Kildesortering starter hjemme på kjøkkenet. Sørg for flere ulike plastdunker under kjøkkenbenken til avfallet
Kildesortering starter hjemme på kjøkkenet. Sørg for flere ulike plastdunker under kjøkkenbenken til avfallet Bilde: Colourbox

Kildesortering: Håndter søpla smart

Annet om kjøkken

Vi kaster i gjennomsnitt 429 kg husavfall per år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Halvparten av avfallet blir kildesortert. Målet er å få enda flere til å håndtere søpla smart, for blant annet å produsere biogass.

Nå er det tid for opprydding både inne og ute etter en lang vinter. Sorter avfallet ditt og husk å kast søpla på rett sted.

Det er urovekkende at søppelmengdene øker og øker, derfor er det viktig at hver og en av oss tar sin del av ansvaret slik at vi kvitter oss med avfallet så smidig som mulig gjennom aktiv kildesortering.

– Antall kilo levert søppel til materialgjenvinning øker og det er i alle fall et positivt tegn, sier miljørådgiver Brita Haneberg i Grønn Hverdag. 

– I løpet av de senere årene har det for alvor gått opp for folk flest at vi har et globalt klimaproblem. Global oppvarming skyldes blant annet høytrykk i produksjonen av varer og tjenester, med stort utslipp av CO2. Vi er også blitt mer bevisste på at jordens ressurser er begrensende, og materialer må gjennvinnes for å dekke behovene til en økende befolkning.

– Med økt bevissthet knyttet til gjenvinning kan man hindre enda større belastning på naturen og skadelige drivhusgasser. Det satses nå på større fokus rundt avfallshåndtering og kildesortering enn noen gang tidligere, sier Haneberg.

I Oslo startet Renovasjonsetaten et pilotprosjekt for kildesortering og avfallshåndtering i deler av byen fra 1. oktober 2009. Da ble det innføret et utvidet kildesorteringssystem for plastemballasje og matavfall. Abonnentene har fått utdelt grønne og blå plastposer. Plastemballasje legges i de blå posene, og matavfall i de grønne posene. De fargede posene skal sorteres fra restavfallet ved to nye optiske sorteringsanlegg.  Matavfallet skal blant annet brukes for å produsere biogass.

– Målet på sikt er å få iverksatt et så godt avfallhåndteringssystem og kildesortering at mesteparten av søpla kan brukes til å produsere ny energi eller til gjennvinng, håper Brita Haneberg. Dermed blir søpla et mindre onde enn hva som er tilfelle i dag.

Nye miljøstasjoner for kildesortering

I dag er det utplassert egne miljøstasjoner  for kildesortering både i byer og i distriktene der man kan levere fra seg flasker og glass, miljøskadelig avfall som lysrør og malingsspann, samt separate dunker til papir. De fleste kommuner i landet har jevnlig innhenting av papir kastet i spesialmerkede dunker.

Rundt omkring i flere kommuner jobbes det også nå med et mer effektivt og renslig søppelhåndteringssystem, der søppeldunkene graves ned under bakken. Over bakken står det en sjakt som søpla kastes ned i. Når søppelbilen kommer for å tømme avfallet, kobles en slange til sjakten som suger ut avfallet og rett inn i tanken til søppelbilen.

Flere kommuner har allerede fått dette systemet på plass, andre vil innføre det i nær fremtid. Renere miljø kan starte allerede på kjøkkenet med kildesortering. En beholder til flasker og bokser, en til plastartikler og en til papir. Dette kan være en begynnelse, så er man i gang, uten de store investeringer, for å redusere miljøskadene.

Fakta:

Mer informasjon om kildesortering og gjenvinning i Norge finner du på www.loop.no

Du finner også nyttig info her:

27 april 2012

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Lag iskrem med blenderen din - raskt og enkelt

Med én basisoppskrift kan du lage 12 forskjellige iskremvarianter. Alt du trenger, er en blender.

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Test av pepperkverner

Vi har testet 7 pepperkverner og fant to perfekte.

Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkreve...

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Nye kjøkkengardiner

Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Kullsyreholdig vann direkte fra kjøkkenkranen

Hvor ofte har man ikke ønsket seg vann med kullsyre direkte fra kranen istedenfor å måtte bære hjem tunge flasker fra butikken?

Renser drikke-vannet med kullfilter

Med rensesystemet CW42® montert under kjøkkenbenken, får familien Aasen på Grefsen renere og klarere drikkevann. De fem familie- medlemmene er dermed...