Charlotte er veldig glad i jerngrytene- og pannene fra franske Le Creuset, og fargen solgul er en av vårens nyheter.
Charlotte er veldig glad i jerngrytene- og pannene fra franske Le Creuset, og fargen solgul er en av vårens nyheter. Bilde: Le Creuset

Kokkens 5 kjøkkenfavoritter

Annet om kjøkken

Kjendiskokk Charlotte Mohn Gaustad har lang erfaring som profesjonell kokk. Smarte kjøkkenredskaper på kjøkkenet gjør kokkelivet enklere, sunnere og morsommere. La deg inspirere av hennes lure tips!

Friske, og helst kortreiste råvarer og smarte kjøkkenredskaper er to gode følgesvenner som gjør det litt lettere å lykkes med å lage god mat. Charlotte Mohn Gaustad er opptatt av å lage sunn og næringsrik mat, og hun har engasjert seg sterkt i å fronte hjemmelaget mat, hør bare her hva hun mener: 

− Tomatsuppe fra pose eller fiskepinner har ingenting med god og næringsrik mat å gjøre. Industriell tilvirket mat er så herjet med at sluttproduktet sjelden er noe annet enn en dårlig parodi på den opprinnelige retten.

Derfor: Velg råvarer og ikke produkter. Dernest, velg gode råvarer som du vet hvor kommer fra. Vi har råd til å spise kvalitetsprodukter, både økologisk og kortreist, mener Charlotte.

– Jeg mener ikke at vi skal tilbake til å ha en gris, en ku og en kjøkkenhage hver. Men hadde vi hatt bedre kunnskap om råvarer og matlaging, hadde vi visst at det var billigere å kjøpe en 10-kilos sekk med løk i stedet for en topakning til 800 ganger så høy pris, fortsetter hun.

"Vil vi fortsette å spise oss syke?"

Det finnes mange argumenter for å ikke å lage maten selv. Vi skylder ofte på den fæle tidsklemma. Men vi har ikke tidsklemme, vi har kunnskapsklemme.

– Vil vi fortsette med å spise oss syke, ta kvelertak på bonden og knele foran Reitan og co's gullbelagte sko? Eller vil vi ta skjea i egen hånd, ta med ungene inn på kjøkkenet og lage lasagnen sjøl? spør Charlotte seg.

Kokken med de friske matmeningene har flere kjøkkenutstyrsfavoritter  som skaper en lettere hverdag på kjøkkenet, og de deler hun gjerne med oss. Her er Charlottes fem kjøkkenfavoritter!

1. Berøringsfri kran

− Oras Optima kran er smart å ha på kjøkkenet for alle som liker å lage mat hjemme, det er rett og slett et must med en slik kran, sier Charlotte. Med denne kranen får du flyt i arbeidet på kjøkkenet, den er hygienisk og tidsbesparende, mener hun.

Den berøringsfrie funksjonen gir deg akkurat passe vannmengde når du plasserer hendene under tuten: Hygienisk og enkelt. Vanntemperaturen kan forhåndsinnstilles ved å vri på den grepsvennlige justeringsringen. Vannet stenges automatisk 40 sekunder etter start, eller 4 sekunder etter at du har tatt bort hendene.

For mer info: www.oras.no


2. Juicemaster

Denne maskinen er bare helt fantastisk. Å kjøpe juice på butikken gjør at du ikke helt hva du får i deg, og ofte er det like mye sukker i kjøpejuice som i brus. Med denne maskinen vet jeg eksakt hva jeg får i meg. Og den knar gulrøtter på et blunk. Rester av gulrøtter og epler, såkalte tørrstoffer, bruker jeg gjerne i formkaker, forteller Charlotte.

For mer info: www.wilfa.no

3. Eltemaskin

− Jeg baker alle brød selv til min familien, og foretrekker en proff eltemaskin som tåler røff bruk ofte. Selv har jeg en Bjørn eltemaskin fra produsenten Bernhard Moe AS.

For mer info: www.bemo.no

4. Skarpe kniver

− Kniver som jeg kjøpte allerede som 16-åring er like gode i dag som den gang da. Mine kniver er laget på Geilo av den norske produsenten Brødrende Øyo AS. Gode kniver holder et helt liv, sier Charlotte.

For mer info: www.oeyo.no

5. Gode gryter

− Jernpanner som tåler en støyt er alltid gode å bruke til matlaging. Kjeler fra Le Creuset er jeg veldig glad på grunn av sin gode kvalitet, forteller Charlotte.

For mer info: www.lecreuset.com

23 mai 2013

6 smarte ting du kan bruke sugerør til

Her er 6 små triks som gjør hverdagen litt enklere - og det eneste du trenger er sugerør.

20 smarte ting du kan bruke kaffefilter til

Et kaffefilter er genialt! Bruk det til å pusse sko, som skål til snacks eller fjerne kork fra vin.

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Lag iskrem med blenderen din - raskt og enkelt

Med én basisoppskrift kan du lage 12 forskjellige iskremvarianter. Alt du trenger, er en blender.

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Test av pepperkverner

Vi har testet 7 pepperkverner og fant to perfekte.

Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkreve...

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Nye kjøkkengardiner

Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Renser drikke-vannet med kullfilter

Med rensesystemet CW42® montert under kjøkkenbenken, får familien Aasen på Grefsen renere og klarere drikkevann. De fem familie- medlemmene er dermed...