Bilde: Colourbox og produsentene

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken

Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det estetiske, men det mange ikke vet er at vinens smak og aroma kan forandre seg etter design og utformingen på glasset.

God vin kan fungere som en medisin mot mye, og vi nordmenn er ikke kjent for å være blant de som spytter i glasset. Vi har snakket med noen fagkyndige vineksperter, for få litt innsikt i hvilken rolle selve vinglasset har for vinens smak og aroma.

Tulipanformet klokke
– Det viktigste med tanke på utformingen, er at vinglassets form er som en tulipanformet klokke. Den må være vid på midten, og hvor vid avhenger av vintypen vi velger. Glasset må lukke seg mot åpningen, for å samle aromaene, forteller Tølløv Foss Heggem som er tilknyttet vinmonopolets spesialavdeling i Vika i Oslo.

Det kan være lurt å forhøre seg i forhold til mat og vin når man tar seg en tur på vinmonopolet. Vanligvis sitter de ansatte inne med masse god kunnskap, som kan være til nytte for den som ønsker å lære om nye og kreative måter å bruke vinen på.


Glass fra den østerriske produsenten Riedel.

Lukt er viktig
- Skal man ha fullt utbytte av en god vin må man få maksimalt ut av aromaintensiteten, fortsetter han.

- Vi smaker ikke bare med munnen, men også med nesen. Pris er underordnet glassets utforming. Det finnes dyre kunstglass som er fullstendig uegnet til å drikke gode viner av, samtidig som kan få kjøpt velegnete glass på IKEA.

- Personlig bruker jeg glass fra den østerrikske produsenten Riedel. Denne produsenten har forskjellige serier i ulik, men høy, prisklasse. Dette er elegante glass i krystall.

- Når man skal kjøpe vinglass bør man kjøpe glass med stett, for å slippe å holde i selve klokken, som unødig varmer opp vinen og gjør selve glasset grisete, forklarer Mette Geelmuyden Rød Hødal som er vinansvarlig på Druen restaurant og vinbar i Oslo.
Glasset i klokken bør derfor også være glatt og klart, og uten kulør, slik at man kan se fargen på vinen bedre.


Vinglass fra Ikea.

Pris og kvalitet henger sammen
- Det finnes vinglass i alle prissegmenter, men noen viner krever en annen form enn andre viner, fortsetter hun. Vi på Druen foretrekker glass fra produsentene Riedel, Spigelau og Schott Zwiesel. Det er de beste produsentene av glass, og som kommer i ulike serier, der pris og kvalitet selvsagt henger sammen. Det betyr ikke at det dyreste er det beste, men vil man ha et par gode glass til seg selv hjemme, bør man unne seg det.

Og selv om Hødal også mener at IKEA glass er helt ok, påpeker hun at ingenting er som en knusktørr chablis i et riktig chablis-riedel-glass.

- Formen på glasset har mye å si for vinen, og velger man glass fra de mest kjente glassprodusentene, vil man se at det finnes spesialglass til ulike typer vin, som er laget på ulike druer, fra ulike områder, forklarer Hødal.

En rød, eldre burgunder krever mer plass enn en valpolicella, for å få frem sin nydelige duft og aroma, og er dermed større. En velkjent feil mange begår er å bruke champagneglass til hvitvin, som gjør at aroma og boquet blir helt borte.

Norges beste vinkelner
- Tynne glass er deiligere å drikke fra, mener sommelier og vinekspert Christer Behrens. Han har blitt kåret til Årets Vinkelner i Norge to ganger, og har representert Norge i to verdensmesterskap. Han har skrevet flere bøker om vin, og nyter i dag stor suksess med lansering av sine egne viner på det norske markedet. I likhet med Heggem og Hødal anbefaler han vinglass fra Riedel. - Spiegelau, Orrefors og Schott Zwiesel er også gode produsenter. IKEA er helt ok, men litt kjedelig, avslutter han.

Vin helt enkelt – utdrag fra Christer Behrens bok.
”Betyr virkelig glassene noe for hvordan vinen smaker? Ja, faktisk spiller de en større rolle enn vi skulle tro. For størrelsen og utformingen av glasset bestemmer hvor på tungen vinen skal havne, og det avgjør rett og slett hvordan den smaker. En i utgangspunktet god vin kan derfor oppleves sur og lite smakfull i feil glass. Dessverre er ikke det motsatte tilfelle: dårlig vin får sjelden noen opptur selv i de beste glass.”

Anbefalt av redaksjonen

19 mai 2010

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no