guiden,  har han lang erfaring når det kommer til et av hans viktigste og mest elementære verktøy.


Kjøkkenkniv fra Global. Foto: produsenten

- Lager man ikke mye mat er det ikke verdt å kjøpe de mest eksklusive variantene som Global, Kajshun, Mashiro eller Mac. Det er kniver som er laget for folk som forstår bruken, og som vet at slike toppkniver trenger pleie, og respektfull behandling og bruk, fortsetter Johansson. De skal ikke kjøres i oppvaskmaskinen, eller ligge å slenge i en skuff med andre ting. Slik jeg ser det trenger man tre kniver. En kokkekniv (lang kniv med høyt knivblad som er kokkens allround verktøy), en filetkniv (langt, tynt blad med fleksibel bøyelighet som brukes til filetering av fersk fisk) og en skallkniv (liten kniv som brukes til diverse ting på kjøkkenet som å skrelle løk etc) Disse knivene er det virkelig verdt å bruke litt penger på, men da tar jeg utgangspunkt i at alle har en god brødkniv i hjemmet sitt, legger sous chefen til. Et fullgodt og rimelig alternativ er knivene fra Victorinox,  Sabatier eller WMF, avslutter han.

Gode råvarer – vel så viktig!
Kokkene på den elegante restauranten Credo i Trondheim sier seg enige med Johansson i at knivene fra Victorinox er et godt alternativ for hobbykokken. Men de vil også fremheve knivene fra Global  og Mac, som er gode kniver til en grei pris.

- Knivene fra Global vinner nok også mye på sitt design, samtidig som de selges i de fleste kjøkkenbutikker landet over, forklarer de. Men ikke bruk for mye penger på kniver til hjemmebruk, oppfordrer de. Bruk heller pengene på gode råvarer, det er tross alt viktigere for sluttresultatet, enn selve kniven!

Viktig med vedlikehold
Madeleine Mevatne, matentusiast, kokk og daglig leder av cateringfirmaet Mad4Food, mener at det viktigste er å finne en kniv som passer godt i hånden.

- Velg ditt håndtak med omhu, oppfordrer hun. Det finnes håndtak både i tre, metall og plast. Personlig foretrekker jeg tre siden det gir et godt feste i hånden. Mevatne synes Global knivene har god kvalitet og design, og anbefaler knivene til de som er matinteresserte, men som likevel ikke er fanatiske. Hun nevner også Victorynox og Mac som gode og rimeligere merker, der man får nesten like god kvalitet for pengene.

- Men det er ikke noe vits å kjøpe dyre kniver hvis man ikke tar godt vare på de, legger Mevatne til. Heng de på en magnetrekke eller bruk en knivblokk så de ikke blir slitt. Vask de for all del ikke i oppvaskmaskin, og ikke la de bli liggende våte. Det kan også være lurt å gni treskaftet inn med litt olje for å bevare det. Og sist men ikke minst må man huske å dra skjerpestålet på hver side av kniven etter bruk, da holder de seg som nye, avslutter hun.

Kjent chef sin favoritt
Den profilerte Chef Bent Stiansen fra den eksklusive restauranten Statholdergaarden i Oslo kan fortelle oss at hans personlige favoritt er knivene fra Weber.

- Det er helstøpte stål (rustfritt) kniver, som er lette å holde rene og skarpe. Jeg bruker de både profesjonelt og privat. De har en god pris og man får kjøpt de på alle Jernia butikker i landet.

I videoene under kan du lære mer om kjøkkenkniver og vedlikehold.

31 august 2011

6 smarte ting du kan bruke sugerør til

Her er 6 små triks som gjør hverdagen litt enklere - og det eneste du trenger er sugerør.

20 smarte ting du kan bruke kaffefilter til

Et kaffefilter er genialt! Bruk det til å pusse sko, som skål til snacks eller fjerne kork fra vin.

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Lag iskrem med blenderen din - raskt og enkelt

Med én basisoppskrift kan du lage 12 forskjellige iskremvarianter. Alt du trenger, er en blender.

Kildesortering: Håndter søpla smart

Vi kaster i gjennomsnitt 429 kg husavfall per år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Halvparten av avfallet blir kildesortert. Målet er å få enda...

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Test av pepperkverner

Vi har testet 7 pepperkverner og fant to perfekte.

Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkreve...

Nye kjøkkengardiner

Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Renser drikke-vannet med kullfilter

Med rensesystemet CW42® montert under kjøkkenbenken, får familien Aasen på Grefsen renere og klarere drikkevann. De fem familie- medlemmene er dermed...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no