Kildesorter avfallet på kjøkkenet – og vær miljøbevisst!
Kildesorter avfallet på kjøkkenet – og vær miljøbevisst! Bilde: Colourbox

Kast søpla miljøvennlig!

Annet om kjøkken

Har du kjøkkenbenk, har du plass! Jeg har ikke plass” eller ”Jeg produserer så lite avfall” er de vanligste argumentene til alle som ennå ikke er i gang. Men det holder ikke i lengden…

De som har begynt å kildesortere, ser fort annerledes på det. De oppdager at det er enklere og mer praktisk enn de trodde på forhånd, og de er overrasket over hvor mye avfall de produserer.

Det er mange ulike måter å innrede kildesorterings systemer  under kjøkkenbenken, alt fra ulike spann som du setter sammen selv eller ferdig produserte kildesorteringsbokser – som er lette å bruke i hverdagen.

Dette kan du sortere under kjøkkenbenken din:
•    Plastemballasje
•    Matavfall
•    Restavfall

I tillegg bør du sortere:
•    Panteflasker
•    Glass og metallemballasje
•    Papp, papir og drikkekartonger
•    Farlig avfall
•    EE-avfall

Blå og grønne poser

I Oslo legges plastemballasje i blå poser og matavfall i grønne poser. Det som er igjen av restavfall skal legges i vanlige handleposer. Posene knytes med dobbel knute. De blå, grønne og vanlige handleposene legges i samme avfallsbeholder ute.

En renovasjonsbil tømmer beholderen og kjører til et av Oslos sorteringsanlegg. Anleggene sorterer posene fra hverandre etter farge med et kamera.

•    De blå posene med plastemballasje sendes videre og blir til nye plastprodukter.

•    De grønne posene med matavfall blir til miljøvennlig biogass og biogjødsel.

•    Restavfallet i vanlig handlepose blir til strøm for Osloskolene og fjernvarme for byens befolkning.

Alle husstander i Oslo kommune kan kildesortere matavfall og plastemballasje. Oslos system for kildesortert avfall bidrar både til reduserte klimagassutslipp, bedre lokal luftkvalitet og gjenvinning av de verdifulle ressursene som finnes i kildesortert avfall.

Alt du sorterer gjenvinnes

Avfall er uunngåelig, men vi kan gjøre tre helt grunnleggende ting i håndteringen av det:

•    Å legge forholdene til rette for avfallsreduksjon og ombruk. Kildesortering, altså sortering ved kilden (kjøkkenbenken), gir god kvalitet på det sorterte avfallet, og øker bevisstheten rundt hva vi forbruker og skaper av avfall. Dette kan igjen føre til at vi produserer mindre avfall.

•    Å materialgjenvinne mest mulig, det vil si å gjenvinne avfallet til nye produkter.

•    Å utnytte energien i avfallet gjennom forbrenning i moderne avfallsforbrenningsanlegg med god energiutnyttelse og moderne røykgassrensing.

Kildesorteringsanlegg, finnes på www.ikea.no, www.jernia.no, www.clasohlson.no/com
Kilde: Renovasjonsetaten

17 november 2013

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!

Når bør stekepannen byttes ut?

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...