Charlotte er veldig glad i jerngrytene- og pannene fra franske Le Creuset, og fargen solgul er en av vårens nyheter.
Charlotte er veldig glad i jerngrytene- og pannene fra franske Le Creuset, og fargen solgul er en av vårens nyheter. Bilde: Le Creuset

Kokkens 5 kjøkkenfavoritter

Annet om kjøkken

Kjendiskokk Charlotte Mohn Gaustad har lang erfaring som profesjonell kokk. Smarte kjøkkenredskaper på kjøkkenet gjør kokkelivet enklere, sunnere og morsommere. La deg inspirere av hennes lure tips!

Friske, og helst kortreiste råvarer og smarte kjøkkenredskaper er to gode følgesvenner som gjør det litt lettere å lykkes med å lage god mat. Charlotte Mohn Gaustad er opptatt av å lage sunn og næringsrik mat, og hun har engasjert seg sterkt i å fronte hjemmelaget mat, hør bare her hva hun mener: 

− Tomatsuppe fra pose eller fiskepinner har ingenting med god og næringsrik mat å gjøre. Industriell tilvirket mat er så herjet med at sluttproduktet sjelden er noe annet enn en dårlig parodi på den opprinnelige retten.

Derfor: Velg råvarer og ikke produkter. Dernest, velg gode råvarer som du vet hvor kommer fra. Vi har råd til å spise kvalitetsprodukter, både økologisk og kortreist, mener Charlotte.

– Jeg mener ikke at vi skal tilbake til å ha en gris, en ku og en kjøkkenhage hver. Men hadde vi hatt bedre kunnskap om råvarer og matlaging, hadde vi visst at det var billigere å kjøpe en 10-kilos sekk med løk i stedet for en topakning til 800 ganger så høy pris, fortsetter hun.

"Vil vi fortsette å spise oss syke?"

Det finnes mange argumenter for å ikke å lage maten selv. Vi skylder ofte på den fæle tidsklemma. Men vi har ikke tidsklemme, vi har kunnskapsklemme.

– Vil vi fortsette med å spise oss syke, ta kvelertak på bonden og knele foran Reitan og co's gullbelagte sko? Eller vil vi ta skjea i egen hånd, ta med ungene inn på kjøkkenet og lage lasagnen sjøl? spør Charlotte seg.

Kokken med de friske matmeningene har flere kjøkkenutstyrsfavoritter  som skaper en lettere hverdag på kjøkkenet, og de deler hun gjerne med oss. Her er Charlottes fem kjøkkenfavoritter!

1. Berøringsfri kran

− Oras Optima kran er smart å ha på kjøkkenet for alle som liker å lage mat hjemme, det er rett og slett et must med en slik kran, sier Charlotte. Med denne kranen får du flyt i arbeidet på kjøkkenet, den er hygienisk og tidsbesparende, mener hun.

Den berøringsfrie funksjonen gir deg akkurat passe vannmengde når du plasserer hendene under tuten: Hygienisk og enkelt. Vanntemperaturen kan forhåndsinnstilles ved å vri på den grepsvennlige justeringsringen. Vannet stenges automatisk 40 sekunder etter start, eller 4 sekunder etter at du har tatt bort hendene.

For mer info: www.oras.no


2. Juicemaster

Denne maskinen er bare helt fantastisk. Å kjøpe juice på butikken gjør at du ikke helt hva du får i deg, og ofte er det like mye sukker i kjøpejuice som i brus. Med denne maskinen vet jeg eksakt hva jeg får i meg. Og den knar gulrøtter på et blunk. Rester av gulrøtter og epler, såkalte tørrstoffer, bruker jeg gjerne i formkaker, forteller Charlotte.

For mer info: www.wilfa.no

3. Eltemaskin

− Jeg baker alle brød selv til min familien, og foretrekker en proff eltemaskin som tåler røff bruk ofte. Selv har jeg en Bjørn eltemaskin fra produsenten Bernhard Moe AS.

For mer info: www.bemo.no

4. Skarpe kniver

− Kniver som jeg kjøpte allerede som 16-åring er like gode i dag som den gang da. Mine kniver er laget på Geilo av den norske produsenten Brødrende Øyo AS. Gode kniver holder et helt liv, sier Charlotte.

For mer info: www.oeyo.no

5. Gode gryter

− Jernpanner som tåler en støyt er alltid gode å bruke til matlaging. Kjeler fra Le Creuset er jeg veldig glad på grunn av sin gode kvalitet, forteller Charlotte.

For mer info: www.lecreuset.com

23 mai 2013

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!