Bilde: SINTEF/Svein Tønseth

Komfyrvakt hindrer brann på kjøkkenet

Annet om kjøkken

Komfyren er det hyppigste arnestedet for brann. Likevel har ni av ti ikke installert komfyrvakt.

Hver femte boligbrann med kjent brannårsak starter på komfyren, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB. Foreløpige tall for 2014 viser litt høyere andel enn de to foregående årene. 

– Folk glemmer å slå av plata, eller at de slo den på, og så tar kjelen fyr når temperaturen blir høy nok. Vi håper flere blir klar over at det finnes et enkelt tiltak for å unngå følgene av så skjebnesvangre forglemmelser, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Komfyrvakt er en innretning som slår av strømtilførselen hvis plata blir overopphetet. En varmedetektor følger med på temperaturen på koketoppen.

Påbudt i nye boliger

Komfyrvakt ble påbudt som fastinstallasjon i alle nye boliger fra 2011.

Resten av boligmassen er det dårlig stelt med. Ni av ti husstander har ikke komfyrvakt, viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.

– 29 prosent vet ikke hva en komfyrvakt er, i tillegg svarer 59 prosent at de ikke har planer om å skaffe en. Men det anbefaler vi sterkt at de gjør, sier Berge.

Også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ønsker at flere skaffer seg komfyrvakt.

– Vi ser et stort potensial for at svært mange komfyrbranner kan unngås. Det gjelder særlig husholdninger med keramiske topper eller støpjernstopper. Induksjonstopper har en større sikkerhet mot overoppheting, sier avdelingsleder Bjørn Nyrud i DSB.

Fett i vifta

Dersom den tørrkokte kjelen eller frityrgryta med smult tar fyr, blir det særlig farlig hvis vifta over komfyren er full av fett. Fett tar lett fyr ved høye temperaturer.

– Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den rengjøres ofte, filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring. 

Flere typer

Det finnes komfyrvakter du kan montere selv, gitt at de kan plugges i eksisterende strømuttak. Dersom komfyrvakten er en del av den faste installasjonen og koblet fast til en strømkilde, skal jobben utføres av en elektriker.

En komfyrvakt koster mellom 3000 og 4000 kroner.

– Det er alltid tryggest å kjøpe fra en en kjent og seriøs leverandør, da får du som regel en som fungerer som den skal, sier Nilssen.  

Da Sintef testet syv forskjellige komfyrvakter for DSB i 2011, ble det klart at kvaliteten varierer. Blant annet var noen litt for raske til å slå alarm.  

Nylig kom den første norske produktstandarden for komfyrvakter, et tegn på at markedet blir modnere.

– Den nye produktstandarden gjør at de enkleste modellene ikke tilfredsstiller kravene. En del av de tidligste modellene slo ut enten for tidlig eller for seint. Dessuten taklet de ikke at mange varme gryter sto på platetoppen samtidig, sier Bjørn Nyrud i DSB.

En felles standard gjør det mulig for produsentene å teste på lik måte, som igjen vil gjøre det enklere å velge riktig type, sier han.

30 desember 2014

Ny sopp-app ute nå

Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik finner du kantareller

Kantarellsesongen er like rundt hjørnet. Øk dine fangstsjanser med våre gode kantarelltips.

Annonsørinnhold

Derfor bør du spise salsa

Taco er både kjempegodt og et fantastisk middagsalternativ når du vil ha full kontroll over hva du spiser - men visste du at det finnes flere gode...

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Slik presser du lime

Vi viser deg hvordan du får ut mest mulig av saften når du skal presse lime.

Slik skiller du eggeplommer fra eggehviter

Alt du trenger for å skille eggeplommer fra eggehviter er en plastflaske.

Bryn kniven

Verktøyet er halve jobben, blir det hevdet. Det gjelder også når du skal kutte og tilberede matvarer.

Velg rett kjøkkenkniv

Det gjelder å velge rett kjøkkenkniv og å behandle den riktig. En god kniv er skarp, har god balanse og et håndtak som ligger godt i hånden, for å...

Start grillsesongen med nyslipte kjøkkenkniver

Sløve kjøkkenkniver, som knapt kommer gjennom et kneipbrød, gjør arbeidet på kjøkkenet til en slitsom affære. – Bruk nyslipte kniver, da slipper du å...

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Bør du skylle oppvasken før du setter den i maskinen? Hvilken vei skal bestikket stå? Her får du svaret!

Her bør maten stå i kjøleskapet

Visste du at det faktisk har noe å si om melken står i kjøleskapsdøren eller ikke? Vi har sjekket med to matrådgivere hvor maten bør stå i kjøleskapet...

Smarte kjøkkengulv

Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Smarte triks for å bli kvitt bananfluer

Her har vi samlet de beste tips for hvordan du én gang for alle kan bli kvitt bananfluene.

11 geniale ting du kan fryse ned

Er du lei av å kaste krydderurter, gammelt mel, råtne bananer og brød som er i ferd med å mugne? Legg det heller i fryseren!