Bilde: Getty Images

Når bør stekepannen byttes ut?

Annet om kjøkken

En stekepanne med teflonbelegg kan vare i mange år - helt avhengig av hvordan du bruker den.

I følge innkjøpssjef Espen Nordheim i Elkjøp bør bør en non-stick-panne (ofte omtalt som teflonpanne) av god kvalitet holde i minst seks-syv år.

Men holdbarheten forringes hvis man bruker stålredskaper og for høy temperatur når man steker. 

Det har tidligere vært diskusjon rundt non-stick-produkter og helseskader.

Tidligere inneholdt belegget det giftige stoffet PFOA (perfluoroktansyre), men EU har strammet inn hvilke stoffer som kan brukes.

I Norge ble det nedlagt forbud mot å produsere, importere, eksportere og omsette forbrukerprodukter som inneholder PFOA fra 1. juni 2014.

– Det giftige stoffet PFOA, som tidligere ble brukt i produksjon av non-stick, kan lekke ut av belegget ved høye temperaturer og er ikke lenger tillat å bruke i teflonpanner og teflongryter, sier Nordheim.

Les også:

Skrell poteter på sekunder

Lei av å skrelle poteter til til søndagsmiddagen? Da må du lære deg dette geniale trikset!

Ikke stek for hardt

Panner og gryter med non-stick-belegg passer ypperlig til fettfri steking, og er lett å vedlikeholde.

Når du skal kjøpe ny panne er det smart å gå for en med tykk bunn - da får du jevnere varme. I tillegg varer belegget i pannen lenger.

Teflon tåler opp mot 260 grader. Ved høyere temperaturer blir non-stick-effekten borte og maten vil feste seg i pannen.

– Derfor er det viktig at man ikke steker for hardt. Dessuten skal man kun bruke redskaper av tre eller plast for å slippe å få riper i belegget, sier Nordheim.

Ikke farlig å få i seg

Det er ikke farlig å få i seg non-stick-belegg, men det er lite apetittlig å få små sorte biter i maten. 

I følge Ikea følger flakene fordøyelseskanalen og tarmkanalen uten at kroppen tar opp fremmede stoffer. 

Les også:

Derfor bør du sjokklufte om vinteren

I vinterkulda bør du gi boligen to raske utluftinger om dagen for å bli kvitt helseskadelig støv.

Men om pannen har begynt å "flasse" bør du bytte den ut. 

Stek i nøytral olje

Hva man steker i er ikke likegyldig. 

– Smør er ikke alltid heldig, fordi det har lav temperaturtoleranse. Ved temperaturer over 150 grader vil smøret bli brunt, noe som betyr at det forkulles og omdannes til tjære. Tjæren vil legge seg som en hinne på toppen av non-stick belegget, slik at non-stick effekten blir borte. Det samme skjer med olivenolje ved for høy temperatur, sier Nordheim.

Ifølge Nordheim er en nøytral olje, som for eksempel solsikkeolje eller rapsolje, det beste å bruke til steking.

Spesielt hvis man skal steke noe som krever høy temperatur.

Les også:

Derfor elsker katten å sove ved hodet ditt

Hvorfor vil katten ligge nært hodet ditt, når det er masse plass i senga? Det får du svaret på her!

– Så kan smøret tilsettes mot slutten for å få den gode smaken. Steker man pannekaker, som ikke trenger så høy temperatur, går det fint å bruke smør, sier han.

Vedlikehold av teflon

Generelt for non-stick panner er at de bør vaskes for hånd med varmt vann og alltid med fettoppløsende oppvaskmiddel.

– Pannene vil ta skade av flere omganger i oppvaskmaskinen med sterke såpemidler. Skulle noe feste seg fast under pannen, kan det fjernes med en lett slipende grytesvamp. Det viktig å huske å kjøle ned stekepannen før du begynner å rengjøre den, sier produktsjef Jens Toft i stekepanneprodusenten Tefal.

For å forlenge holdbarheten kan man gni inn pannen med olje en gang i blant, spesielt hvis den har blitt vasket i oppvaskmaskinen.

Skal du kvitte deg med den utslitte teflon-panne bør du ikke kaste den i søppeldunken, men levere den på en miljøstasjon. 

07 mai 2015
Mer om Annet om kjøkken

Slik kan du kaste mindre mat - og spare tusenvis av kroner

Annet om kjøkken Du kaster over 42 kilo mat hvert år. Men med enkle grep kan du redusere matsvinnet. 

Ny sopp-app ute nå

Annet om kjøkken Nå kan du sjekke om soppfangsten er spiselig eller ikke, rett fra lomma!

Slik rengjør du en karaffel

Annet om kjøkken Det kan være en skikkelig utfordring å vaske en karaffel, men med disse smarte triksene blir karaffelen ren og pen.

Slik blir stekepannen av jern god som ny

Annet om kjøkken Har din elskede jernpanne blitt rusten og stygg? Ikke noe problem - slik fikser du det!

Hvordan velge kjøkkenkniv?

Annet om kjøkken Er du lei av gamle og sløve kniver som gjør matlagingen til et ork? Da kan det være lurt å investere i noen gode kniver for å lykkes bedre på kjøkkenet.

Slik oppbevarer du kjøkkenknivene

Annet om kjøkken Slik oppbevarer du kjøkkenknivene dine slik at de ikke skjemmes.

Slik pusser du sølvbestikket til jul

Annet om kjøkken Vakre sølvbestikk på festdekkede bord hører jula til. En runde med pussekluten får frem den nydelige glansen – men pass på så du ikke ødelegger arvesølvet!

Nye kjøkkengardiner

Annet om kjøkken Ønsk våren velkommen med nye gardiner på kjøkkenet.

Gå for gode panner og kjeler

Annet om kjøkken Gode panner og kjeler kan være avgjørende for matlagingsgleden. Her gir mesterkokk Geir Skeie råd om hva du bør se etter.

Nytt & Nyttig

Annet om kjøkken Vi har tatt en kikk på den siste tids produktnyheter.

Hvordan velge vinglass?

Annet om kjøkken Nordmenn bruker stadig mer tid på å nyte god og kostbar vin, og har med årene blitt svært kvalitetsbevisste. De fleste velger vinglass ut i fra det...

Sjekk drikkevannet ditt

Annet om kjøkken Fire av ti nordmenn har ennå ikke garantert rent vann i springen, viser en rapport fra Vannverksregisteret.

Smart kildesortering

Annet om kjøkken Den første tanken som slår mange som skal begynne å kildesortere er kanskje ikke «får jeg det til?», men «er det plass på kjøkkenet?».

Smarte kjøkkengulv

Annet om kjøkken Et kjøkkengulv skal tåle søl, slitasje og samtidig ta seg godt ut. Da gjelder det å finne et gulv som dekker alle behov.

Spennende kokebøker

Annet om kjøkken Uansett hvilken retning innenfor matlaging du foretrekker finnes det en bok du kan hente inspirasjon i. Her er et lite knippe med kulinariske opplevelse...