Bilde: Colourbox og produsentene

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken

Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det estetiske, men det mange ikke vet er at vinens smak og aroma kan forandre seg etter design og utformingen på glasset.

God vin kan fungere som en medisin mot mye, og vi nordmenn er ikke kjent for å være blant de som spytter i glasset. Vi har snakket med noen fagkyndige vineksperter, for få litt innsikt i hvilken rolle selve vinglasset har for vinens smak og aroma.

Tulipanformet klokke
– Det viktigste med tanke på utformingen, er at vinglassets form er som en tulipanformet klokke. Den må være vid på midten, og hvor vid avhenger av vintypen vi velger. Glasset må lukke seg mot åpningen, for å samle aromaene, forteller Tølløv Foss Heggem som er tilknyttet vinmonopolets spesialavdeling i Vika i Oslo.

Det kan være lurt å forhøre seg i forhold til mat og vin når man tar seg en tur på vinmonopolet. Vanligvis sitter de ansatte inne med masse god kunnskap, som kan være til nytte for den som ønsker å lære om nye og kreative måter å bruke vinen på.


Glass fra den østerriske produsenten Riedel.

Lukt er viktig
- Skal man ha fullt utbytte av en god vin må man få maksimalt ut av aromaintensiteten, fortsetter han.

- Vi smaker ikke bare med munnen, men også med nesen. Pris er underordnet glassets utforming. Det finnes dyre kunstglass som er fullstendig uegnet til å drikke gode viner av, samtidig som kan få kjøpt velegnete glass på IKEA.

- Personlig bruker jeg glass fra den østerrikske produsenten Riedel. Denne produsenten har forskjellige serier i ulik, men høy, prisklasse. Dette er elegante glass i krystall.

- Når man skal kjøpe vinglass bør man kjøpe glass med stett, for å slippe å holde i selve klokken, som unødig varmer opp vinen og gjør selve glasset grisete, forklarer Mette Geelmuyden Rød Hødal som er vinansvarlig på Druen restaurant og vinbar i Oslo.
Glasset i klokken bør derfor også være glatt og klart, og uten kulør, slik at man kan se fargen på vinen bedre.

Les også:

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!


Vinglass fra Ikea.

Pris og kvalitet henger sammen
- Det finnes vinglass i alle prissegmenter, men noen viner krever en annen form enn andre viner, fortsetter hun. Vi på Druen foretrekker glass fra produsentene Riedel, Spigelau og Schott Zwiesel. Det er de beste produsentene av glass, og som kommer i ulike serier, der pris og kvalitet selvsagt henger sammen. Det betyr ikke at det dyreste er det beste, men vil man ha et par gode glass til seg selv hjemme, bør man unne seg det.

Og selv om Hødal også mener at IKEA glass er helt ok, påpeker hun at ingenting er som en knusktørr chablis i et riktig chablis-riedel-glass.

- Formen på glasset har mye å si for vinen, og velger man glass fra de mest kjente glassprodusentene, vil man se at det finnes spesialglass til ulike typer vin, som er laget på ulike druer, fra ulike områder, forklarer Hødal.

En rød, eldre burgunder krever mer plass enn en valpolicella, for å få frem sin nydelige duft og aroma, og er dermed større. En velkjent feil mange begår er å bruke champagneglass til hvitvin, som gjør at aroma og boquet blir helt borte.

Norges beste vinkelner
- Tynne glass er deiligere å drikke fra, mener sommelier og vinekspert Christer Behrens. Han har blitt kåret til Årets Vinkelner i Norge to ganger, og har representert Norge i to verdensmesterskap. Han har skrevet flere bøker om vin, og nyter i dag stor suksess med lansering av sine egne viner på det norske markedet. I likhet med Heggem og Hødal anbefaler han vinglass fra Riedel. - Spiegelau, Orrefors og Schott Zwiesel er også gode produsenter. IKEA er helt ok, men litt kjedelig, avslutter han.

Vin helt enkelt – utdrag fra Christer Behrens bok.
”Betyr virkelig glassene noe for hvordan vinen smaker? Ja, faktisk spiller de en større rolle enn vi skulle tro. For størrelsen og utformingen av glasset bestemmer hvor på tungen vinen skal havne, og det avgjør rett og slett hvordan den smaker. En i utgangspunktet god vin kan derfor oppleves sur og lite smakfull i feil glass. Dessverre er ikke det motsatte tilfelle: dårlig vin får sjelden noen opptur selv i de beste glass.”

Les også:

Bygg terrasse med glassfront

Bygg terrasse med glassfront hvis du vil ha mer utsikt.

Anbefalt av redaksjonen

19. mai 2010

Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Annet om kjøkken Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no