Bilde: SINTEF/Svein Tønseth

Komfyrvakt hindrer brann på kjøkkenet

Annet om kjøkken

Komfyren er det hyppigste arnestedet for brann. Likevel har ni av ti ikke installert komfyrvakt.

Hver femte boligbrann med kjent brannårsak starter på komfyren, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB. Foreløpige tall for 2014 viser litt høyere andel enn de to foregående årene. 

– Folk glemmer å slå av plata, eller at de slo den på, og så tar kjelen fyr når temperaturen blir høy nok. Vi håper flere blir klar over at det finnes et enkelt tiltak for å unngå følgene av så skjebnesvangre forglemmelser, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Komfyrvakt er en innretning som slår av strømtilførselen hvis plata blir overopphetet. En varmedetektor følger med på temperaturen på koketoppen.

Påbudt i nye boliger

Komfyrvakt ble påbudt som fastinstallasjon i alle nye boliger fra 2011.

Resten av boligmassen er det dårlig stelt med. Ni av ti husstander har ikke komfyrvakt, viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.

– 29 prosent vet ikke hva en komfyrvakt er, i tillegg svarer 59 prosent at de ikke har planer om å skaffe en. Men det anbefaler vi sterkt at de gjør, sier Berge.

Også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ønsker at flere skaffer seg komfyrvakt.

– Vi ser et stort potensial for at svært mange komfyrbranner kan unngås. Det gjelder særlig husholdninger med keramiske topper eller støpjernstopper. Induksjonstopper har en større sikkerhet mot overoppheting, sier avdelingsleder Bjørn Nyrud i DSB.

Fett i vifta

Dersom den tørrkokte kjelen eller frityrgryta med smult tar fyr, blir det særlig farlig hvis vifta over komfyren er full av fett. Fett tar lett fyr ved høye temperaturer.

– Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den rengjøres ofte, filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring. 

Flere typer

Det finnes komfyrvakter du kan montere selv, gitt at de kan plugges i eksisterende strømuttak. Dersom komfyrvakten er en del av den faste installasjonen og koblet fast til en strømkilde, skal jobben utføres av en elektriker.

En komfyrvakt koster mellom 3000 og 4000 kroner.

– Det er alltid tryggest å kjøpe fra en en kjent og seriøs leverandør, da får du som regel en som fungerer som den skal, sier Nilssen.  

Da Sintef testet syv forskjellige komfyrvakter for DSB i 2011, ble det klart at kvaliteten varierer. Blant annet var noen litt for raske til å slå alarm.  

Nylig kom den første norske produktstandarden for komfyrvakter, et tegn på at markedet blir modnere.

– Den nye produktstandarden gjør at de enkleste modellene ikke tilfredsstiller kravene. En del av de tidligste modellene slo ut enten for tidlig eller for seint. Dessuten taklet de ikke at mange varme gryter sto på platetoppen samtidig, sier Bjørn Nyrud i DSB.

En felles standard gjør det mulig for produsentene å teste på lik måte, som igjen vil gjøre det enklere å velge riktig type, sier han.

30 desember 2014

6 smarte ting du kan bruke sugerør til

Her er 6 små triks som gjør hverdagen litt enklere - og det eneste du trenger er sugerør.

20 smarte ting du kan bruke kaffefilter til

Et kaffefilter er genialt! Bruk det til å pusse sko, som skål til snacks eller fjerne kork fra vin.

Her er hvordan du koker det perfekte egget

Det finnes et titalls meninger om hvor lenge et egg skal koke. Vi spurte heller hva manageren for kokkelandslaget pleier å gjøre.

Slik skjærer du grønnsaker som en ekte kokk

Noen skjæremåter fungerer bedre enn andre. Vi lærer deg hvordan du lett kan skjære grønnsakene slik kokkene gjør det.

TA TESTEN: Er du kokk eller cocky?

Hvor mye matkunnskap kan du skryte på deg?

Slik åpner du vinflasken uten vinåpner

Står du klarer med vinen, men finner ikke åpneren? Disse metodene kan du bruke hvor enn du befinner deg.

Oppskrift: Verdens beste fastelavnsboller

Med fastelavn om hjørnet er det et must med fastelavnsboller på bordet. Få oppskriften på de beste bollene!

Lag iskrem med blenderen din - raskt og enkelt

Med én basisoppskrift kan du lage 12 forskjellige iskremvarianter. Alt du trenger, er en blender.

Kjøkkenhage i vinduskarmen: Dyrk urter selv!

Internasjonale frøprodusenter merker stor etterspørsel etter frø i disse dager. Nå er det trendy å dyrke urter selv. Det er både miljøvennlig, rimelig...

Test av pepperkverner

Vi har testet 7 pepperkverner og fant to perfekte.

Tips mot vanskelig skitt

En forfettet ovnsdør, svarte merker på tregulvet eller et toalett med rustfargede kanter, kan ta motet fra de fleste. Men det trenger ikke være tidkreve...

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Nye kjøkkengardiner

Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Sjekk drikkevannet ditt

Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Renser drikke-vannet med kullfilter

Med rensesystemet CW42® montert under kjøkkenbenken, får familien Aasen på Grefsen renere og klarere drikkevann. De fem familie- medlemmene er dermed...