Charlotte er veldig glad i jerngrytene- og pannene fra franske Le Creuset, og fargen solgul er en av vårens nyheter.
Charlotte er veldig glad i jerngrytene- og pannene fra franske Le Creuset, og fargen solgul er en av vårens nyheter. Bilde: Le Creuset

Kokkens 5 kjøkkenfavoritter

Annet om kjøkken

Kjendiskokk Charlotte Mohn Gaustad har lang erfaring som profesjonell kokk. Smarte kjøkkenredskaper på kjøkkenet gjør kokkelivet enklere, sunnere og morsommere. La deg inspirere av hennes lure tips!

Friske, og helst kortreiste råvarer og smarte kjøkkenredskaper er to gode følgesvenner som gjør det litt lettere å lykkes med å lage god mat. Charlotte Mohn Gaustad er opptatt av å lage sunn og næringsrik mat, og hun har engasjert seg sterkt i å fronte hjemmelaget mat, hør bare her hva hun mener: 

− Tomatsuppe fra pose eller fiskepinner har ingenting med god og næringsrik mat å gjøre. Industriell tilvirket mat er så herjet med at sluttproduktet sjelden er noe annet enn en dårlig parodi på den opprinnelige retten.

Derfor: Velg råvarer og ikke produkter. Dernest, velg gode råvarer som du vet hvor kommer fra. Vi har råd til å spise kvalitetsprodukter, både økologisk og kortreist, mener Charlotte.

– Jeg mener ikke at vi skal tilbake til å ha en gris, en ku og en kjøkkenhage hver. Men hadde vi hatt bedre kunnskap om råvarer og matlaging, hadde vi visst at det var billigere å kjøpe en 10-kilos sekk med løk i stedet for en topakning til 800 ganger så høy pris, fortsetter hun.

"Vil vi fortsette å spise oss syke?"

Det finnes mange argumenter for å ikke å lage maten selv. Vi skylder ofte på den fæle tidsklemma. Men vi har ikke tidsklemme, vi har kunnskapsklemme.

– Vil vi fortsette med å spise oss syke, ta kvelertak på bonden og knele foran Reitan og co's gullbelagte sko? Eller vil vi ta skjea i egen hånd, ta med ungene inn på kjøkkenet og lage lasagnen sjøl? spør Charlotte seg.

Les også:

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Kokken med de friske matmeningene har flere kjøkkenutstyrsfavoritter  som skaper en lettere hverdag på kjøkkenet, og de deler hun gjerne med oss. Her er Charlottes fem kjøkkenfavoritter!

1. Berøringsfri kran

− Oras Optima kran er smart å ha på kjøkkenet for alle som liker å lage mat hjemme, det er rett og slett et must med en slik kran, sier Charlotte. Med denne kranen får du flyt i arbeidet på kjøkkenet, den er hygienisk og tidsbesparende, mener hun.

Den berøringsfrie funksjonen gir deg akkurat passe vannmengde når du plasserer hendene under tuten: Hygienisk og enkelt. Vanntemperaturen kan forhåndsinnstilles ved å vri på den grepsvennlige justeringsringen. Vannet stenges automatisk 40 sekunder etter start, eller 4 sekunder etter at du har tatt bort hendene.

For mer info: www.oras.no


Les også:

Nå vil krypdyrene inn i huset ditt!

Om høsten trekker skrukkedyr, tusenbein og saksedyr inn i varmen. Slik stopper du dem.

2. Juicemaster

Denne maskinen er bare helt fantastisk. Å kjøpe juice på butikken gjør at du ikke helt hva du får i deg, og ofte er det like mye sukker i kjøpejuice som i brus. Med denne maskinen vet jeg eksakt hva jeg får i meg. Og den knar gulrøtter på et blunk. Rester av gulrøtter og epler, såkalte tørrstoffer, bruker jeg gjerne i formkaker, forteller Charlotte.

For mer info: www.wilfa.no

3. Eltemaskin

− Jeg baker alle brød selv til min familien, og foretrekker en proff eltemaskin som tåler røff bruk ofte. Selv har jeg en Bjørn eltemaskin fra produsenten Bernhard Moe AS.

For mer info: www.bemo.no

4. Skarpe kniver

− Kniver som jeg kjøpte allerede som 16-åring er like gode i dag som den gang da. Mine kniver er laget på Geilo av den norske produsenten Brødrende Øyo AS. Gode kniver holder et helt liv, sier Charlotte.

For mer info: www.oeyo.no

Les også:

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

5. Gode gryter

− Jernpanner som tåler en støyt er alltid gode å bruke til matlaging. Kjeler fra Le Creuset er jeg veldig glad på grunn av sin gode kvalitet, forteller Charlotte.

For mer info: www.lecreuset.com

23. mai 2013

Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Derfor bør du ikke kaste kaffegrut

Annet om kjøkken Kaffegrut kan løse hverdagsproblemene dine. Så neste gang du har brygget kaffe, ikke kast det i søpla – men bruk det heller til dette:

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...