Kildesorter avfallet på kjøkkenet – og vær miljøbevisst!
Kildesorter avfallet på kjøkkenet – og vær miljøbevisst! Bilde: Colourbox

Kast søpla miljøvennlig!

Annet om kjøkken

Har du kjøkkenbenk, har du plass! Jeg har ikke plass” eller ”Jeg produserer så lite avfall” er de vanligste argumentene til alle som ennå ikke er i gang. Men det holder ikke i lengden…

De som har begynt å kildesortere, ser fort annerledes på det. De oppdager at det er enklere og mer praktisk enn de trodde på forhånd, og de er overrasket over hvor mye avfall de produserer.

Det er mange ulike måter å innrede kildesorterings systemer  under kjøkkenbenken, alt fra ulike spann som du setter sammen selv eller ferdig produserte kildesorteringsbokser – som er lette å bruke i hverdagen.

Dette kan du sortere under kjøkkenbenken din:
•    Plastemballasje
•    Matavfall
•    Restavfall

I tillegg bør du sortere:
•    Panteflasker
•    Glass og metallemballasje
•    Papp, papir og drikkekartonger
•    Farlig avfall
•    EE-avfall

Blå og grønne poser

I Oslo legges plastemballasje i blå poser og matavfall i grønne poser. Det som er igjen av restavfall skal legges i vanlige handleposer. Posene knytes med dobbel knute. De blå, grønne og vanlige handleposene legges i samme avfallsbeholder ute.

En renovasjonsbil tømmer beholderen og kjører til et av Oslos sorteringsanlegg. Anleggene sorterer posene fra hverandre etter farge med et kamera.

•    De blå posene med plastemballasje sendes videre og blir til nye plastprodukter.

•    De grønne posene med matavfall blir til miljøvennlig biogass og biogjødsel.

•    Restavfallet i vanlig handlepose blir til strøm for Osloskolene og fjernvarme for byens befolkning.

Alle husstander i Oslo kommune kan kildesortere matavfall og plastemballasje. Oslos system for kildesortert avfall bidrar både til reduserte klimagassutslipp, bedre lokal luftkvalitet og gjenvinning av de verdifulle ressursene som finnes i kildesortert avfall.

Alt du sorterer gjenvinnes

Avfall er uunngåelig, men vi kan gjøre tre helt grunnleggende ting i håndteringen av det:

•    Å legge forholdene til rette for avfallsreduksjon og ombruk. Kildesortering, altså sortering ved kilden (kjøkkenbenken), gir god kvalitet på det sorterte avfallet, og øker bevisstheten rundt hva vi forbruker og skaper av avfall. Dette kan igjen føre til at vi produserer mindre avfall.

•    Å materialgjenvinne mest mulig, det vil si å gjenvinne avfallet til nye produkter.

•    Å utnytte energien i avfallet gjennom forbrenning i moderne avfallsforbrenningsanlegg med god energiutnyttelse og moderne røykgassrensing.

Kildesorteringsanlegg, finnes på www.ikea.no, www.jernia.no, www.clasohlson.no/com
Kilde: Renovasjonsetaten

Les også:

Musikk fra rom til rom

Trådløse musikksystemer gir deg muligheten til å lytte til musikk i hele huset.

17 november 2013
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...