Bilde: Colourbox

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Det er ingenting som er viktigere enn gode kniver på kjøkkenet hvis du ønsker at matlaging skal bli en hyggelig opplevelse. Gode kjøkkenkniver kan gjøre matlagingen både enklere og tryggere, men hva bør man egentlig se etter når man kjøper nye kniver, og hvordan bør de behandles?

Tre essensielle kniver
- Er man en hobbykokk og liker å lage mat finnes det mange ulike typer og merker av kniver på markedet, forteller Petter Johansson, sous chef ved den anerkjente restauranten Le Canard i Oslo. Han synes det er viktig at man finner en variant som man føler seg bekvem, og effektiv med. Og med en stjerne i den prestisjefulle Michelin guiden,  har han lang erfaring når det kommer til et av hans viktigste og mest elementære verktøy.


Kjøkkenkniv fra Global. Foto: produsenten

- Lager man ikke mye mat er det ikke verdt å kjøpe de mest eksklusive variantene som Global, Kajshun, Mashiro eller Mac. Det er kniver som er laget for folk som forstår bruken, og som vet at slike toppkniver trenger pleie, og respektfull behandling og bruk, fortsetter Johansson. De skal ikke kjøres i oppvaskmaskinen, eller ligge å slenge i en skuff med andre ting. Slik jeg ser det trenger man tre kniver. En kokkekniv (lang kniv med høyt knivblad som er kokkens allround verktøy), en filetkniv (langt, tynt blad med fleksibel bøyelighet som brukes til filetering av fersk fisk) og en skallkniv (liten kniv som brukes til diverse ting på kjøkkenet som å skrelle løk etc) Disse knivene er det virkelig verdt å bruke litt penger på, men da tar jeg utgangspunkt i at alle har en god brødkniv i hjemmet sitt, legger sous chefen til. Et fullgodt og rimelig alternativ er knivene fra Victorinox,  Sabatier eller WMF, avslutter han.

Gode råvarer – vel så viktig!
Kokkene på den elegante restauranten Credo i Trondheim sier seg enige med Johansson i at knivene fra Victorinox er et godt alternativ for hobbykokken. Men de vil også fremheve knivene fra Global  og Mac, som er gode kniver til en grei pris.

- Knivene fra Global vinner nok også mye på sitt design, samtidig som de selges i de fleste kjøkkenbutikker landet over, forklarer de. Men ikke bruk for mye penger på kniver til hjemmebruk, oppfordrer de. Bruk heller pengene på gode råvarer, det er tross alt viktigere for sluttresultatet, enn selve kniven!

Les også:

Gå for gode panner og kjeler

Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Viktig med vedlikehold
Madeleine Mevatne, matentusiast, kokk og daglig leder av cateringfirmaet Mad4Food, mener at det viktigste er å finne en kniv som passer godt i hånden.

- Velg ditt håndtak med omhu, oppfordrer hun. Det finnes håndtak både i tre, metall og plast. Personlig foretrekker jeg tre siden det gir et godt feste i hånden. Mevatne synes Global knivene har god kvalitet og design, og anbefaler knivene til de som er matinteresserte, men som likevel ikke er fanatiske. Hun nevner også Victorynox og Mac som gode og rimeligere merker, der man får nesten like god kvalitet for pengene.

- Men det er ikke noe vits å kjøpe dyre kniver hvis man ikke tar godt vare på de, legger Mevatne til. Heng de på en magnetrekke eller bruk en knivblokk så de ikke blir slitt. Vask de for all del ikke i oppvaskmaskin, og ikke la de bli liggende våte. Det kan også være lurt å gni treskaftet inn med litt olje for å bevare det. Og sist men ikke minst må man huske å dra skjerpestålet på hver side av kniven etter bruk, da holder de seg som nye, avslutter hun.

Kjent chef sin favoritt
Den profilerte Chef Bent Stiansen fra den eksklusive restauranten Statholdergaarden i Oslo kan fortelle oss at hans personlige favoritt er knivene fra Weber.

- Det er helstøpte stål (rustfritt) kniver, som er lette å holde rene og skarpe. Jeg bruker de både profesjonelt og privat. De har en god pris og man får kjøpt de på alle Jernia butikker i landet.

I videoene under kan du lære mer om kjøkkenkniver og vedlikehold.

Les også:

Varmeanlegg

Som energikilde kan du velge elektrisitet, olje, gass, biobrensel, varmepumpe, solenergi eller kombinasjon av de fleste av disse kildene.

31. august 2011

Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Annet om kjøkken Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no