Bilde: SINTEF/Svein Tønseth

Komfyrvakt hindrer brann på kjøkkenet

Annet om kjøkken

Komfyren er det hyppigste arnestedet for brann. Likevel har ni av ti ikke installert komfyrvakt.

Hver femte boligbrann med kjent brannårsak starter på komfyren, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB. Foreløpige tall for 2014 viser litt høyere andel enn de to foregående årene. 

– Folk glemmer å slå av plata, eller at de slo den på, og så tar kjelen fyr når temperaturen blir høy nok. Vi håper flere blir klar over at det finnes et enkelt tiltak for å unngå følgene av så skjebnesvangre forglemmelser, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Komfyrvakt er en innretning som slår av strømtilførselen hvis plata blir overopphetet. En varmedetektor følger med på temperaturen på koketoppen.

Påbudt i nye boliger

Komfyrvakt ble påbudt som fastinstallasjon i alle nye boliger fra 2011.

Resten av boligmassen er det dårlig stelt med. Ni av ti husstander har ikke komfyrvakt, viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.

Les også:

Ulike lyskilder

Hver av de ulike lyskildene har forskjellige egenskaper og beskaffenheter.

– 29 prosent vet ikke hva en komfyrvakt er, i tillegg svarer 59 prosent at de ikke har planer om å skaffe en. Men det anbefaler vi sterkt at de gjør, sier Berge.

Også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ønsker at flere skaffer seg komfyrvakt.

– Vi ser et stort potensial for at svært mange komfyrbranner kan unngås. Det gjelder særlig husholdninger med keramiske topper eller støpjernstopper. Induksjonstopper har en større sikkerhet mot overoppheting, sier avdelingsleder Bjørn Nyrud i DSB.

Fett i vifta

Dersom den tørrkokte kjelen eller frityrgryta med smult tar fyr, blir det særlig farlig hvis vifta over komfyren er full av fett. Fett tar lett fyr ved høye temperaturer.

– Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den rengjøres ofte, filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring. 

Les også:

Fjern rust på gamle kniver med sitron

Har de dyre kjøkkenknivene dine begynt å ruste? Da er det på tide å finne frem sitron og natron.

Flere typer

Det finnes komfyrvakter du kan montere selv, gitt at de kan plugges i eksisterende strømuttak. Dersom komfyrvakten er en del av den faste installasjonen og koblet fast til en strømkilde, skal jobben utføres av en elektriker.

En komfyrvakt koster mellom 3000 og 4000 kroner.

– Det er alltid tryggest å kjøpe fra en en kjent og seriøs leverandør, da får du som regel en som fungerer som den skal, sier Nilssen.  

Da Sintef testet syv forskjellige komfyrvakter for DSB i 2011, ble det klart at kvaliteten varierer. Blant annet var noen litt for raske til å slå alarm.  

Nylig kom den første norske produktstandarden for komfyrvakter, et tegn på at markedet blir modnere.

– Den nye produktstandarden gjør at de enkleste modellene ikke tilfredsstiller kravene. En del av de tidligste modellene slo ut enten for tidlig eller for seint. Dessuten taklet de ikke at mange varme gryter sto på platetoppen samtidig, sier Bjørn Nyrud i DSB.

Les også:

Bygg din egen kjøkkenøy

Lyst til å bygge en kjøkkenøy med god oppbevaring? Her er Hjemmefikserne Carro og Karins guide til hvordan du bygger en steg for steg.

En felles standard gjør det mulig for produsentene å teste på lik måte, som igjen vil gjøre det enklere å velge riktig type, sier han.

30. desember 2014
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølv...

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen. 

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...